Placuszki z cukinii i marchewki
- Cukinia (350 g)
- Marchewka (135 g)
- Jajko (2 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (80 g)
Przepis na placuszki z cukinii i marchewki krok po kroku
Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
Cukinię przełóż na sitko i odstaw na 15 minut, po tym czasie odciśnij ją nieco z nadmiaru wody.
Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii.
Warzywa połącz z jajkiem i mąką. Dodaj odrobinę soli, pieprz i posiekane zioła, dobrze wymieszaj.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na nią małe porcje ciasta, formując placuszki.
Placki zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placuszków z cukinii i marchewki
Placuszki z cukinii i marchewki to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowych i prostych przepisów. Są bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle chrupiące. To dobra opcja zwłaszcza dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na naprawdę szybkie danie, które zasmakuje całej rodzinie. Świetnie smakują zwłaszcza podane z sosem na bazie jogurtu.
Przepis na placuszki z cukinii i marchewki pozwala na stworzenie naprawdę smacznego dania na bazie dwóch składników. To smaczny i prosty sposób na włączenie do swojego menu dużej ilości warzyw. Wszystko to w postaci bardzo chrupiących, szybkich placuszków, które sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Najlepiej smakują na ciepło, jednak można je również podawać na zimno, na przykład z dodatkiem wędzonego łososia. Choć placki zwykle smaży się na tłuszczu, to ten sposób nie jest zbyt zdrowy. W tym przepisie przygotowuje się je w piekarniku, dzięki czemu całość jest dużo lżejsza, ma mniej kalorii i ma pozytywny wpływ na zdrowie. Dzięki temu mogą one gościć w menu jak najczęściej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placuszki z cukinii i marchewki, by były smaczne, a przy tym niezwykle zdrowe, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość można stworzyć w zaledwie 20 minut, dlatego jest to doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają obiadu na szybko. W dodatku do ich przygotowania potrzeba tylko kilka składników, a wszystkie można bez problemu znaleźć w każdym większym sklepie. Głównymi są oczywiście cukinia i marchewka. Oba warzywa są niezwykle zdrowe i powinny gościć w menu jak najczęściej. Cukinia dostarcza mnóstwo witaminy C, a także sporo potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i mięśniowego. Marchewka za to dostarcza sporo beta-karotenu, antyoksydantu, który wspaniale działa na wzrok. To idealna opcja na fit posiłek. Te dietetyczne placuszki sprawdzą się również podczas odchudzania. To dobre rozwiązanie również dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż placki są szybkie i łatwe, a do tego smaczne.
Alergeny w placuszkach z cukinii i marchewki
Lista alergenów dla placuszków z cukinii i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placuszków z cukinii i marchewki
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
Energia i białka
(166g)
Węglowodany
(166g)
Tłuszcze
(166g)
Witaminy
(166g)
Składniki mineralne
(166g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.