Sałatka surimi z makaronem

Opublikowano: 19.03.2021 r., 21:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaronowa sałatka surimi w misce
Sałatka surimi z makaronem
Masz dość oklepanych przystawek na imprezach rodzinnych? Koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę surimi z makaronem. Zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje.
Przygotowanie 15 min
286 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron ryżowy (150 g)
  • Paluszki krabowe (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (120 g)
  • Ogórek - 1 mała sztuka (100 g)
  • Ananas w puszce (150 g)
  • Majonez (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na sałatkę surimi z makaronem krok po kroku

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dokładnie odcedzić i zostawić do wystygnięcia.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Paluszki krabowe rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plasterki.

Ogórka i plastry ananasa pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez i przyprawy, całość dokładnie wymieszać.

Jak oceniasz przepis na sałatkę surimi z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki surimi z makaronem

Sałatka surmi z makaronem i ogórkiem jest dobrym wyborem na przekąskę na spotkania rodzinne i ze znajomymi. Przygotujesz ją w zaledwie 15 minut i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ przepis jest bardzo prosty. Jedyne co musisz kupić to makaron ryżowy (możesz go zastąpić makaronem sojowym), paluszki krabowe, kukurydza z puszki, ogórek, ananas z puszki, majonez, czosnek oraz przyprawy.

Sałatka z paluszkami surimi i makaronem ryżowym jest daniem bezglutenowym, będzie idealnym rozwiązaniem na przekąskę dla osób chorujących na celiakię i eliminujących gluten. Makaron ryżowy jest niskokaloryczny oraz dostarcza wiele składników odżywczych. Ma delikatny smak, dlatego można go łączyć z wieloma dodatkami. Jest lekkostrawny, świetnie sprawdzi się na diecie osób z kłopotami żołądkowo-jelitowymi. Jest również źródłem potasu, magnezu, cynku, żelaza, niektórych witamin z grupy B oraz witaminy E. Posiada również duże ilości białka i błonnika, które sprawiają, że dłużej występuje uczucie sytości.

Ananas jest skarbnicą zdrowia. Jest lekkostrawny. Znajdziemy w nim witaminę A, C, niektóre witaminy z grupy B, cynk, miedź, żelazo, fosfor. Witamina C sprawia, że ananas świetnie wzmacnia układ odpornościowy, wykazuje działanie antyoksydacyjne i spowalnia proces starzenia się organizmu. Znajdziemy tu również bromelię, enzym, który wspomaga procesy trawienne i wspomaga proces odchudzania. W przepisie używamy ananasa z puszki, który jest wysokokaloryczny ze względu na cukrową zalewę. Owoc ten zawiera wiele cukrów prostych, które spożywane w nadmiarze odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością w codziennym jadłospisie. Spożywanie ananasa łagodzi ból, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie.

Podsumowując makaron ryżowy z surimi świetnie sprawdzi się jako przekąska na spotkaniach rodzinnych, ze znajomymi oraz w diecie osób odchudzających się lub eliminujących gluten. Dostarczy nam dużej ilości składników pokarmowych, a jej smak zachwyci niejedną osobę.

Alergeny w sałatce surimi z makaronem

Lista alergenów dla sałatki surimi z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Paluszki krabowe
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki surimi z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
190.97
286.46
Białko (g)
4.78
7.17
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.32
Brak danych dla: ogórek.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
24.07
36.11
Węglowodany przyswajalne (g)
23.33
35.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.37
12.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
2.34
Tłuszcze nienasycone (g)
6.81
10.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.88
2.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.93
7.39
Cholesterol (mg)
4.48
6.72
Brak danych dla: paluszki krabowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
6.77
10.16
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.50
Witamina C (mg)
3.01
4.51
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.03
Brak danych dla: paluszki krabowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
0.72
Retinol (µg (mcg))
5.60
8.40
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.31
0.47
Foliany (µg (mcg))
10.67
16.00
Beta karoten (µg (mcg))
12.87
19.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
174.96
262.44
Potas (mg)
93.57
140.36
Wapń (mg)
11.83
17.74
Fosfor (mg)
100.04
150.06
Magnez (mg)
18.04
27.06
Żelazo (mg)
0.36
0.54
Cynk (mg)
0.37
0.55
Miedź (mg)
0.05
0.08
Mangan (mg)
0.34
0.51
Brak danych dla: ogórek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki surimi z makaronem 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki surimi z makaronem

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Paluszki krabowe
150 g
2.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
120 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.24
Za 120 g
Ogórek
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ananas w puszce
150 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.65
Za 150 g
Majonez
80 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 80 g
Koszt składników
27.50