Pierniczki w czekoladzie

Opublikowano: 13.12.2021 r., 14:00 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świąteczne pierniki z czekoladą
Pierniczki w czekoladzie
Pierniczki w czekoladzie idealnie na święta, ale nie tylko. To świetny przepis dla wszystkich miłośników czekolady i korzennych ciasteczek.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 - 2 szklanki (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (7 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Miód - 2 łyżki (50 g)
  • Masło (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika, przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia

Przepis na pierniczki w czekoladzie krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, kakao, przyprawy, sodę i ksylitol. Wymieszaj.

W rondelku roztop masło z miodem.

Żółtka utrzyj łyżką lub mikserem.

Do miski z sypkimi składnikami dodaj roztopiony miód z masłem, jogurt i połącz wszystkie składniki. Na koniec dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.

Zagnieć ciasto rękami, wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm.

Wycinaj dowolne kształty pierniczków.

Wierzch posmaruj białkiem jaj.

Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią pierniczki.

Odstaw do zastygnięcia.

Jak oceniasz przepis na pierniczki w czekoladzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,0% osób

Więcej informacji na temat pierniczków w czekoladzie

Korzenne, słodko-czekoladowe pierniczki to ciasteczka, bez których ciężko wyobrazić sobie okres świąt Bożego Narodzenia. Pieczone w przeróżnych kształtach, na przykład choinek, bałwanków, elfów, reniferów i gwiazdek, nie tylko fantastycznie smakują, ale przede wszystkim pięknie prezentują się na stole, stanowiąc również element dekoracyjny. Pierniczki w czekoladzie to propozycja w szczególności dla tych, którzy uwielbiają połączenie korzennego smaku piernikowych przypraw z czekoladą. To połączenie jest naprawdę pyszne i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Do tego, przepis na pierniczki w czekoladzie jest bardzo prosty i szybki, możesz też go dowolnie zmodyfikować i przygotować na przykład smaczne, świąteczne, nadziewane powidłami śliwkowymi pierniczki w czekoladzie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierniczki w czekoladzie, aby były dobre i trafiły w gusta wszystkich domowników, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Ich przygotowanie nie różni się znacząco od przygotowania tradycyjnych pierniczków. Jedynym dodatkowym składnikiem, który będzie Ci potrzebny, jest gorzka czekolada, która posłuży jako czekoladowa polewa. Postaraj się wybrać czekoladę o jak największej zawartości miazgi kakaowej i jak najmniejszej zawartości cukru. Jako przyprawy do pierniczków w czekoladzie możesz wykorzystać gotową mieszankę przypraw do piernika lub przygotować ją samodzielnie, będzie wtedy bardziej aromatyczna. W tym celu najlepiej wykorzystać cynamon, mielone goździki, imbir, miód oraz gałkę muszkatołową. Dzięki temu przepyszny, aromatyczny, korzenny zapach będzie unosił się w całym domu podczas przygotowywania i pieczenia pierniczków. Koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepszy przepis na pierniczki w czekoladzie.

Alergeny w pierniczkach w czekoladzie

Lista alergenów dla pierniczków w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pierniczków w czekoladzie

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć indeks glikemiczny możesz zrezygnować z dodatku miodu i wykorzystać sam ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
382.04
0.00
Białko (g)
8.32
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
49.81
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
46.54
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.27
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
18.35
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
11.78
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
6.57
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.40
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
0.00
Cholesterol (mg)
89.38
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
110.53
0.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.00
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
108.49
0.00
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.09
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
79.00
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.42
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
90.49
0.00
Potas (mg)
200.73
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.80
0.00
Fosfor (mg)
135.21
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
53.90
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.39
0.00
Cynk (mg)
1.18
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.39
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierniczków w czekoladzie 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierniczków w czekoladzie

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Soda oczyszczona
7 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 7 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Koszt składników
62.00