Przepis na placuszki z cukinii i marchewki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia

Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce.

Cukinię przełóż na sitko i odstaw na 15 minut, po tym czasie odciśnij ją nieco z nadmiaru wody.

Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii.

Warzywa połącz z jajkiem i mąką. Dodaj odrobinę soli, pieprz i posiekane zioła, dobrze wymieszaj.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na nią małe porcje ciasta, formując placuszki.

Placki zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Placuszki z cukinii i marchewki podane na białym talerzyku.
placuszki z cukinii i marchewki
Koszt przygotowania dania
5.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
137 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Placuszki z cukinii i marchewki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placuszkach z cukinii i marchewki

Placuszki z cukinii i marchewki to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowych i prostych przepisów. Są bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle chrupiące. To dobra opcja zwłaszcza dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na naprawdę szybkie danie, które zasmakuje całej rodzinie. Świetnie smakują zwłaszcza podane z sosem na bazie jogurtu.

Przepis na placuszki z cukinii i marchewki pozwala na stworzenie naprawdę smacznego dania na bazie dwóch składników. To smaczny i prosty sposób na włączenie do swojego menu dużej ilości warzyw. Wszystko to w postaci bardzo chrupiących, szybkich placuszków, które sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Najlepiej smakują na ciepło, jednak można je również podawać na zimno, na przykład z dodatkiem wędzonego łososia. Choć placki zwykle smaży się na tłuszczu, to ten sposób nie jest zbyt zdrowy. W tym przepisie przygotowuje się je w piekarniku, dzięki czemu całość jest dużo lżejsza, ma mniej kalorii i ma pozytywny wpływ na zdrowie. Dzięki temu mogą one gościć w menu jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placuszki z cukinii i marchewki, by były smaczne, a przy tym niezwykle zdrowe, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość można stworzyć w zaledwie 20 minut, dlatego jest to doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają obiadu na szybko. W dodatku do ich przygotowania potrzeba tylko kilka składników, a wszystkie można bez problemu znaleźć w każdym większym sklepie. Głównymi są oczywiście cukinia i marchewka. Oba warzywa są niezwykle zdrowe i powinny gościć w menu jak najczęściej. Cukinia dostarcza mnóstwo witaminy C, a także sporo potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i mięśniowego. Marchewka za to dostarcza sporo beta-karotenu, antyoksydantu, który wspaniale działa na wzrok. To idealna opcja na fit posiłek. Te dietetyczne placuszki sprawdzą się również podczas odchudzania. To dobre rozwiązanie również dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż placki są szybkie i łatwe, a do tego smaczne.

Wartości odżywcze placuszków z cukinii i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(166g)
Energia (kalorie)
82.63 kcal
137.17 kcal
Białko
3.68 g
6.11 g

Węglowodany w placuszkach z cukinii i marchewki

Na 100g
Na porcję
(166g)
Węglowodany
13.49 g
22.40 g
Węglowodany przyswajalne
11.72 g
19.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.78 g
2.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(166g)
Tłuszcz
1.80 g
2.99 g
Tłuszcze nasycone
0.80 g
1.33 g
Tłuszcze nienasycone
1.00 g
1.66 g
Tłuszcze jednonasycone
0.60 g
1.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.40 g
0.66 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
60.62 mg
100.63 mg

Witaminy w przepisie na placuszki z cukinii i marchewki

Na 100g
Na porcję
(166g)
Witamina A
198.26 µg (mcg)
329.11 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
0.38 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina C
10.91 mg
18.11 mg
Witamina D
0.33 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Witamina E
0.39 mg
0.66 mg
Retinol
26.07 µg (mcg)
43.28 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.23 mg
Niacyna
0.86 mg
1.42 mg
Foliany
26.87 µg (mcg)
44.60 µg (mcg)
Beta karoten
1719.22 µg (mcg)
2853.91 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placuszki z cukinii i marchewki

Na 100g
Na porcję
(166g)
Sód
47.61 mg
79.03 mg
Potas
340.34 mg
564.97 mg
Wapń
31.73 mg
52.67 mg
Fosfor
78.88 mg
130.94 mg
Magnez
21.39 mg
35.51 mg
Żelazo
0.70 mg
1.16 mg
Cynk
0.49 mg
0.81 mg
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z cukinii i marchewki 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach z cukinii i marchewki

Lista alergenów dla placuszków z cukinii i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placuszków z cukinii i marchewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
350 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 350 g
Marchewka
135 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Koszt składników
17.50
Jak oceniasz przepis na placuszki z cukinii i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób