Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Opublikowano: 04.12.2021 r., 12:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne pierogi z kaszą
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Pierogi z kaszą gryczaną i serem dla wszystkich wegetarian ale nie tylko. Poznaj przepis i przygotuj zapas pierogów na dowolną chwilę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
112 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Kasza gryczana - 2 woreczki (200 g)
  • Ser twarogowy chudy - 1 kostka (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem krok po kroku

Mąkę wymieszaj z masłem i jajkiem. Stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto.

Do ciasta dodaj odrobinę soli i wyrabiaj cisto, a następnie odłóż je na 10 minut.

Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Ugotowaną kaszę wymieszaj z cebulą i pokruszonym twarogiem.

Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki.

Na środek kółka włóż odrobinę farszu i zlep boki pierogów.

Tak przygotowane pierogi możesz zamrozić albo bezpośrednio ugotować w wodzie.

Jak oceniasz przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat pierogów z kaszy gryczanej i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem w swoim składzie nie zawierają produktów mięsnych, dlatego będzie to idealny pomysł na ciepłe i pyszne danie dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej, ale nie tylko. To będzie świetny pomysł także dla osób chcących ograniczyć spożycie mięsa.

Mój przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem nie dość, że jest wegetariański, to może być także bezglutenowy.

Jeśli w swojej diecie wykluczasz gluten, ponieważ cierpisz na choroby glutenozależne lub ograniczasz jego spożycie z innych powodów wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną, którą wykorzystałam na mąkę naturalnie bezglutenową, czyli np. gryczana, ryżowa, kukurydziana lub sięgniesz po mieszanki gotowe mieszanki mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam pierogi z tradycyjnej mąki pszennej.

Farsz do pierogów jest błyskawiczny w wykonaniu, wystarczy, że ugotujesz w lekko osolonej wodzie kaszę gryczaną, następnie odlejesz z nadmiaru wody i delikatnie ostudzisz. Nie pozostało nic innego jak wymieszać kaszę z rozdrobnionym serem twarogowym i wcześniej przesmażoną cebulką. Dopraw odpowiednio do smaku i farsz gotowy. Jak przygotować domowe ciasto do pierogów, krok po kroku opisuję nieco niżej.

Przygotujesz je w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre.

Przepis na ciasto jest uniwersalny dlatego wato go zapamiętać, może przydać się do przepisu na pierogi świąteczne, wykonasz z niego nawet uszka.

Kasza gryczana, którą wykorzystaliśmy w naszym farszu to bogactwo witamin i składników mineralnych o których często zapominamy. Dodatkowo jest źródłem nie tylko węglowodanów ale i białka, które porównuje się do białek nasion roślin strączkowych. Taki farsz w połączeniu z twarogiem da nam sytość na długi czas.

Skoro już wiesz jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem koniecznie przygotuj pyszne pierogi dla swojej rodziny. Smacznego!

Alergeny w pierogach z kaszą gryczaną i serem

Lista alergenów dla pierogów z kaszy gryczanej i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Masło

Wartości odżywcze pierogów z kaszy gryczanej i serem

na 100g gotowej potrawy

Przygotuj domowe pierogi zamiast korzystać z wersji kupnej. Pierogi z kaszą gryczaną będą idealną wersją dla wegetarian.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
282.47
112.99
Białko (g)
11.68
4.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
48.33
19.33
Węglowodany przyswajalne (g)
46.29
18.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
5.23
2.09
Tłuszcze nasycone (g)
2.40
0.96
Tłuszcze nienasycone (g)
2.83
1.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.97
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
80.22
32.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
85.23
34.09
Potas (mg)
152.85
61.14
Wapń (mg)
28.27
11.31
Fosfor (mg)
152.39
60.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
59.22
23.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.12
1.25
Cynk (mg)
1.08
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kaszy gryczanej i serem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z kaszy gryczanej i serem

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser twarogowy chudy
200 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
31.50