Pieczeń z jajkiem

Opublikowano: 15.10.2021 r., 8:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń z jajkiem podana na desce do krojenia.
Pieczeń z jajkiem
Pieczeń z jajkiem to dobra propozycja na pyszną pieczeń z mięsa mielonego. Świetnie nadaje się na kanapki lub podgrzana jako danie obiadowe w towarzystwie gotowanych ziemniaków.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
468 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Bułka pszenna 4 małe sztuki (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka keksowa

Przepis na pieczeń z jajkiem krok po kroku

Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki.

Bułkę pszenną namocz w mleku.

W misce umieść mięso mielone, jajka, namoczoną bułkę pszenną, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą.

Posiekaj cebulę w drobna kostkę i także dodaj do miski, wyrób masę.

Blaszkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Przełóż połowę masy, ułóż ugotowane na twardo, obrane jajka i przykryj resztą mięsnej masy.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut.

Upieczoną pieczeń wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na pieczeń z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat pieczeni z jajkiem

Pyszna pieczeń z jajkiem to doskonała propozycja na dodatek na kanapki. Domowa pieczeń przygotowana jest z lepszej jakości mięsa niż sklepowe wyroby. Przepis na pieczeń z jajkiem jest prosta w przygotowaniu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia pieczeni potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięso mielone wieprzowe, jajko, bułka pszenna, mleko, cebula, bułka tarta, masło, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra.

Jak zrobić pieczeń z jajkiem? Na początek ugotuj jajka na twardo. Bułkę pszenną namocz w mleku. W misce umieść mięso mielone, jajka, namoczoną bułkę pszenną, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką ostrą. Posiekaj cebulę w drobna kostkę i także dodaj do miski, wyrób masę. Blaszkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż połowę masy, ułóż ugotowane na twardo, obrane jajka i przykryj resztą mięsnej masy. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut. Gdy pieczeń wystygnie wyjmij ją z foremki i schłodź w lodówce.

Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Mięso mielone wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.

Podsumowując wieprzowa pieczeń świetnie sprawdzi się jako domowy dodatek na kanapki. Wielkanocna pieczeń wspaniale sprawdza się na co dzień. Pieczeń rzymska to dobra alternatywa na szybki obiad. Pieczeń z mięsa mielonego jest szybka do przygotowania.

Alergeny w pieczeni z jajkiem

Lista alergenów dla pieczeni z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze pieczeni z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Domowa pieczeń rzymska nie zawiera konserwantów. Jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera dosyć sporo tłuszczu, dlatego jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii wybierz chude mięso wieprzowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
199.22
468.16
Białko (g)
10.74
25.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
9.15
21.50
Węglowodany przyswajalne (g)
8.36
19.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
13.10
30.79
Tłuszcze nasycone (g)
6.42
15.08
Tłuszcze nienasycone (g)
6.69
15.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.36
12.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.33
3.12
Cholesterol (mg)
87.86
206.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
41.43
97.36
Witamina B6 (mg)
0.22
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.18
Witamina C (mg)
1.54
3.61
Retinol (µg (mcg))
41.03
96.42
Tiamina (mg)
0.41
0.95
Ryboflawina (mg)
0.23
0.53
Niacyna (mg)
2.49
5.85
Foliany (µg (mcg))
21.41
50.32
Beta karoten (µg (mcg))
7.31
17.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
123.70
290.70
Potas (mg)
201.57
473.69
Wapń (mg)
56.00
131.60
Fosfor (mg)
134.76
316.70
Magnez (mg)
17.71
41.63
Żelazo (mg)
1.15
2.70
Cynk (mg)
1.32
3.11
Miedź (mg)
0.06
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni z jajkiem 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni z jajkiem

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Bułka pszenna
200 g
4 małe sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
45.10