Poke
- Łosoś wędzony (600 g)
- Ogórek - 3 średnie sztuki (300 g)
- Pomidory koktajlowe (300 g)
- Mango - 1 średnia sztuka (300 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Sezam nasiona (50 g)
- Rzodkiewka (200 g)
- Wodorosty wakame (100 g)
Przepis na poke krok po kroku
Łososia wędzonego podziel na mniejsze kawałki.
Pokrój obieraczką cukinię.
Ogórka przekrój na pół, wydrąż pestki i pokrój w półksiężyce.
Pokrój pomidory koktaljowe w połówki.
Cebulę posiekaj w pióra.
Mango pokrój cienko nożem lub obieraczką.
Rzodkiewki pokrój na cztery części.
W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, sól, pieprz, miód, ocet ryżowy.
Składniki ułóż na płaski dużym półmisku na środku umieść sos.
Danie spożywaj pałeczkami.
Więcej informacji na temat poke
Poke to tradycyjna Hawajska potrawa. Kuchnia hawajska ma bardzo wyraźne korzenie w kuchni amerykańskiej oraz japońskiej. Połączenie tych dwóch kuchni w efekcie daje kolorowe, aromatyczne dania. Poke bowl to miska rozmaitości, świeże warzywa, owoce oraz ryby i mięso. Nie jesteśmy w stanie odtworzyć w całości dania, gdyż wiele użytych składników nie jest dostępnych poza granicami Hawajów lub też składniki nie są tak wysokiej jakości. Przewaga ciepłego klimatu nad umiarkowanym jest odczuwalna między innymi w różnorodności dostępnych produktów pokarmowych a także ich jakości. Produkty spożywane w miejscu ich produkcji są zawsze świeże i naturalnie dojrzałe. Nie ma jednego przepisu na poke, dowolność łączenia składników sprawia, że danie może być zupełnie nową przygodą za każdym razem, kiedy je przygotowujesz. Talerz różnorodnych składników możesz postawić na środku stołu i jeść wspólnie z gośćmi z jednego talerza. Do przygotowania poke potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łosoś wędzony na ciepło lub zimno, cukinia, ogórek, pomidory koktajlowe, rzodkiewki, wodorosty wakame, mango, cebula czerwona, sezam, sól, pieprz, sos sojowy, miód, ocet ryżowy.
Wszystkie składniki należy ułożyć ładnie na talerzu i spożywać pałeczkami maczając w sosie. Sosy do dania mogą być słodkie lub wytrawne. Danie należy posypać sezamem lub wiórkami kokosa. Ryba może być podana na surowo lub wędzona. Można użyć mięso smażone a także marynowane kawałki polędwicy wołowej w soku z owoców cytrusowych. Dzięki temu, że składniki nie są poddawane obróbce termicznej- mowa o warzywach. Zawierają one wszystkie składniki mineralne bez żadnej straty, która wiąże się z ich gotowaniem czy pieczeniem.
Bowle różnego rodzaju zyskały bardzo na popularności. Bowl oznacza miskę. W niej podaje się wszystkie składniki razem z sosem. Bowle można przygotowywać na słodko z musem owocowym lub lodami, dodatkiem granoli i dekoracją ze świeżych owoców. Głównym założeniem bowla jest estetyka podania, różnokolorowe produkty. Zwrócić uwagę należy także na jakość i przede wszystkim świeżość produktów.
Alergeny w poke
Lista alergenów dla poke przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na poke nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze poke
Poke to doskonałe danie pełne cennych składników mineralnych i witamin. Zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego oraz cenne białko zwierzęce a także kwasy omega 3.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.