Rogaliki drożdżowe z budyniem

Opublikowano: 27.08.2021 r., 11:49 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże rogaliki z nadzieniem budyniowym
Rogaliki drożdżowe z budyniem
Rogaliki drożdżowe z budyniem to pyszne, słodkie ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym, o smaku śmietankowym lub czekoladowym. Świetnie nadają się na II śniadanie.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
159 kcal
Kcal w porcji
64 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 500 g do ciasta i 100 g do kruszonki (600 g)
  • Cukier - 100 g do ciasta, 50 g do kruszonki i 50 g do nadzienia (200 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Mleko 2% - 400 ml do budyniu i 250 ml do ciasta (650 ml)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
  • Masło - 100 g do ciasta i 50 g do kruszonki (150 g)
  • Twaróg sernikowy (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Przepis na rogaliki drożdżowe z budyniem krok po kroku

Do szklanki ciepłego mleka dodaj drożdże 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstaw zaczyn na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

300 ml mleka zagotuj, a 100 ml wymieszaj z budyniem i 50 g cukru. Do gotującego się mleka dodaj mleko z budyniem i dokładnie wymieszaj, aby powstał budyń.

Do miski wsyp mąkę i cukier na ciasto oraz zaczyn i wyrób ciasto.

Do ciasta stopniowo dodawaj masło i wyrabiaj, aby składniki dobrze się połączyły.

Ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Twaróg zmiksuj z wystudzonym budyniem i w razie potrzeby dosłodź.

Wyrośnięta ciasto zagnieć i uformuj wałek.

Pokrój wałek w trójkąty i rozwałkuj.

Na dole każdego trójkąta wyłóż trochę nadzienia z budyniem.

Trójkąty zwiń w rulon, zaczynając od dołu, i wygnij w kształt rogalika.

Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Z reszty mąki, cukru i masła zrób kruszonkę, rozcierając składniki w palcach.

Piekarnik rozgrzej do 180 C.

Roztrzep jajko, posmaruj nim rogaliki i posyp kruszonką.

Piecz rogaliki w 180 C. przez około 20-30 minut.

Jak oceniasz przepis na rogaliki drożdżowe z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat rogalików drożdżowych z budyniem

Rogaliki to pyszne bułeczki z nadzieniem budyniowym, które idealnie nadają się do zabrania ich na II śniadanie do szkoły lub w podróż. Najlepsze wychodzą z serem i budyniem. Dzięki dodatkowi twarogu w rogalikach znajdzie się więcej białka, które będzie dawało większe uczucie sytości. Przepis na rogaliki drożdżowe z budyniem możesz zrobić z użyciem dowolnego budyniu, co sprawi, że uzyskasz inny smak nadzienia. Moim ulubionym budyniem jest zwykły, śmietankowy budyń, dlatego to jego użyłam w przepisie, ale tym możesz to dowolnie modyfikować. Do nadzienia poza serem i budyniem możesz też dodać czekoladę, orzechy lub owoce. Rogaliki drożdżowe z budyniem są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania, ale wymagają trochę czasu, aby wyrosnąć. To sprawia, że ciasto wychodzi puszyste i delikatne. To jak zrobić rogaliki z budyniem, zaczynamy tak jak każde drożdżowe ciasto, czyli od zrobienia zaczynu z drożdży. Gdy zaczyn rośnie możesz ugotować budyń. Budyń powinien wyjść dosyć gęsty i musi wystygnąć. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Teraz stopniowo dodajemy masło o temperaturze pokojowej i cały czas wyrabiamy. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut i bierzemy się za nadzienie. Twaróg, najlepiej mielony, miksujemy stopniowo dodając budyń i cukier do smaku. Następnie wyrabiamy wyrośnięte ciasto i formujemy wałek. Tniemy go po skosie, tak aby uzyskać trójkąty. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, aby uzyskać większy trójkąt, najlepiej równoramienny. Na dole trójkąta kładziemy nadzienie i zwijamy od dołu do czubka trójkąta. Powstałe ruloniki formujemy w kształt rogalika (księżyca) i zostawiamy, w ciepłym miejscu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aby rogaliki wyrosły. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte rogaliki możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajem i posypać kruszonką. Pieczemy je do momentu uzyskania złotej skórki. W ten prosty sposób uzyskujemy pyszne, domowe rogaliki drożdżowe z budyniem.

Alergeny w rogalikach drożdżowych z budyniem

Lista alergenów dla rogalików drożdżowych z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rogalików drożdżowych z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Rogaliki drożdżowe z budyniem, ze względu na swój wysoki indeks glikemiczny powinny być spożywane z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(64g)
Energia (kcal)
249.68
159.79
Białko (g)
7.31
4.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(64g)
Węglowodany (g)
37.30
23.87
Węglowodany przyswajalne (g)
37.16
23.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tłuszcz (g)
8.26
5.29
Tłuszcze nasycone (g)
5.78
3.70
Tłuszcze nienasycone (g)
2.49
1.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(64g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Tiamina (mg)
0.35
0.22
Ryboflawina (mg)
0.24
0.15
Niacyna (mg)
2.29
1.47
Foliany (µg (mcg))
60.93
38.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(64g)
Sód (mg)
65.05
41.63
Potas (mg)
119.88
76.72
Wapń (mg)
61.06
39.08
Fosfor (mg)
102.75
65.76
Magnez (mg)
17.19
11.00
Żelazo (mg)
1.85
1.18
Cynk (mg)
0.72
0.46
Miedź (mg)
0.07
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików drożdżowych z budyniem 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików drożdżowych z budyniem

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
600 g
500 g do ciasta i 100 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cukier
200 g
100 g do ciasta, 50 g do kruszonki i 50 g do nadzienia
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 2%
650 ml
400 ml do budyniu i 250 ml do ciasta
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.62
Za 650 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Masło
150 g
100 g do ciasta i 50 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Twaróg sernikowy
200 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
35.00