Piernik pomidorowy
- Pomidory w puszce (400 g)
- Banan - 1 duża sztuka (120 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Soda oczyszczona (5 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Powidła śliwkowe (250 g)
Przepis na piernik pomidorowy krok po kroku
Do pojemnika blendera włóż pomidory, banana, olej rzepakowy oraz cukier i składniki zmiksuj na gładką masę.
Do dużej miski wsyp mąkę, 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie do miski wlej zawartość pojemnika blendera i składniki wymieszaj przy pomocy szpatułki do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.
Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Ciasto przekrój wzdłuż na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi.
Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik wegański
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat piernika pomidorowego
Piernik pomidorowy to nietypowy pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Najlepszy placek świetnie sprawdzi się jako deser lub potrawa podana na wigilijnym stole. Sprawdzony przepis na piernik pomidorowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: pomidory w puszce, banan, olej rzepakowy, cukier, mąka pszenna, kakao, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, powidła śliwkowe, sól oraz przyprawa do piernika. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić piernik pomidorowy? Do pojemnika blendera włóż pomidory, banana, olej rzepakowy oraz cukier i składniki zmiksuj na gładką masę. Do dużej miski wsyp mąkę, 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do miski wlej zawartość pojemnika blendera i składniki wymieszaj przy pomocy szpatułki do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto przekrój wzdłuż na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi. Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Banany to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim potas, który spożywany na odpowiednim poziomie wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo banany zawierają pektyny, które mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. W owocu tym znajdziemy również przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując piernik pomidorowy to pachnące ciasto idealnie pasujące do kawy i herbaty. Ciasto jest wilgotne, dodatkowo powidła śliwkowe użyte do jego przygotowania nadadzą mu wspaniałego aromatu. Piernik pomidorowy jest dobry do spożycia po ostygnięciu. Piernik możesz przechowywać w lodówce około tygodnia.
Alergeny w pierniku pomidorowym
Lista alergenów dla piernika pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze piernika pomidorowego
Piernik pomidorowy to modyfikacja tradycyjnego piernika. Ciasto doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.