Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
- Mąka pszenna typ 500 - pół opakowania (500 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Masło (40 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Suszone grzyby (50 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (200 ml)
Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku
Na początek grzyby suszone zalej wodą i pozostaw je do namoczenia na kilka godzin.
Grzyby wraz z wodą przelej do garnka i gotuj przez około 30 minut.
Grzyby odcedź z wywaru i drobno posiekaj (wywaru nie wylewaj).
Kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij i drobno posiekaj. Następnie włóż ją do garnka, zalej wywarem z grzybów, dodaj 2 liście laurowe oraz 2 ziarenka ziela angielskiego i gotuj przez około godzinę.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
Cebulę oraz grzyby dodaj do ugotowanej kapusty i zagotuj. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na stolnicę wsyp mąkę i dodaj do niej cukier, szczyptę soli, drożdże oraz masło. Składniki dokładnie posiekaj.
Następnie do mąki dodaj jedno jajko oraz mleko i energicznymi ruchami wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno być elastyczne.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 7 mm i wykrawaj z niego kółka przy pomocy szklanki.
Na każde koło nałóż farsz i dobrze sklej brzegi ciasta.
Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 20 minut.
Po tym czasie pierożki nasmaruj rozmąconym jajkiem.
Pierożki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut (do momentu, aż będą rumiane).
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami podawaj na ciepło lub na zimno, np. z dodatkiem barszczu.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pieczonych pierogów z kapustą i grzybami
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to doskonała propozycja na pyszne, wigilijne danie. Pieczone pierogi możesz podać z dodatkiem barszczu czerwonego. Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pierogów pieczonych potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże suszone, cukier, masło, mleko, jajka, grzyby suszone, kapusta kiszona, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić pieczone pierogi z kapustą i grzybami? Grzyby suszone zalej wodą i pozostaw je do namoczenia na kilka godzin. Grzyby wraz z wodą przelej do garnka i gotuj przez około 30 minut. Grzyby odcedź z wywaru i drobno posiekaj (wywaru nie wylewaj). Kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij i drobno posiekaj. Kapustę włóż do garnka, zalej wywarem z grzybów, dodaj liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i gotuj przez godzinę. Pokrojoną cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę oraz grzyby dodaj do ugotowanej kapusty i zagotuj. Na stolnicę wsyp mąkę i dodaj do niej cukier, szczyptę soli, drożdże oraz masło. Składniki dokładnie posiekaj. Następnie do mąki dodaj jajko oraz mleko i energicznymi ruchami wyrabiaj ciasto. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka przy pomocy szklanki. Na każde koło nałóż farsz i dobrze sklej brzegi ciasta. Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 20 minut. Po tym czasie pierożki nasmaruj rozmąconym jajkiem. Pierożki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.
Podsumowując świąteczne pierogi pieczone z kapustą kiszoną oraz grzybami stanowią doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Pierogi są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania pierogów pieczonych dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w pieczonych pierogach z kapustą i grzybami
Lista alergenów dla pieczonych pierogów z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pieczonych pierogów z kapustą i grzybami
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do barszczu. Kapusta kiszona wykorzystana do przygotowania pierogów stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do diety.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.