Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia

Mąkę wymieszaj z masłem i jajkiem. Stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto.

Do ciasta dodaj odrobinę soli i wyrabiaj cisto, a następnie odłóż je na 10 minut.

Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Ugotowaną kaszę wymieszaj z cebulą i pokruszonym twarogiem.

Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki.

Na środek kółka włóż odrobinę farszu i zlep boki pierogów.

Tak przygotowane pierogi możesz zamrozić albo bezpośrednio ugotować w wodzie.

pierogi z kaszą gryczaną i serem
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Koszt przygotowania dania
8.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
112 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Pierogi z kaszą gryczaną i serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierogach z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem w swoim składzie nie zawierają produktów mięsnych, dlatego będzie to idealny pomysł na ciepłe i pyszne danie dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej, ale nie tylko. To będzie świetny pomysł także dla osób chcących ograniczyć spożycie mięsa.

Mój przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem nie dość, że jest wegetariański, to może być także bezglutenowy.

Jeśli w swojej diecie wykluczasz gluten, ponieważ cierpisz na choroby glutenozależne lub ograniczasz jego spożycie z innych powodów wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną, którą wykorzystałam na mąkę naturalnie bezglutenową, czyli np. gryczana, ryżowa, kukurydziana lub sięgniesz po mieszanki gotowe mieszanki mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam pierogi z tradycyjnej mąki pszennej.

Farsz do pierogów jest błyskawiczny w wykonaniu, wystarczy, że ugotujesz w lekko osolonej wodzie kaszę gryczaną, następnie odlejesz z nadmiaru wody i delikatnie ostudzisz. Nie pozostało nic innego jak wymieszać kaszę z rozdrobnionym serem twarogowym i wcześniej przesmażoną cebulką. Dopraw odpowiednio do smaku i farsz gotowy. Jak przygotować domowe ciasto do pierogów, krok po kroku opisuję nieco niżej.

Przygotujesz je w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre.

Przepis na ciasto jest uniwersalny dlatego wato go zapamiętać, może przydać się do przepisu na pierogi świąteczne, wykonasz z niego nawet uszka.

Kasza gryczana, którą wykorzystaliśmy w naszym farszu to bogactwo witamin i składników mineralnych o których często zapominamy. Dodatkowo jest źródłem nie tylko węglowodanów ale i białka, które porównuje się do białek nasion roślin strączkowych. Taki farsz w połączeniu z twarogiem da nam sytość na długi czas.

Skoro już wiesz jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem koniecznie przygotuj pyszne pierogi dla swojej rodziny. Smacznego!

Wartości odżywcze pierogów z kaszy gryczanej i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
Białko
11.68 g
4.67 g

Węglowodany w pierogach z kaszą gryczaną i serem

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
48.33 g
19.33 g
Węglowodany przyswajalne
46.29 g
18.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
5.23 g
2.09 g
Tłuszcze nasycone
2.40 g
0.96 g
Tłuszcze nienasycone
2.83 g
1.13 g

Witaminy w przepisie na pierogi z kaszą gryczaną i serem

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.13 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.48 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.97 mg
1.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
80.22 µg (mcg)
32.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z kaszą gryczaną i serem

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
85.23 mg
34.09 mg
Potas
152.85 mg
61.14 mg
Wapń
28.27 mg
11.31 mg
Fosfor
152.39 mg
60.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
59.22 mg
23.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.12 mg
1.25 mg
Cynk
1.08 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z kaszy gryczanej i serem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z kaszą gryczaną i serem

Lista alergenów dla pierogów z kaszy gryczanej i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Masło

Cena przygotowania pierogów z kaszy gryczanej i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser twarogowy chudy
200 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób