Przepis na rogaliki drożdżowe z budyniem krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Do szklanki ciepłego mleka dodaj drożdże 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstaw zaczyn na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

300 ml mleka zagotuj, a 100 ml wymieszaj z budyniem i 50 g cukru. Do gotującego się mleka dodaj mleko z budyniem i dokładnie wymieszaj, aby powstał budyń.

Do miski wsyp mąkę i cukier na ciasto oraz zaczyn i wyrób ciasto.

Do ciasta stopniowo dodawaj masło i wyrabiaj, aby składniki dobrze się połączyły.

Ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Twaróg zmiksuj z wystudzonym budyniem i w razie potrzeby dosłodź.

Wyrośnięta ciasto zagnieć i uformuj wałek.

Pokrój wałek w trójkąty i rozwałkuj.

Na dole każdego trójkąta wyłóż trochę nadzienia z budyniem.

Trójkąty zwiń w rulon, zaczynając od dołu, i wygnij w kształt rogalika.

Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Z reszty mąki, cukru i masła zrób kruszonkę, rozcierając składniki w palcach.

Piekarnik rozgrzej do 180 C.

Roztrzep jajko, posmaruj nim rogaliki i posyp kruszonką.

Piecz rogaliki w 180 C. przez około 20-30 minut.

Rogaliki drożdżowe z budyniem na drewnianej desce i ciemnym tle.
rogaliki drożdżowe z budyniem
Koszt przygotowania dania
12.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
159 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Rogaliki drożdżowe z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rogalikach drożdżowych z budyniem

Rogaliki to pyszne bułeczki z nadzieniem budyniowym, które idealnie nadają się do zabrania ich na II śniadanie do szkoły lub w podróż. Najlepsze wychodzą z serem i budyniem. Dzięki dodatkowi twarogu w rogalikach znajdzie się więcej białka, które będzie dawało większe uczucie sytości. Przepis na rogaliki drożdżowe z budyniem możesz zrobić z użyciem dowolnego budyniu, co sprawi, że uzyskasz inny smak nadzienia. Moim ulubionym budyniem jest zwykły, śmietankowy budyń, dlatego to jego użyłam w przepisie, ale tym możesz to dowolnie modyfikować. Do nadzienia poza serem i budyniem możesz też dodać czekoladę, orzechy lub owoce. Rogaliki drożdżowe z budyniem są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania, ale wymagają trochę czasu, aby wyrosnąć. To sprawia, że ciasto wychodzi puszyste i delikatne. To jak zrobić rogaliki z budyniem, zaczynamy tak jak każde drożdżowe ciasto, czyli od zrobienia zaczynu z drożdży. Gdy zaczyn rośnie możesz ugotować budyń. Budyń powinien wyjść dosyć gęsty i musi wystygnąć. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Teraz stopniowo dodajemy masło o temperaturze pokojowej i cały czas wyrabiamy. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut i bierzemy się za nadzienie. Twaróg, najlepiej mielony, miksujemy stopniowo dodając budyń i cukier do smaku. Następnie wyrabiamy wyrośnięte ciasto i formujemy wałek. Tniemy go po skosie, tak aby uzyskać trójkąty. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, aby uzyskać większy trójkąt, najlepiej równoramienny. Na dole trójkąta kładziemy nadzienie i zwijamy od dołu do czubka trójkąta. Powstałe ruloniki formujemy w kształt rogalika (księżyca) i zostawiamy, w ciepłym miejscu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aby rogaliki wyrosły. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte rogaliki możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym jajem i posypać kruszonką. Pieczemy je do momentu uzyskania złotej skórki. W ten prosty sposób uzyskujemy pyszne, domowe rogaliki drożdżowe z budyniem.

Wartości odżywcze rogalików drożdżowych z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(64g)
Energia (kalorie)
249.68 kcal
159.79 kcal
Białko
7.31 g
4.68 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w rogalikach drożdżowych z budyniem

Na 100g
Na porcję
(64g)
Węglowodany
37.30 g
23.87 g
Węglowodany przyswajalne
37.16 g
23.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tłuszcz
8.26 g
5.29 g
Tłuszcze nasycone
5.78 g
3.70 g

Witaminy w przepisie na rogaliki drożdżowe z budyniem

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tiamina
0.35 mg
0.22 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.15 mg
Niacyna
2.29 mg
1.47 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Foliany
60.93 µg (mcg)
38.99 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rogaliki drożdżowe z budyniem

Na 100g
Na porcję
(64g)
Sód
65.05 mg
41.63 mg
Potas
119.88 mg
76.72 mg
Wapń
61.06 mg
39.08 mg
Fosfor
102.75 mg
65.76 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
17.19 mg
11.00 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Cynk
0.72 mg
0.46 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików drożdżowych z budyniem 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogalikach drożdżowych z budyniem

Lista alergenów dla rogalików drożdżowych z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania rogalików drożdżowych z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
600 g
500 g do ciasta i 100 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cukier
200 g
100 g do ciasta, 50 g do kruszonki i 50 g do nadzienia
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 2%
650 ml
400 ml do budyniu i 250 ml do ciasta
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.62
Za 650 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Masło
150 g
100 g do ciasta i 50 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Twaróg sernikowy
200 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na rogaliki drożdżowe z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób