Placki szpinakowe
- Szpinak - 1 szklanka (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Mleko 2% (60 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na placki szpinakowe krok po kroku
W dużym rondlu podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju.
Dodaj świeży szpinak i smaż przez 10 minut.
Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj, a następnie wlej mleko.
Dodaj podsmażony szpinak, cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszaj.
Usmaż placki na patelni z rozgrzanym olejem.
Każdy placek smaż około 3 minut z każdej strony.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat placków szpinakowych
Placki szpinakowe to niezwykle aromatyczne, soczyste i kolorowe danie, które jest idealnym pomysłem na włączenie większej ilości warzyw do Twojego jadłospisu.
Głównym składnikiem jest szpinak, który dodaje im intensywnego zielonego koloru oraz delikatnego, lekko orzechowego smaku. To danie jest nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, co czyni je doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą zadbać o zdrową i zrównoważoną dietę.
Placki możesz przygotować ze świeżym szpinakiem, jak i mrożonym w każdej wersji będą pyszne.
Zatem, jak zrobić placki szpinakowe?
W dużym rondlu podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju. Dodaj świeży szpinak i smaż przez 10 minut. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj, a następnie wlej mleko. Dodaj podsmażony szpinak, cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszaj. Usmaż placki na patelni z rozgrzanym olejem. Każdy placek smaż około 3 minut z każdej strony.
Nasze pyszne placki są dobre do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj placki na obiad. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Skoro już znasz mój przepis na placki szpinakowe, przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, że mój prosty przepis to dobry pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Alergeny w plackach szpinakowych
Lista alergenów dla placków szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze placków szpinakowych
Jeśli zależy Ci na plackach bezglutenowych postaw na mąką orkiszową.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.