- Roszponka 20 g garść
- Rzodkiewka 10 g 4 sztuki
- Szczypiorek 10 g szczypta
- Jajko 1 szt.
- Pomidor 120 g 1 sztuka
- Ogórek 60 g 1 sztuka
- Cebula czerwona 50 g 1/2 sztuki
- Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
Przepis na sałatkę wiosenną z jajkiem krok po kroku
Jajko ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko.
Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wymieszaj z roszponką.
Dodaj jajo pokrojone w "ósemki".
Całość posyp drobno posiekanym szczypiorkiem, skropl oliwą z oliwek i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.

-
Sałatka z porem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z pora i jajka
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z makreli
-
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Sałatka jajeczna
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z jajkiem
Informacje dietetyczne - sałatka wiosenna z jajkiem
Wartości odżywcze sałatki wiosennej z jajkiem
Zamiast gotowych mieszanek przypraw, skorzystaj ze świeżych ziół.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce wiosennej z jajkiem
Lista alergenów dla sałatki wiosennej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat sałatki wiosennej z jajkiem
Sałatka wiosenna z jajkiem to idealny pomysł nie tylko w wiosenne słoneczne dni. Sprawdzi się także jako idealny lunch lub propozycja śniadaniowa w ciągu całego roku. Porcja świeżych warzyw w towarzystwie jajek z przepysznym dipem własnej roboty. Jak zrobić sałatkę wiosenną z jajkiem?
Poznaj przepis na wiosenną sałatkę z jajkiem.
Nic trudnego, przygotujesz ja w tyle czasu ile będziesz gotować jajko.
Zacznijmy od tego. W lekko osolonej wodzie ugotuj jajko na półmiękko, czas gotowania powinien wynosić około 6 minut od momentu włożenia jajka do wrzącej wody. W tym czasie przygotuj warzywa. Pokrój pomidor, cebulę w charakterystyczne ósemki czy ćwiartki i wymieszaj z sałatą. Resztę warzyw pokrój w dowolny sposób. Możesz użyć lekko pikantnej rukoli lub bardzo łagodnej i delikatnej roszponki. Jeśli postawisz na gotowy mix salat też to będzie smaczna i pyszna opcja. Gdy jajko się ugotuje nic innego tylko pokrój je w ósemki i dodaj na wierzch sałatki. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Możesz dodać swoje ulubione zioła. Niech będą one jednak w wersji świeżej niż w gotowych mieszankach ziół. Zazwyczaj zawierają one zbyt dużo soli. Gdy już mamy praktycznie całą sałatkę z gotowanym jajkiem, warto przygotować dip, który idealnie połączy wszystkie składniki sałatki i nada jej niesamowitego aromatu. Mój ulubiony domowy dip składa się tylko z trzech składników i robi się go ekspresowo. A mianowicie w małej miseczce dokładnie mieszam po jednej łyżce miodu, oliwy z oliwek i musztardy. Dodaje do niego sok z cytryny lub limonki i polewam całą sałatkę. Oprócz tego możesz postawić na dodatki np., pestki dyni. Taka sałatka to pyszny pomysł na śniadanie, lunch w pracy czy kolacje. Dobra okaże się także wersja z pieczywem, które warto podać do przygotowanej sałatki. Wtedy pamiętaj aby postawić na pieczywo z pełnego przemiału, niech będzie ono żytnie lub razowe na zakwasie. Posmaruj je odrobiną masła i podawaj całej rodzinie. Mój przepis uwzględnia jedna porcję, która możesz śmiało przygotować dla tylu osób dla ilu potrzebujesz. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego.
Szacunkowy koszt przygotowania sałatki wiosennej z jajkiem
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023