Raksallad

Opublikowano: 26.11.2021 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rekordowa sprzedaż raksalladu
Raksallad
Raksallad to tradycyjny dodatek do wielu dań. Podawać go można z chlebem, jaki pastę do kanapek lub jako treściwy sos do kiełbasek, lub hamburgerów. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
249 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Krewetki (500 g)
  • Majonez (100 g)
  • Śmietana 12% (70 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Musztarda (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na raksallad krok po kroku

Krewetki ugotuj w gorącej wodzie i zdejmij z nich pancerze.

Posiekaj obrane krewetki drobniej.

Pokrój koper i szczypior.

Obierz cebulę z łuski i posiekaj w bardzo drobną kostkę.

W misce umieść majonez, śmietanę i posiekane składniki, dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżeczkę musztardy i wymieszaj dokładnie.

Jak oceniasz przepis na raksallad
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat raksallad

Raksallad to tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Krewetkowa sałatka to wspaniały dodatek do wielu dań. Można ją także spożywać samodzielnie lub podawać jako pastę na pieczywie. Ryby i owoce morza są głównym składnikiem pokarmowym w krajach leżących w dużej części nad morzem. Ryby są tam dostępne w najświeższej możliwej formie. Owoce morza są dużo zdrowszym źródłem białka niż mięso. Należy jednak zwracać uwagę aby nie kupić ryb i owoców morza z hodowli, zamiast tych wolno żyjących. Przepis na raksallad jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krewetki, majonez, koper, szczypior, musztarda rosyjska lub dijon, chrzan, sól, pieprz, śmietana kwaśna 12%, cebula.

Jak zrobić pyszną sałatkę z krewetek? Krewetki ugotuj w gorącej wodzie i zdejmij z nich pancerze. Posiekaj drobniej. Pokrój drobno koper i szczypior. Obierz cebulę z łuski i posiekaj w bardzo drobną kostkę. W misce umieść majonez, śmietanę i posiekane składniki, dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżeczkę musztardy i wymieszaj dokładnie.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.

Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując, krewetkowa sałatka jest świetnym dodatkiem do gotowanych kiełbasek, hamburgerów, a także jako pyszna morska pasta do chleba. Świetnie sprawdzi się również jako szybka przekąska na imprezy rodzinne czy ze znajomymi.

Alergeny w raksallad

Lista alergenów dla raksallad przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze raksallad

na 100g gotowej potrawy

Raksallad to bardzo zdrowa przekąska. Zawiera sporo białka zwierzęcego oraz kwasy omega-3 i jod zawarty w krewetkach. Jeśli chcesz nieco zmniejszyć kaloryczność dania zamień majonez całkowicie na śmietanę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
156.12
249.80
Białko (g)
13.17
21.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
2.10
3.36
Węglowodany przyswajalne (g)
1.68
2.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
10.65
17.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.60
4.16
Tłuszcze nienasycone (g)
8.05
12.88
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.40
3.85
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.65
9.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
107.59
172.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
213.84
342.14
Potas (mg)
209.19
334.70
Wapń (mg)
58.63
93.81
Fosfor (mg)
149.74
239.59
Magnez (mg)
26.98
43.16
Żelazo (mg)
0.46
0.73
Cynk (mg)
0.94
1.51
Miedź (mg)
0.25
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny raksallad 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania raksallad

Koszt składników
77.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
500 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
61.11
Za 500 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Śmietana 12%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
77.20