Przepis na sałatkę wiosenną z jajkiem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, tymianek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajko ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko.

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wymieszaj z roszponką.

Dodaj jajo pokrojone w "ósemki".

Całość posyp drobno posiekanym szczypiorkiem, skropl oliwą z oliwek i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.

sałatka z jajkiem w misce
Sałatka wiosenna z jajkiem
Koszt przygotowania dania
5.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
132 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Sałatka wiosenna z jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce wiosennej z jajkiem

Sałatka wiosenna z jajkiem to idealny pomysł nie tylko w wiosenne słoneczne dni. Sprawdzi się także jako idealny lunch lub propozycja śniadaniowa w ciągu całego roku. Porcja świeżych warzyw w towarzystwie jajek z przepysznym dipem własnej roboty. Jak zrobić sałatkę wiosenną z jajkiem?

Poznaj przepis na wiosenną sałatkę z jajkiem.

Nic trudnego, przygotujesz ja w tyle czasu ile będziesz gotować jajko.

Zacznijmy od tego. W lekko osolonej wodzie ugotuj jajko na półmiękko, czas gotowania powinien wynosić około 6 minut od momentu włożenia jajka do wrzącej wody. W tym czasie przygotuj warzywa. Pokrój pomidor, cebulę w charakterystyczne ósemki czy ćwiartki i wymieszaj z sałatą. Resztę warzyw pokrój w dowolny sposób. Możesz użyć lekko pikantnej rukoli lub bardzo łagodnej i delikatnej roszponki. Jeśli postawisz na gotowy mix salat też to będzie smaczna i pyszna opcja. Gdy jajko się ugotuje nic innego tylko pokrój je w ósemki i dodaj na wierzch sałatki. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Możesz dodać swoje ulubione zioła. Niech będą one jednak w wersji świeżej niż w gotowych mieszankach ziół. Zazwyczaj zawierają one zbyt dużo soli. Gdy już mamy praktycznie całą sałatkę z gotowanym jajkiem, warto przygotować dip, który idealnie połączy wszystkie składniki sałatki i nada jej niesamowitego aromatu. Mój ulubiony domowy dip składa się tylko z trzech składników i robi się go ekspresowo. A mianowicie w małej miseczce dokładnie mieszam po jednej łyżce miodu, oliwy z oliwek i musztardy. Dodaje do niego sok z cytryny lub limonki i polewam całą sałatkę. Oprócz tego możesz postawić na dodatki np., pestki dyni. Taka sałatka to pyszny pomysł na śniadanie, lunch w pracy czy kolacje. Dobra okaże się także wersja z pieczywem, które warto podać do przygotowanej sałatki. Wtedy pamiętaj aby postawić na pieczywo z pełnego przemiału, niech będzie ono żytnie lub razowe na zakwasie. Posmaruj je odrobiną masła i podawaj całej rodzinie. Mój przepis uwzględnia jedna porcję, która możesz śmiało przygotować dla tylu osób dla ilu potrzebujesz. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego.

Wartości odżywcze sałatki wiosennej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
66.10 kcal
132.21 kcal
Białko
2.83 g
5.67 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce wiosennej z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.62 g
7.23 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.77 g
5.53 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.69 g
9.37 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.20 g
2.39 g
Brak danych dla: roszponka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.47 g
6.93 g
Brak danych dla: roszponka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.80 g
5.59 g
Brak danych dla: roszponka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.67 g
1.34 g
Brak danych dla: roszponka, cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę wiosenną z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
10.48 mg
20.96 mg
Brak danych dla: jajko, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.30 mg
0.60 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
19.06 µg (mcg)
38.12 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę wiosenną z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
27.01 mg
54.03 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
177.10 mg
354.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
23.52 mg
47.04 mg
Fosfor
50.90 mg
101.79 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
10.57 mg
21.13 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.64 mg
1.28 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.37 mg
0.74 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki wiosennej z jajkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce wiosennej z jajkiem

Lista alergenów dla sałatki wiosennej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sałatki wiosennej z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
20 g
garść
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 g
Rzodkiewka
10 g
4 sztuki
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Szczypiorek
10 g
szczypta
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Pomidor
120 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Ogórek
60 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę wiosenną z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób