Rogaliki

Rogaliki - rodzaje, przepisy, wykonanie, dodatki, porady

Rogaliki stanowią wytrawne lub słodkie bułeczki o charakterystycznym zwoju, który zagina się do siebie tworząc półksiężyc. Stały się one tradycyjnym daniem na śniadanie. W Polsce jeszcze do niedawna na śniadanie jadało się pszenne rogaliki zamiast kanapek. Zaś w wielu krajach tradycyjnie na śniadanie jada się słodki rogalik z kawą. Do upieczenia słodkich rogalików stosuje się ciasto drożdżowe, kruche, krucho-drożdżowe, czy też francuskie. Rogaliki robimy z nadzieniem lub bez. Świetnie smakują rogaliki z marmoladą lub z dżemem. Najsłynniejsze z nich to polskie rogale świętomarcińskie i francuskie croissanty.

Wyróżnione przepisy na rogaliki

Pozostałe przepisy na rogaliki

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Rogaliki - rodzaje, przepisy, wykonanie, dodatki, porady

Rogalik i kawa coraz częściej staje się głównym daniem na śniadanie. Słodkie rogaliki królują także w czasie świąt i na imprezach. Te pyszne ciasteczka można z łatwością upiec samemu i uraczyć gości. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na słodkie rogaliki, doradzamy jak zrobić szybkie rogaliki i jak je zawijać. Pamiętaj jednak, aby słodycze, torty, gofry, czy słodkie rogaliki traktować jako odświętny przysmak i jeść z umiarem.

Skąd się wzięły rogaliki i z jakiego ciasta są zrobione

Gdzie powstały przepisy na rogaliki

Rogale i rogaliki stanowią niemal symbol potrawy śniadaniowej. W krajach Europy południowej i śródziemnomorskiej, gdzie na śniadanie pije się tylko kawę ze słodką przekąską, rogaliki stanowią popularny dodatek do śniadania. Z kolei w Polsce jada się obfite śniadania i kiedyś rogale odgrywały w nich główną rolę, lecz nie jako słodki dodatek, lecz po prostu rodzaj bułki.

Rogal stanowi rodzaj bułki, którą robi się poprzez zawijanie w rulon trójkątnego kawałka ciasta. Następnie rulon należy zawijać w półksiężyc, tak aby przypominał krowie rogi. Jego nazwa pochodzi właśnie od rogów. Kto wymyślił kształt rogalika, tego nie wiadomo. Czy rogale pochodzą z Polski, gdzie są bardzo popularne? Jedna z legend głosi, że plemiona słowiańskie w zamierzchłych czasach wypiekały bułki na kształt bawolego rogu. Jedno jest pewne. Zawinięte w rulon ciasto nie rozwinie się jeśli zagnie się jego rogi tworząc rodzaj półksiężyca.

Najbardziej popularne rogale na świecie to francuskie croissanty, które pochodzą z Austrii, skąd pomysł na te wypieki przywiozła Maria Antonina. Z kolei w Austrii rogaliki prawdopodobnie upowszechniły się za sprawą żołnierza z bitwy pod Wiedniem, Jerzego Kulczyckiego, który namówił miejscowego cukiernika do wypieku rogalików. Chciał w ten sposób upamiętnić bitwę wiedeńską, ponieważ rogale przypominają nie tylko rogi, lecz także turecki półksiężyc, ale też szlacheckie sumiaste wąsy zakręcone do góry. Czy te legendy odpowiadają prawdzie? Nie wiadomo. Faktem jest, że rogaliki rzadko występują w kuchniach świata. Rogaliki jadane w wielu krajach na śniadanie to popularne croissanty wywodzące się z kuchni francuskiej.

Rogale i rogaliki w kuchni polskiej

W Polsce wypieka się różne rodzaje bułek i ciastek o kształcie rogala. Kiedyś bardzo popularne były bułki pszenne w kształcie rogala, które jadało się na śniadanie. W sklepach z pieczywem, można było dostać rogale o różnej wielkości. Obecnie kształt ten odszedł w niepamięć i został wyparty przez popularne kajzerki. Pod pojęciem rogaliki rozumie się raczej słodkie bułeczki będące przekąską do kawy.

Rodzaje rogalików popularne w Polsce:

  • rogaliki drożdżowe z chrupiącą skórką,
  • rogaliki maślane upieczone z ciasta, w którego skład wchodzi mąka, drożdże, jajka i masło. Są miękkie i najczęściej pieczone z dżemem, z budyniem lub z serem.
  • rogaliki kruche z marmoladą,
  • rogaliki krucho-drożdżowe,
  • croissanty z ciasta francuskiego z nadzieniem lub bez.

Czy rogaliki są zdrowe

Podobnie jak wszystkie ciastka, gofry czy torty, także rogaliki składają się głównie z cukrów prostych, czyli mąki i cukru. Jako takie nie są zbyt zdrowe i nie dostarczają wielu wartości odżywczych. Słodycze, słodkie bułki, rogaliki, torty czy gofry powodują szybkie podnoszenie się poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie szybki wyrzut insuliny. Wskutek tego szybko znowu chce się jeść i sięgamy po kolejne ciastka, gofry czy torty. Jak w przypadku wszystkich wypieków warto zachować umiar, tak aby pyszne rogaliki maślane czy kruche nie stały się codzienną przekąską.

W przypadku rogalików, jak i innych wypieków, warto pamiętać, że produkty zakupione w sklepach, szczególnie niedrogie wyroby, mogą być produkowane z najtańszych składników, które nie zawsze są najlepszej jakości. Mogą zawierać tańszą margarynę zamiast masła, czy też składniki w proszku. Ponadto zawierają konserwanty, które pozwalają im długo leżeć na pułkach sklepowych. Dlatego też warto pokusić się o samodzielne upieczenie rogalików, dzięki czemu mamy pewność, że użyte składniki są świeże i dobrej jakości.

Najciekawsze rogaliki na świecie

Rogale świętomarcińskie

Jednym z ciekawych deserów regionalnych są rogale świętomarcińskie lub marcinkowskie. Pochodzą z Poznania, gdzie tradycyjnie piecze się je na dzień św. Marcina, który wypada 11 listopada. Jednak ten pyszny przysmak sprzedawany jest w cukierniach całego kraju przez cały rok.

Tradycyjnie rogale świętomarcińskie powstają z ciasta francuskiego z nadzieniem z białego maku. Według specyfikacji ciasto powinno być robione na bazie margaryny. Jednak niektórzy cukiernicy używają masła, które jest zdrowsze i podnosi jakość wyrobu. Jako nadzienie stosuje się biały mak z dodatkiem cukru, kawałków orzechów, bakalii i suszonych owoców. Na wierzchu rogale marcinkowskie posypane się kawałkami orzechów i polane lukrem.

Co ciekawe, pochodzenie tej tradycji nie jest do końca znane. Legenda mówi, że ludy pogańskie składały bogom ofiary z byków. Później zaś byki zastąpiono tańszymi rogalami z ciasta. Kościół katolicki zaadoptował święta pogańskie do swojej tradycji łącząc legendę rogali ze świętym Marcinem. Kształt rogala połączono z legendą o podkowie zgubionej przez konia św. Marcina.

Popularność zyskały rogale marcinkowskie pod koniec XIX wieku, kiedy to lokalny proboszcz namówił mieszkańców Poznania, aby wzorem świętego zrobić coś dla biednych. Wówczas miejscowy cukiernik upiekł rogale, które biednym rozdawał za darmo.

Croissanty z ciasta francuskiego

Francuskie croissanty tak rozpowszechniły się na świecie, że stały się popularnym daniem śniadaniowym, szczególnie w regionach, gdzie śniadanie składa się z kawy i słodkiej bułeczki. Co ciekawe croissanty wcale nie są wynalazkiem francuskim. Powstały w Austrii po bitwie wiedeńskiej. Istnieją różne legendy na temat ich powstania i związku z oblężeniem Wiednia przez Turków. Przez wiele lat rogaliki nosiły nazwę rogalików tureckich.

Pomysł na rogaliki przywiozła do Francji Maria Antonina. Od tej pory przepis na rogaliki znacznie się zmienił. Croissanty wypieka się z ciasta drożdżowego, które jest wielokrotnie wałkowane i przekładane masłem. Dzięki temu powstaje wielowarstwowa struktura. Proces wypieku croissantów jest dość pracochłonny i trwa około 4 godzin. Przyrządza się je z nadzieniem lub bez.

Jak upiec domowe rogaliki

Najlepsze przepisy na rogaliki drożdżowe

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż pyszne rogaliki drożdżowe upieczone własnoręcznie. Na początku musimy zrobić zaczyn z drożdży, co nie jest takie trudne jak się wydaje. Na zaczyn po prostu mieszamy świeże drożdże z mąką, ciepłym mlekiem (nie może być gorące) i cukrem. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut i w tym czasie szykujemy składniki na rogaliki. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto musimy odstawić na ponad godzinę do wyrośnięcia.

Cała tajemnica zrobienia rogalików polega na takim rozwałkowaniu i pokrojeniu ciasta, aby wyszły równe trójkąty. Najlepiej podzielić ciasto na równie kule i rozwałkować je na okręgi. Następnie okręgi dzielimy na osiem równych trójkątów. Jeśli chcemy, aby rogaliki drożdżowe były bardziej pękate kroimy krążki na 4 części. Ważne jest, aby powstały trójkąty. Każdy z nich możemy jeszcze rozwałkować. Rogalik należy zawijać od grubszego końca do cienkiego.

Świetnie smakują rogaliki drożdżowe z marmoladą czy z dżemem. Aby dodać nadzienie, nakładamy je na środek grubszej części rogalika. Trzeba je tak zawijać, aby nadzienie nie wypłynęło, a następnie zalepić rogi rogalika. Po zawinięciu rogaliki warto posmarować na wierzchu białkiem z jajka, wtedy po upieczeniu będą miały błyszczącą i chrupiącą skórkę. Rogaliki drożdżowe podajemy posypane cukrem pudrem.

Przepis na rogale maślane

Miękkie i rozpływające się w ustach rogaliki maślane stanowią częsty element śniadania. Można je upiec z nadzieniem lub bez. Przepis na rogaliki maślane jest prosty i można z powodzeniem wykonać je w domu. Jedząc własnoręcznie upieczone rogaliki maślane mamy pewność, że wszystkie składniki były świeże i że nie zawierają żadnych sztucznych dodatków.

Rogaliki maślane robimy w podobny sposób jak rogaliki drożdżowe. Szybkie rogaliki robimy przy użyciu suchych drożdży instant. Dzięki temu nie musimy robić zaczynu drożdżowego. Tajemnicą rogalików maślanych jest większa ilość masła w przepisie. Rogaliki maślane najczęściej robimy bez nadzienia, lecz świetnie smakują również z dżemem lub z marmoladą. Aby miały ładną błyszczącą skórkę można, przed pieczeniem, posmarować je z wierzchu białkiem z jajka, mlekiem, lub mieszanką mleka i jajka. Najczęściej rogaliki maślane posypujemy (przed pieczeniem) makiem, sezamem, lub w wersji wytrawnej czarnuszką.

Najciekawszy przepis na rogaliki kruche i krucho-drożdżowe

Małe rogaliki kruche z marmoladą lub z dżemem tradycyjnie robione są na święta lub na imprezy rodzinne. Kruche ciasto robimy z mąki z dodatkiem utartego masła, żółtek, śmietany i cukru. Po wyrobieniu ciasto kruche wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Następnie wałkujemy na okręgi i wycinamy z nich ćwiartki, wkładamy nadzienie i zawijamy.

Bardzo podobnie robi się rogaliki krucho-drożdżowe, z tym że do ciasta dodajemy wcześniej zrobiony zaczyn z drożdży. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto