Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami podane na ciemnym talerzu.
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami stanowią doskonałą propozycję na dodatek do barszczu czerwonego. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne pierogi pieczone.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
452 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - pół opakowania (500 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Masło (40 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, duża miska, stolnica, wałek, blaszka do pieczenia, miska, szklanka, ściereczka

Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku

Na początek grzyby suszone zalej wodą i pozostaw je do namoczenia na kilka godzin.

Grzyby wraz z wodą przelej do garnka i gotuj przez około 30 minut.

Grzyby odcedź z wywaru i drobno posiekaj (wywaru nie wylewaj).

Kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij i drobno posiekaj. Następnie włóż ją do garnka, zalej wywarem z grzybów, dodaj 2 liście laurowe oraz 2 ziarenka ziela angielskiego i gotuj przez około godzinę.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Cebulę oraz grzyby dodaj do ugotowanej kapusty i zagotuj. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na stolnicę wsyp mąkę i dodaj do niej cukier, szczyptę soli, drożdże oraz masło. Składniki dokładnie posiekaj.

Następnie do mąki dodaj jedno jajko oraz mleko i energicznymi ruchami wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno być elastyczne.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 7 mm i wykrawaj z niego kółka przy pomocy szklanki.

Na każde koło nałóż farsz i dobrze sklej brzegi ciasta.

Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 20 minut.

Po tym czasie pierożki nasmaruj rozmąconym jajkiem.

Pierożki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut (do momentu, aż będą rumiane).

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami podawaj na ciepło lub na zimno, np. z dodatkiem barszczu.

Jak oceniasz przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat pieczonych pierogów z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to doskonała propozycja na pyszne, wigilijne danie. Pieczone pierogi możesz podać z dodatkiem barszczu czerwonego. Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pierogów pieczonych potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże suszone, cukier, masło, mleko, jajka, grzyby suszone, kapusta kiszona, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić pieczone pierogi z kapustą i grzybami? Grzyby suszone zalej wodą i pozostaw je do namoczenia na kilka godzin. Grzyby wraz z wodą przelej do garnka i gotuj przez około 30 minut. Grzyby odcedź z wywaru i drobno posiekaj (wywaru nie wylewaj). Kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij i drobno posiekaj. Kapustę włóż do garnka, zalej wywarem z grzybów, dodaj liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i gotuj przez godzinę. Pokrojoną cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę oraz grzyby dodaj do ugotowanej kapusty i zagotuj. Na stolnicę wsyp mąkę i dodaj do niej cukier, szczyptę soli, drożdże oraz masło. Składniki dokładnie posiekaj. Następnie do mąki dodaj jajko oraz mleko i energicznymi ruchami wyrabiaj ciasto. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka przy pomocy szklanki. Na każde koło nałóż farsz i dobrze sklej brzegi ciasta. Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 20 minut. Po tym czasie pierożki nasmaruj rozmąconym jajkiem. Pierożki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.

Podsumowując świąteczne pierogi pieczone z kapustą kiszoną oraz grzybami stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Pierogi są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania pierogów pieczonych dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w pieczonych pierogach z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla pieczonych pierogów z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pieczonych pierogów z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do barszczu. Kapusta kiszona wykorzystana do przygotowania pierogów stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
251.63
452.94
Białko (g)
6.48
11.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
24.78
44.60
Węglowodany przyswajalne (g)
22.94
41.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
3.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
14.20
25.56
Tłuszcze nasycone (g)
2.91
5.24
Tłuszcze nienasycone (g)
11.29
20.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.10
14.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.19
5.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.43
51.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.59
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.35
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.03
3.66
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.44
108.79
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
198.00
356.40
Potas (mg)
128.58
231.44
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.86
66.34
Fosfor (mg)
71.36
128.44
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.96
30.52
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.35
4.24
Cynk (mg)
0.53
0.95
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych pierogów z kapustą i grzybami 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych pierogów z kapustą i grzybami

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
pół opakowania
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
5 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
200 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
56.50