Prażonki
- Ziemniaki późne (250 g)
- Cebula (100 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Kiełbasa domowa (200 g)
- Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
- Czosnek (15 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cukinia (150 g)
- Ser cheddar (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na prażonki krok po kroku
Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Podgotuj je w osolonej wodzie przez 15 minut.
W międzyczasie w rondelku podsmaż na 1 łyżce oliwy mięso mielone doprawione przyprawą do mięsa mielonego.
Następnie dodaj cebulę i gotuj jeszcze przez około minutę.
Paprykę pokrój w kostkę, a cukinię w plastry.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej łyżkę oliwy i ułóż połowę ziemniaków. Następnie wyłóż paprykę, mięso mielone i cukinię.
Kiełbasę pokrój w kostkę i rozsyp na kolejnej warstwie. Całość przykryj ziemniakami.
W miseczce zmieszaj śmietanę z solą, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczki majeranku i 1 łyżeczką tymianku.
Powstałym sosem zalej zapiekankę i posyp ją startym serem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat prażonek
Prażonki to nazwa polskiej tradycyjnej zapiekanki ziemniaczanej z mięsem. Jest bardzo sycąca ze względu na duży udział mięsa, ale również niezwykle smaczna. Dawnej podawana była z żeliwnego kotła, obecnie wystarczy tylko naczynie żaroodporne.
Przepis na prażonki to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ta pyszna zapiekanka ziemniaczana jest tak sycąca, że wystarczy tylko mały kawałek, by zaspokoić głód na kilka godzin. Jego bazą jest tylko kilka produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Do przygotowania zapiekanki niezbędne są również podstawowe sprzęty kuchenne. Przyda się odpowiednie naczynie ceramiczne, którego można używać do podpiekania. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Dlatego najlepiej, co jakiś czas sprawdzać jej poziom gotowości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić prażonki, by powstała z nich najlepsza zapiekanka ziemniaczana, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Śląskie prażonki mogą pojawiać się na stole każdego dnia. To dobra opcja nawet dla zapracowanych. Można do niej użyć zalegających w lodówce resztek, a i tak wyjdzie smaczna. Wszystko za sprawą licznych składników roślinnych, które świetnie się w niej komponują. Do głównych należą oczywiście ziemniaki. Ziemniak to warzywo, które w Polsce jest niezwykle cenione, ale również często stosowane. To ze względu na jego uniwersalność. Ma smak, który świetnie współgra z licznymi dodatkami, a do tego ze względu na różne obróbki termiczne osiąga przeróżne tekstury i faktury. Dodatkowo jest jednym z tych produktów, które wyróżniają się niezwykłym indeksem sytości, co oznacza, że po ich zjedzeniu nie ma się ochoty na kolejne przekąski przez długi czas. Ziemniak jest bogaty w witaminę C, ze względu na jego dość spore spożycie, to właśnie jedno z głównych źródeł tejże witaminy w diecie Polaków. Ziemniak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami tej zapiekanki, gdyż ma bardzo delikatny, wyważony smak. Oprócz niego w tym daniu znalazła się kolejna królowa polskiej kuchni, czyli cebula. Ze względu na swój mocny aromat świetnie przełamuje dość nudny charakter pozostałych warzyw.
Alergeny w prażonkach
Lista alergenów dla prażonek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- Ser cheddar
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa mielonego
Wartości odżywcze prażonek
To opcja o dużej kaloryczności i sporej zawartości czerwonego mięsa, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(444g)
Węglowodany
(444g)
Tłuszcze
(444g)
Witaminy
(444g)
Składniki mineralne
(444g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.