Przepis na raksallad krok po kroku
- Krewetki 500 g
- Majonez 100 g
- Śmietana 12% 70 g
- Cebula 100 g 1 duża sztuka
- Musztarda 40 g
Krewetki ugotuj w gorącej wodzie i zdejmij z nich pancerze.
Posiekaj obrane krewetki drobniej.
Pokrój koper i szczypior.
Obierz cebulę z łuski i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
W misce umieść majonez, śmietanę i posiekane składniki, dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżeczkę musztardy i wymieszaj dokładnie.
-
Krewetki
-
Tempura
-
Panierka panko
-
Makaron z krewetkami
-
Sałatka z krewetkami
-
Krewetki z czosnkiem
-
Linguine
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Risotto z krewetkami
-
Zupa tom yum
-
Krewetki z grilla
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa krewetkowa
-
Spaghetti z krewetkami
-
Pad thai z krewetkami
-
Scampi
-
Krewetki w panierce
-
Nasi goreng
-
Danie z krewetkami

(liczba kalorii)
Raksallad - cechy przepisu
Więcej o raksallad
Raksallad to tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Krewetkowa sałatka to wspaniały dodatek do wielu dań. Można ją także spożywać samodzielnie lub podawać jako pastę na pieczywie. Ryby i owoce morza są głównym składnikiem pokarmowym w krajach leżących w dużej części nad morzem. Ryby są tam dostępne w najświeższej możliwej formie. Owoce morza są dużo zdrowszym źródłem białka niż mięso. Należy jednak zwracać uwagę aby nie kupić ryb i owoców morza z hodowli, zamiast tych wolno żyjących. Przepis na raksallad jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krewetki, majonez, koper, szczypior, musztarda rosyjska lub dijon, chrzan, sól, pieprz, śmietana kwaśna 12%, cebula.
Jak zrobić pyszną sałatkę z krewetek? Krewetki ugotuj w gorącej wodzie i zdejmij z nich pancerze. Posiekaj drobniej. Pokrój drobno koper i szczypior. Obierz cebulę z łuski i posiekaj w bardzo drobną kostkę. W misce umieść majonez, śmietanę i posiekane składniki, dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżeczkę musztardy i wymieszaj dokładnie.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując, krewetkowa sałatka jest świetnym dodatkiem do gotowanych kiełbasek, hamburgerów, a także jako pyszna morska pasta do chleba. Świetnie sprawdzi się również jako szybka przekąska na imprezy rodzinne czy ze znajomymi.
Wartości odżywcze raksallad
Energia i białka
(160g)
Węglowodany w raksallad
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Składniki mineralne w przepisie na raksallad
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w raksallad
Lista alergenów dla raksallad przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%