Sałatka wiosenna z jajkiem

Opublikowano: 28.10.2021 r., 20:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z jajkiem w misce
Sałatka wiosenna z jajkiem
Pyszna i prosta propozycja na śniadanie, lunch i kolacje? Sałatka wiosenna z jajkiem sprawdzi się idealnie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 15 min
132 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Roszponka garść (20 g)
  • Rzodkiewka 4 sztuki (10 g)
  • Szczypiorek szczypta (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Pomidor 1 sztuka (120 g)
  • Ogórek 1 sztuka (60 g)
  • Cebula czerwona 1/2 sztuki (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę wiosenną z jajkiem krok po kroku

Jajko ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko.

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wymieszaj z roszponką.

Dodaj jajo pokrojone w "ósemki".

Całość posyp drobno posiekanym szczypiorkiem, skropl oliwą z oliwek i dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Jak oceniasz przepis na sałatkę wiosenną z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki wiosennej z jajkiem

Sałatka wiosenna z jajkiem to idealny pomysł nie tylko w wiosenne słoneczne dni. Sprawdzi się także jako idealny lunch lub propozycja śniadaniowa w ciągu całego roku. Porcja świeżych warzyw w towarzystwie jajek z przepysznym dipem własnej roboty. Jak zrobić sałatkę wiosenną z jajkiem?

Poznaj przepis na wiosenną sałatkę z jajkiem.

Nic trudnego, przygotujesz ja w tyle czasu ile będziesz gotować jajko.

Zacznijmy od tego. W lekko osolonej wodzie ugotuj jajko na półmiękko, czas gotowania powinien wynosić około 6 minut od momentu włożenia jajka do wrzącej wody. W tym czasie przygotuj warzywa. Pokrój pomidor, cebulę w charakterystyczne ósemki czy ćwiartki i wymieszaj z sałatą. Resztę warzyw pokrój w dowolny sposób. Możesz użyć lekko pikantnej rukoli lub bardzo łagodnej i delikatnej roszponki. Jeśli postawisz na gotowy mix salat też to będzie smaczna i pyszna opcja. Gdy jajko się ugotuje nic innego tylko pokrój je w ósemki i dodaj na wierzch sałatki. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Możesz dodać swoje ulubione zioła. Niech będą one jednak w wersji świeżej niż w gotowych mieszankach ziół. Zazwyczaj zawierają one zbyt dużo soli. Gdy już mamy praktycznie całą sałatkę z gotowanym jajkiem, warto przygotować dip, który idealnie połączy wszystkie składniki sałatki i nada jej niesamowitego aromatu. Mój ulubiony domowy dip składa się tylko z trzech składników i robi się go ekspresowo. A mianowicie w małej miseczce dokładnie mieszam po jednej łyżce miodu, oliwy z oliwek i musztardy. Dodaje do niego sok z cytryny lub limonki i polewam całą sałatkę. Oprócz tego możesz postawić na dodatki np., pestki dyni. Taka sałatka to pyszny pomysł na śniadanie, lunch w pracy czy kolacje. Dobra okaże się także wersja z pieczywem, które warto podać do przygotowanej sałatki. Wtedy pamiętaj aby postawić na pieczywo z pełnego przemiału, niech będzie ono żytnie lub razowe na zakwasie. Posmaruj je odrobiną masła i podawaj całej rodzinie. Mój przepis uwzględnia jedna porcję, która możesz śmiało przygotować dla tylu osób dla ilu potrzebujesz. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego.

Alergeny w sałatce wiosennej z jajkiem

Lista alergenów dla sałatki wiosennej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki wiosennej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast gotowych mieszanek przypraw, skorzystaj ze świeżych ziół.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
66.10
132.21
Białko (g)
2.83
5.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.62
7.23
Węglowodany przyswajalne (g)
2.77
5.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
1.70
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.69
9.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
2.44
Tłuszcze nienasycone (g)
3.47
6.93
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.80
5.59
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
1.34
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.07
122.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
69.91
139.82
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.48
20.96
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.66
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.80
1.60
Brak danych dla: roszponka, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.27
52.54
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.06
38.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
672.18
1344.36
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
27.01
54.03
Potas (mg)
177.10
354.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.52
47.04
Fosfor (mg)
50.90
101.79
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.57
21.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.28
Cynk (mg)
0.37
0.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki wiosennej z jajkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki wiosennej z jajkiem

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
20 g
garść
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 g
Rzodkiewka
10 g
4 sztuki
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Szczypiorek
10 g
szczypta
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Pomidor
120 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Ogórek
60 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
40.50