Pesto z rukoli

Opublikowano: 13.07.2021 r., 12:04 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka z pesto i rukolą
Pesto z rukoli
Sprawdź przepis na najsmaczniejsze pesto z rukoli. Pesto możesz wykorzystać do wielu potraw od przekąsek po przystawki aż do dań głównych, zarówno tych szybkich jak i wykwintnych.
Przygotowanie 10 min
157 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Rukola - 1 opakowanie (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 0,6 szklanki lub 12,5 łyżek (150 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (12 g)
  • Orzeszki pinii - 4 łyżki (40 g)
  • Ser parmezan - 5 łyżek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
blender, praska do czosnku, moździerz

Przepis na pesto z rukoli krok po kroku

Rukolę przełóż do moździerza lub miski blendera.

Do rukoli przeciśnij czosnek przez praskę, orzeszki i zacznij rozdrabniać. Dolewaj stopniowo oliwę z oliwek.

Do pesto dodaj parmezan oraz sporą szczyptę pieprzu i soli.

Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Jak oceniasz przepis na pesto z rukoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat pesto z rukoli

Kuchnia włoska jest popularna na całym świecie i podbiła serca wielu osób. Makarony i pizza to dania, które znają wszyscy. Przepisy kuchni włoskiej to proste dania przygotowane z najlepszej jakości składników, które nadają im wyjątkowego smaku.

Jednym z najpopularniejszych przepisów na zimny sos pochodzących z kuchni włoskiej jest pesto alla genovese. Peso alla genovese to sos na bazie liści świeżej bazylii, oliwy z oliwek, sera pecorino, parmezanu lub innego twardego sera oraz orzeszków pinii. Dzięki swojej popularności zyskało wiele różnych wersji, które łączy charakterystyczny zielony kolor. Jedną z nich jest pesto z rukoli, z bazylii i rukoli, z rukoli i szpinaku a nawet awokado. Pasta może być wykonana z dodatkiem słonecznika, orzeszków pinii, orzechów włoskich i nerkowców. W każdej wersji zyskuje wyjątkowy smak. Pesto składa się z wielu zdrowych i obfitujących w cenne wartości odżywczych składników. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Parmezan zawiera dość dużo tłuszczu, jednak w trakcie długiego leżakowania tłuszcze te rozkładają się na krótko i średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe i dzięki temu jest łatwiej trawiony. Ser ten jest bogaty w wapń i fosfor, a także zawiera spore ilości magnezu, cynku, miedzi i selenu. Jest on jednym z najlepszych źródeł witaminy B2 i B12, zawiera również witaminę A. Dania przygotowane z serem parmezan zyskują nie tylko na walorach smakowych ale także odżywczych.

Domowe pesto to niezapomniany, wyjątkowy smak. Przepis na pesto z rukoli jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A jak zrobić pesto z rukoli dowiesz się z dokładnego przepisu.

Alergeny w pesto z rukoli

Lista alergenów dla pesto z rukoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze pesto z rukoli

na 100g gotowej potrawy

Pesto jest fantastycznym sosem składającym się ze składników obfitujących w cenne składniki odżywcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
524.82
157.45
Białko (g)
6.77
2.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
4.14
1.24
Węglowodany przyswajalne (g)
3.16
0.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
0.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
54.99
16.50
Tłuszcze nasycone (g)
11.12
3.34
Tłuszcze nienasycone (g)
43.87
13.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
35.11
10.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.76
2.63
Cholesterol (mg)
7.95
2.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
59.12
17.74
Witamina B6 (mg)
0.09
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.04
Witamina C (mg)
5.57
1.67
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.02
Witamina E (mg)
7.56
2.27
Retinol (µg (mcg))
23.51
7.05
Tiamina (mg)
0.07
0.02
Ryboflawina (mg)
0.10
0.03
Niacyna (mg)
0.66
0.20
Foliany (µg (mcg))
33.26
9.98
Beta karoten (µg (mcg))
426.26
127.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
147.61
44.28
Potas (mg)
202.99
60.90
Wapń (mg)
193.46
58.04
Fosfor (mg)
168.99
50.70
Magnez (mg)
49.12
14.74
Żelazo (mg)
1.47
0.44
Cynk (mg)
1.25
0.38
Miedź (mg)
0.19
0.06
Mangan (mg)
0.15
0.05
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z rukoli 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z rukoli

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
100 g
1 opakowanie
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 100 g
Oliwa z oliwek
150 ml
0,6 szklanki lub 12,5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 ml
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Orzeszki pinii
40 g
4 łyżki
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Ser parmezan
40 g
5 łyżek
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
61.50