Pesto z suszonych pomidorów
- Suszone pomidory w oleju (200 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) (40 g)
- Pestki dyni (60 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Bazylia świeża (20 g)
Przepis na pesto z suszonych pomidorów krok po kroku
Orzechy i pestki podpraż na suchej patelni.
Zblenduj orzechy i pestki z oliwą z oliwek.
Dodaj suszone pomidory, bazylię, 0,5 łyżeczki kurkumy i imbiru, 0,25 łyżeczki pieprzu i papryki ostrej oraz do smaku soli i dokładnie zblenduj.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto z rzodkiewki
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów świetnie sprawdzi się zarówno jako sos do makaronu, kaszy, czy pizzy, a także jako dodatek do kanapek. Takie domowe pesto pomidorowe możesz jeść od razu po przygotowaniu lub schować do słoików i zostawić na moment, kiedy masz na to ochotę. Dzięki temu w bardzo szybki sposób przygotujesz pyszny obiad z aromatycznym pesto. Pesto robi się z suszonych pomidorów, co pozwoli Ci zrobić je, gdy tylko go potrzebujesz, bez względu na porę roku. Taki sos robi się ekspresowo. Wystarczy tylko kilka minut, aby pesto z pomidorów, było gotowe. Przepis na pesto z suszonych pomidorów składa się oczywiście z suszonych pomidorów, bazylii, oliwy z oliwek, orzechów i nasion/pestek — ja używam orzechów ziemnych i pestek dyni, ponieważ najbardziej je lubię, ale możesz też użyć migdałów, orzeszków pinii, nasion słonecznika itp., oraz z ostrej papryki, soli, pieprzu, imbiru, kurkumy. Dzięki dodatkowi wielu przypraw pesto jest bardzo aromatyczne i niezwykle zdrowe, ponieważ mają one silne działanie przeciwutleniające. Orzechy z pestkami najlepiej podprażyć na suchej patelni, aby uzyskały wyjątkowy smak i aromat. Następnie wrzucamy je do blendera, dolewamy oliwę i blendujemy. Gdy orzechy i pestki są już dobrze rozdrobnione, dodajemy pomidory i przyprawy i ponownie blendujemy, aż połączą się wszystkie składniki. Dokładny opis jak zrobić pesto z suszonych pomidorów, znajdziesz powyżej. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci zrobić najlepsze i bardzo proste pesto, które możesz od razu po przygotowaniu dodać do ugotowanego makaronu, kaszy lub posmarować nim pizzę. Pamiętaj, żeby danie, które przygotowujesz, było pełnowartościowe, powinno znajdować się w nim także białko, na przykład w postaci mięsa, tofu, ryby, nasion roślin strączkowych, twarogu lub jajka. Po wymieszaniu mamy już gotowy obiad. Taki sos jest ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu ani laktozy, więc mogą go jeść zarówno osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, jak i osoby, które źle tolerują gluten lub laktozę.
Alergeny w pesto z suszonych pomidorów
Lista alergenów dla Pesto z suszonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)
Wartości odżywcze pesto z suszonych pomidorów
Taki sos jest ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu ani laktozy, więc mogą go jeść zarówno osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, jak i osoby, które źle tolerują gluten lub laktozę.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.