Sałatka wiosenna warstwowa
- Kapusta czerwona (150 g)
- Papryka czerwona (250 g)
- Rzodkiewka (200 g)
- Ogórek (180 g)
- Marchewka (90 g)
- Kukurydza konserwowa (75 g)
- Jajko (3 szt.)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Sok z cytryny (15 ml)
- Musztarda miodowa (10 g)
- Szczypiorek (30 g)
- Pietruszka (25 g)
Przepis na sałatkę wiosenną warstwową krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo i ostudź.
Kapustę umyj i drobno poszatkuj. Ułóż na dnie miski.
Paprykę umyj i pokrój w cienkie paseczki. Wyłóż na kapustę.
Ogórki umyj i pokrój w plasterki. Wyłóż na paprykę.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce i wyłóż na ogórki.
Pietruszkę drobno posiekaj i wyłóż na marchewkę.
Jajka pokrój w drobną kostkę i wyłóż na natkę.
Rzodkiewki zetrzyj na tarce i wyłóż na jajka.
Na sałatkę wyłóż kukurydzę odcedzoną z zalewy.
W miseczce zmieszaj oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dodaj sól, pieprz i drobno posiekany szczypiorek.
Sosem polej sałatkę.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki wiosennej warstwowej
Sałatka wiosenna warstwowa jest świetnym sposobem na włączenie do swojego menu większej ilości smacznych i lekkich warzyw. Przygotujesz ją w kilka chwil. Jest prosta i pożywna, a przy tym bardzo efektowna. Pięknie prezentuje się na stole, zwłaszcza gdy umieścimy ją w przezroczystym naczyniu. Na pewno będzie rozchwytywana przez wszystkich domowników i gości. To danie jest naprawdę bardzo smaczne, a wykonasz je w dosłownie kwadrans. Dzięki dużej ilości jajek jest bardzo pożywna, do tego dostarcza dużej ilości białka i witamin.
Przepis na sałatkę wiosenną warstwową to doskonała opcja dla wszystkich osób, które chcą włączyć do swojego repertuaru więcej lekkich, ale smacznych dań. W tej potrawie królują warzywa. Potrawa przekładana jest poszczególnymi składnikami, dlatego wygląda bardzo apetycznie i kolorowo, na pewno będzie świetnie prezentować się na stole. Takie połączenia składników mają wielu fanów, dlatego z powodzeniem stanie się gwiazdą imprezowego menu. Sałatka warstwowa jest idealną propozycją dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki, lecz w zupełnie innym, niebanalnym wydaniu. Kochasz kuchenne eksperymenty, ale boisz się, że twoje umiejętności kulinarne nie są wystarczające? Nie przejmuj się, sałatka warstwowa świetnie się sprawdzi, gdyż jej wykonanie jest bardzo proste, a efekt prezentuje się wprost spektakularnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę wiosenną warstwową, by była pyszna i dobra również dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego łatwa i smaczna sałatka, która sprawdzi się na lekki lunch, czy kolację. W dodatku wszystkie składniki kupisz spokojnie w każdym większym i mniejszym sklepie. Może masz je już nawet w spiżarni. Najlepsze w sałatce warstwowej z tuńczykiem jest to, że bazuje ona na kilku produktach, które zwykle mamy pod ręką. To sprawia, że możemy przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Produkty, które są jej bazowymi elementami, mamy już w naszej lodówce, co ułatwia nam wyjście z kłopotliwej sytuacji obronną ręką.
Alergeny w sałatce wiosennej warstwowej
Lista alergenów dla sałatki wiosennej warstwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
Wartości odżywcze sałatki wiosennej warstwowej
To zdrowa opcja, pełna białka, błonnika i witamin.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.