Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g 2 szklanki
- Jajko 1 szt.
- Kasza gryczana 200 g 2 woreczki
- Ser twarogowy chudy 200 g 1 kostka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Masło 20 g 2 łyżki
Mąkę wymieszaj z masłem i jajkiem. Stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto.
Do ciasta dodaj odrobinę soli i wyrabiaj cisto, a następnie odłóż je na 10 minut.
Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Ugotowaną kaszę wymieszaj z cebulą i pokruszonym twarogiem.
Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki.
Na środek kółka włóż odrobinę farszu i zlep boki pierogów.
Tak przygotowane pierogi możesz zamrozić albo bezpośrednio ugotować w wodzie.
-
Fasola po bretońsku
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Pierogi ze szpinakiem i serem
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Seleryba
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Pierogi z kaszą gryczaną i serem - cechy przepisu
Więcej o pierogach z kaszą gryczaną i serem
Pierogi z kaszą gryczaną i serem w swoim składzie nie zawierają produktów mięsnych, dlatego będzie to idealny pomysł na ciepłe i pyszne danie dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej, ale nie tylko. To będzie świetny pomysł także dla osób chcących ograniczyć spożycie mięsa.
Mój przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem nie dość, że jest wegetariański, to może być także bezglutenowy.
Jeśli w swojej diecie wykluczasz gluten, ponieważ cierpisz na choroby glutenozależne lub ograniczasz jego spożycie z innych powodów wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną, którą wykorzystałam na mąkę naturalnie bezglutenową, czyli np. gryczana, ryżowa, kukurydziana lub sięgniesz po mieszanki gotowe mieszanki mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam pierogi z tradycyjnej mąki pszennej.
Farsz do pierogów jest błyskawiczny w wykonaniu, wystarczy, że ugotujesz w lekko osolonej wodzie kaszę gryczaną, następnie odlejesz z nadmiaru wody i delikatnie ostudzisz. Nie pozostało nic innego jak wymieszać kaszę z rozdrobnionym serem twarogowym i wcześniej przesmażoną cebulką. Dopraw odpowiednio do smaku i farsz gotowy. Jak przygotować domowe ciasto do pierogów, krok po kroku opisuję nieco niżej.
Przygotujesz je w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre.
Przepis na ciasto jest uniwersalny dlatego wato go zapamiętać, może przydać się do przepisu na pierogi świąteczne, wykonasz z niego nawet uszka.
Kasza gryczana, którą wykorzystaliśmy w naszym farszu to bogactwo witamin i składników mineralnych o których często zapominamy. Dodatkowo jest źródłem nie tylko węglowodanów ale i białka, które porównuje się do białek nasion roślin strączkowych. Taki farsz w połączeniu z twarogiem da nam sytość na długi czas.
Skoro już wiesz jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem koniecznie przygotuj pyszne pierogi dla swojej rodziny. Smacznego!
Wartości odżywcze pierogów z kaszy gryczanej i serem
Energia i białka
(40g)
Węglowodany w pierogach z kaszą gryczaną i serem
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy w przepisie na pierogi z kaszą gryczaną i serem
(40g)
Składniki mineralne w przepisie na pierogi z kaszą gryczaną i serem
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierogach z kaszą gryczaną i serem
Lista alergenów dla pierogów z kaszy gryczanej i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Masło