Rogaliki drożdżowe z budyniem
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g do ciasta i 100 g do kruszonki (600 g)
- Cukier - 100 g do ciasta, 50 g do kruszonki i 50 g do nadzienia (200 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Mleko 2% - 400 ml do budyniu i 250 ml do ciasta (650 ml)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Masło - 100 g do ciasta i 50 g do kruszonki (150 g)
- Twaróg sernikowy (200 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na rogaliki drożdżowe z budyniem krok po kroku
Do szklanki ciepłego mleka dodaj drożdże 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstaw zaczyn na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
300 ml mleka zagotuj, a 100 ml wymieszaj z budyniem i 50 g cukru. Do gotującego się mleka dodaj mleko z budyniem i dokładnie wymieszaj, aby powstał budyń.
Do miski wsyp mąkę i cukier na ciasto oraz zaczyn i wyrób ciasto.
Do ciasta stopniowo dodawaj masło i wyrabiaj, aby składniki dobrze się połączyły.
Ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Twaróg zmiksuj z wystudzonym budyniem i w razie potrzeby dosłodź.
Wyrośnięta ciasto zagnieć i uformuj wałek.
Pokrój wałek w trójkąty i rozwałkuj.
Na dole każdego trójkąta wyłóż trochę nadzienia z budyniem.
Trójkąty zwiń w rulon, zaczynając od dołu, i wygnij w kształt rogalika.
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Z reszty mąki, cukru i masła zrób kruszonkę, rozcierając składniki w palcach.
Piekarnik rozgrzej do 180 C.
Roztrzep jajko, posmaruj nim rogaliki i posyp kruszonką.
Piecz rogaliki w 180 C. przez około 20-30 minut.
Więcej informacji na temat rogalików drożdżowych z budyniem
Rogaliki to pyszne bułeczki z nadzieniem budyniowym, które idealnie nadają się do zabrania ich na II śniadanie do szkoły lub w podróż. Najlepsze wychodzą z serem i budyniem. Dzięki dodatkowi twarogu w rogalikach znajdzie się więcej białka, które będzie dawało większe uczucie sytości. Przepis na rogaliki drożdżowe z budyniem możesz zrobić z użyciem dowolnego budyniu, co sprawi, że uzyskasz inny smak nadzienia. Moim ulubionym budyniem jest zwykły, śmietankowy budyń, dlatego to jego użyłam w przepisie, ale tym możesz to dowolnie modyfikować. Do nadzienia poza serem i budyniem możesz też dodać czekoladę, orzechy lub owoce. Rogaliki drożdżowe z budyniem są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania, ale wymagają trochę czasu, aby wyrosnąć. To sprawia, że ciasto wychodzi puszyste i delikatne. To jak zrobić rogaliki z budyniem, zaczynamy tak jak każde drożdżowe ciasto, czyli od zrobienia zaczynu z drożdży. Gdy zaczyn rośnie możesz ugotować budyń. Budyń powinien wyjść dosyć gęsty i musi wystygnąć. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Teraz stopniowo dodajemy masło o temperaturze pokojowej i cały czas wyrabiamy. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut i bierzemy się za nadzienie. Twaróg, najlepiej mielony, miksujemy stopniowo dodając budyń i cukier do smaku. Następnie wyrabiamy wyrośnięte ciasto i formujemy wałek. Tniemy go po skosie, tak aby uzyskać trójkąty. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, aby uzyskać większy trójkąt, najlepiej równoramienny. Na dole trójkąta kładziemy nadzienie i zwijamy od dołu do czubka trójkąta. Powstałe ruloniki formujemy w kształt rogalika (księżyca) i zostawiamy, w ciepłym miejscu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aby rogaliki wyrosły. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte rogaliki możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajem i posypać kruszonką. Pieczemy je do momentu uzyskania złotej skórki. W ten prosty sposób uzyskujemy pyszne, domowe rogaliki drożdżowe z budyniem.
Alergeny w rogalikach drożdżowych z budyniem
Lista alergenów dla rogalików drożdżowych z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rogalików drożdżowych z budyniem
Rogaliki drożdżowe z budyniem, ze względu na swój wysoki indeks glikemiczny powinny być spożywane z umiarem.
Energia i białka
(64g)
Węglowodany
(64g)
Tłuszcze
(64g)
Witaminy
(64g)
Składniki mineralne
(64g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.