Pierniczki w czekoladzie
- Mąka pszenna typ 750 - 2 szklanki (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (7 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Miód - 2 łyżki (50 g)
- Masło (80 g)
Przepis na pierniczki w czekoladzie krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, kakao, przyprawy, sodę i ksylitol. Wymieszaj.
W rondelku roztop masło z miodem.
Żółtka utrzyj łyżką lub mikserem.
Do miski z sypkimi składnikami dodaj roztopiony miód z masłem, jogurt i połącz wszystkie składniki. Na koniec dodaj żółtka i ponownie wymieszaj.
Zagnieć ciasto rękami, wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm.
Wycinaj dowolne kształty pierniczków.
Wierzch posmaruj białkiem jaj.
Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią pierniczki.
Odstaw do zastygnięcia.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Pierniczki korzenne
-
Piernik z herbatą
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat pierniczków w czekoladzie
Korzenne, słodko-czekoladowe pierniczki to ciasteczka, bez których ciężko wyobrazić sobie okres świąt Bożego Narodzenia. Pieczone w przeróżnych kształtach, na przykład choinek, bałwanków, elfów, reniferów i gwiazdek, nie tylko fantastycznie smakują, ale przede wszystkim pięknie prezentują się na stole, stanowiąc również element dekoracyjny. Pierniczki w czekoladzie to propozycja w szczególności dla tych, którzy uwielbiają połączenie korzennego smaku piernikowych przypraw z czekoladą. To połączenie jest naprawdę pyszne i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Do tego, przepis na pierniczki w czekoladzie jest bardzo prosty i szybki, możesz też go dowolnie zmodyfikować i przygotować na przykład smaczne, świąteczne, nadziewane powidłami śliwkowymi pierniczki w czekoladzie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierniczki w czekoladzie, aby były dobre i trafiły w gusta wszystkich domowników, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Ich przygotowanie nie różni się znacząco od przygotowania tradycyjnych pierniczków. Jedynym dodatkowym składnikiem, który będzie Ci potrzebny, jest gorzka czekolada, która posłuży jako czekoladowa polewa. Postaraj się wybrać czekoladę o jak największej zawartości miazgi kakaowej i jak najmniejszej zawartości cukru. Jako przyprawy do pierniczków w czekoladzie możesz wykorzystać gotową mieszankę przypraw do piernika lub przygotować ją samodzielnie, będzie wtedy bardziej aromatyczna. W tym celu najlepiej wykorzystać cynamon, mielone goździki, imbir, miód oraz gałkę muszkatołową. Dzięki temu przepyszny, aromatyczny, korzenny zapach będzie unosił się w całym domu podczas przygotowywania i pieczenia pierniczków. Koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepszy przepis na pierniczki w czekoladzie.
Alergeny w pierniczkach w czekoladzie
Lista alergenów dla pierniczków w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pierniczków w czekoladzie
Aby obniżyć indeks glikemiczny możesz zrezygnować z dodatku miodu i wykorzystać sam ksylitol.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.