Sałatka wiosenna warstwowa

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka wiosenna warstwowa podana w słoiku.
Sałatka wiosenna warstwowa
Sałatka wiosenna warstwowa jest świetnym sposobem na włączenie do swojego menu większej ilości smacznych i lekkich warzyw. Przygotujesz ją w kilka chwil.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 10 min
230 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta czerwona (150 g)
  • Papryka czerwona (250 g)
  • Rzodkiewka (200 g)
  • Ogórek (180 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Kukurydza konserwowa (75 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Sok z cytryny (15 ml)
  • Musztarda miodowa (10 g)
  • Szczypiorek (30 g)
  • Pietruszka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę wiosenną warstwową krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo i ostudź.

Kapustę umyj i drobno poszatkuj. Ułóż na dnie miski.

Paprykę umyj i pokrój w cienkie paseczki. Wyłóż na kapustę.

Ogórki umyj i pokrój w plasterki. Wyłóż na paprykę.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce i wyłóż na ogórki.

Pietruszkę drobno posiekaj i wyłóż na marchewkę.

Jajka pokrój w drobną kostkę i wyłóż na natkę.

Rzodkiewki zetrzyj na tarce i wyłóż na jajka.

Na sałatkę wyłóż kukurydzę odcedzoną z zalewy.

W miseczce zmieszaj oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dodaj sól, pieprz i drobno posiekany szczypiorek.

Sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę wiosenną warstwową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki wiosennej warstwowej

Sałatka wiosenna warstwowa jest świetnym sposobem na włączenie do swojego menu większej ilości smacznych i lekkich warzyw. Przygotujesz ją w kilka chwil. Jest prosta i pożywna, a przy tym bardzo efektowna. Pięknie prezentuje się na stole, zwłaszcza gdy umieścimy ją w przezroczystym naczyniu. Na pewno będzie rozchwytywana przez wszystkich domowników i gości. To danie jest naprawdę bardzo smaczne, a wykonasz je w dosłownie kwadrans. Dzięki dużej ilości jajek jest bardzo pożywna, do tego dostarcza dużej ilości białka i witamin.

Przepis na sałatkę wiosenną warstwową to doskonała opcja dla wszystkich osób, które chcą włączyć do swojego repertuaru więcej lekkich, ale smacznych dań. W tej potrawie królują warzywa. Potrawa przekładana jest poszczególnymi składnikami, dlatego wygląda bardzo apetycznie i kolorowo, na pewno będzie świetnie prezentować się na stole. Takie połączenia składników mają wielu fanów, dlatego z powodzeniem stanie się gwiazdą imprezowego menu. Sałatka warstwowa jest idealną propozycją dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki, lecz w zupełnie innym, niebanalnym wydaniu. Kochasz kuchenne eksperymenty, ale boisz się, że twoje umiejętności kulinarne nie są wystarczające? Nie przejmuj się, sałatka warstwowa świetnie się sprawdzi, gdyż jej wykonanie jest bardzo proste, a efekt prezentuje się wprost spektakularnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę wiosenną warstwową, by była pyszna i dobra również dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego łatwa i smaczna sałatka, która sprawdzi się na lekki lunch, czy kolację. W dodatku wszystkie składniki kupisz spokojnie w każdym większym i mniejszym sklepie. Może masz je już nawet w spiżarni. Najlepsze w sałatce warstwowej z tuńczykiem jest to, że bazuje ona na kilku produktach, które zwykle mamy pod ręką. To sprawia, że możemy przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Produkty, które są jej bazowymi elementami, mamy już w naszej lodówce, co ułatwia nam wyjście z kłopotliwej sytuacji obronną ręką.

Alergeny w sałatce wiosennej warstwowej

Lista alergenów dla sałatki wiosennej warstwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa

Wartości odżywcze sałatki wiosennej warstwowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, pełna białka, błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
75.61
230.61
Białko (g)
2.57
7.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
5.72
17.43
Węglowodany przyswajalne (g)
4.23
12.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
4.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
5.12
15.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.23
3.77
Tłuszcze nienasycone (g)
3.89
11.86
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.17
9.67
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
2.19
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.70
151.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
126.87
386.94
Witamina B6 (mg)
0.14
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.36
Witamina C (mg)
38.52
117.47
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.81
Witamina E (mg)
1.08
3.31
Retinol (µg (mcg))
21.38
65.20
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Ryboflawina (mg)
0.11
0.34
Niacyna (mg)
0.48
1.47
Foliany (µg (mcg))
31.17
95.07
Beta karoten (µg (mcg))
1086.42
3313.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
59.81
182.43
Potas (mg)
197.65
602.84
Wapń (mg)
26.98
82.28
Fosfor (mg)
50.89
155.23
Magnez (mg)
13.34
40.70
Żelazo (mg)
0.64
1.95
Cynk (mg)
0.41
1.24
Miedź (mg)
0.04
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki wiosennej warstwowej 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki wiosennej warstwowej

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
150 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 150 g
Papryka czerwona
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Rzodkiewka
200 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Ogórek
180 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Musztarda miodowa
10 g
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Szczypiorek
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Pietruszka
25 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 25 g
Koszt składników
58.00