Piernik bezglutenowy
- Mąka kokosowa (40 g)
- Mąka ryżowa (100 g)
- Mąka migdałowa (60 g)
- Mąka ziemniaczana (60 g)
- Jajko (3 szt.)
- Masło (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Miód (120 g)
- Proszek do pieczenia - bez glutenu (20 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Rodzynki (100 g)
- Skórka z pomarańczy (50 g)
- Cukier (100 g)
Przepis na piernik bezglutenowy krok po kroku
W garnku umieść masło, cukier, miód i mleko.
Podgrzej do połączenia składników i wystudź.
W misce umieść wszystkie rodzaje mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.
Do mąki dodaj skórkę z pomarańczy oraz rodzynki.
Wlej masę mleczną i wbij jajka.
Zmiksuj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.
Wyjmij z blaszki ciasto i wystudź.
Podziel na porcje.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat piernika bezglutenowego
Piernik bezglutenowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto bez glutenu sprawdzi się idealnie dla osób chorujących na celiakię. Piernik bez dodatku mąki pszennej jest bardzo aromatyczny i ma zwartą konsystencję. Przepis na piernik bezglutenowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kokosowa, mąka ryżowa, mąka migdałowa, mąka ziemniaczana, jajka, masło, cukier, kakao, miód, proszek do pieczenia bez glutenu, mleko, rodzynki, skórka z pomarańczy, przyprawa do piernika.
Jak zrobić piernik bezglutenowy? W garnku umieść masło, cukier, miód i mleko. Podgrzej do połączenia składników i wystudź. W misce umieść wszystkie rodzaje mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Do mąki dodaj skórkę z pomarańczy oraz rodzynki. Wlej masę mleczną i wbij jajka. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Wyjmij z blaszki ciasto i wystudź. Podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.
Migdały, z których produkowana jest mąka migdałowa, nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane. To nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm.
Podsumowując: bożonarodzeniowy piernik bez glutenu sprawdzi się idealnie także na inne okazje. Piernik jest bardzo aromatyczny i wilgotny. Pyszny świąteczny piernik bez glutenu można podawać z dodatkiem domowej konfitury z wiśni lub truskawek. Piernik jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Alergeny w pierniku bezglutenowym
Lista alergenów dla piernika bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka migdałowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze piernika bezglutenowego
Piernik bezglutenowy to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich w dużych ilościach spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.