Placek malinowa chmurka

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek malinowa chmurka podany na czarnym eleganckim talerzyku,w towarzystwie świeżych malin.
Placek malinowa chmurka
Placek malinowa chmurka to niezwykle smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się do kawy. Jest piękny, smaczny i prosty w przygotowaniu. Idealny na niedzielę.
Przygotowanie 160 min
Gotowanie 120 min
268 kcal
Kcal w porcji
186 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - do ciasta (200 g)
  • Masło - do ciasta (120 g)
  • Jajko - do ciasta (1 szt.)
  • Cukier - do ciasta (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (45 g)
  • Galaretka - malinowa (40 g)
  • Maliny mrożone (600 g)
  • Białko jajka (75 szt.)
  • Cukier puder - do bezy (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (15 g)
  • Migdały (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na placek malinowa chmurka krok po kroku

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, uformuj w kulkę. Schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Piecz ciasto w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30min. Ostudź.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno, wymieszaj z mascarpone do uzyskania jednolitej masy.

Przygotuj galaretkę i wsyp do niej mrożone maliny, galaretka powinna momentalnie tężeć.

Na ostudzony spód wyłóż galaretkę z malinami i schłódź w lodówce. Następnie przygotowany wcześniej krem mascarpone wyłóż na schłodzoną galaretkę.

Przygotuj bezę: Białka umieść w misie miksera. Ubij na sztywno. Dodawaj cukier, stopniowo, cały czas ubijając, aż otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.

Masę bezową rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz płatkami migdałów. Piecz w temperaturze 140 st. C przez około 1 godzinę.

Gotową bezę wyłóż na wierzch ciasta. Schłódź przez 2 godziny w lodówce.

Jak oceniasz przepis na placek malinowa chmurka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat placka malinowa chmurka

Placek malinowa chmurka to niezwykle smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się do kawy. Jest piękny, smaczny i prosty w przygotowaniu. Idealny na niedzielę.

Przepis na placek malinowa chmurka to doskonały wybór na deser dla osób, które kochają naprawdę słodkie ciasta. Dowiesz się z niego, jak się robi go w sposób prosty i szybki. Wykonanie tego ciasta zajmuje tylko kilka chwil, a jest ono naprawdę wyjątkowe. Jego podstawą jest pyszny kruchy spód, który robi się z łatwością w kilka chwil. Jednak należy pamiętać, że kruche ciasto potrzebuje odpowiedniego schłodzenia, by smakować dużo lepiej i mieć większą elastyczność. Dlatego dobrze jest przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić co najmniej 30 minut w lodówce. To ciasto robi się tylko z kilku prostych składników, które bez problemu można znaleźć w każdym sklepie, ale również domowej spiżarni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek malinowa chmurka, by był pyszny i dobry również dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepszy wybór. Powstaje z niego placek smaczny, ale również nietuzinkowy. Pierwszą rolę grają w nim maliny. To owoce niezwykle smaczne i kojarzą się głównie z latem. Ze względu na dużą zawartość owoców jest smaczna i delikatna. To ciasto podaje się ze świeżymi malinami, poza sezonem możesz też postawić na mrożone owoce. Idealną porą na jego stworzenie jest lato, gdyż to właśnie wtedy panuje sezon na maliny i są one najsłodsze i najbardziej soczyste. Dzięki nim wypiek staje się jeszcze lepszy. W tym cieście nie sprawdzą się maliny mrożone, gdyż owoców nie poddaje się obróbce termicznej. Maliny to naprawdę smaczne, ale również bardzo zdrowe owoce, dlatego warto po nie sięgać na co dzień. Ta tarta umożliwia to w bardzo łatwy sposób. Dzięki temu, że są one nieco kwaskowe, wspaniale przełamują bardzo słodki krem. Świeże maliny są też wspaniałą ozdobą, która dodaje uroku tej tarcie. To pyszna opcja dla miłośników wypieków owocowych, zwłaszcza tych z malinami. To dobra opcja na deser również dla początkujących kucharzy, gdyż jest bardzo łatwa i szybka. Sprawdzi się idealnie, gdy pojawi się ochota na wypiek na słodko.

Alergeny w placku malinowa chmurka

Lista alergenów dla placka malinowa chmurka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze placka malinowa chmurka

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kcal)
144.39
268.57
Białko (g)
8.17
15.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany (g)
11.66
21.69
Węglowodany przyswajalne (g)
10.61
19.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
1.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz (g)
7.13
13.25
Tłuszcze nasycone (g)
5.78
10.75
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
2.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(186g)
Witamina B6 (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.58
6.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
0.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.07
24.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód (mg)
103.57
192.64
Potas (mg)
137.51
255.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.64
38.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
27.65
51.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.66
27.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.18
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka malinowa chmurka 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka malinowa chmurka

Koszt składników
172.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
do ciasta
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
120 g
do ciasta
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Jajko
1 szt.
do ciasta
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
10 g
do ciasta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
45 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Galaretka
40 g
malinowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Maliny mrożone
600 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 5
38.40
Za 600 g
Białko jajka
75 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 13
75.00
Za 75 szt.
Cukier puder
150 g
do bezy
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Koszt składników
172.80