Paszteciki z soczewicą

Opublikowano: 27.04.2021 r., 14:46 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paszteciki z soczewicą, pieczarkami i cebulą znajdują się na jasnym blacie.
Paszteciki z soczewicą
Paszteciki z soczewicą bardzo dobrze smakują z dodatkiem grzybów i cebuli. Nadają się na przystawkę w czasie spotkania ze znajomymi. Sprawdź, jak zrobić te paszteciki!
Przygotowanie 65 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
636 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Soczewica czerwona - 1 i 1/3 szklanki (240 g)
  • Pieczarki - 13 sztuk (260 g)
  • Cebula - 3 małe cebule (150 g)
  • Olej rzepakowy - 8 łyżek (96 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 i 1/3 szklanki (450 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Żółtko jajka - 3 żółtka (3 szt.)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże świeże - 1/3 kostki (33 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, blender, tarka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Przepis na paszteciki z soczewicą krok po kroku

Drożdże rozkrusz do szklanki z ciepłym mlekiem. Rozmieszaj i dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Ponownie wymieszaj. Szklankę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min.

W misce umieść przesianą mąkę i połączą ją z 1 łyżeczką soli. Następnie dodaj 6 łyżek oleju, 1 jajko, 1 żółtko i rozczyn. Po wstępnym połączeniu składniki przełóż masę na stolnicę i zagniataj ciasto przez ok. 10-12 min. Po tym czasie umieść je w misce i zakryj. Odstaw na ok. 55-60 min w ciepłe miejsce.

Soczewicę przepłucz na sitku i ugotuj do miękkości (ok. 18-20 min) na niskiej mocy kuchenki z lekko uchyloną pokrywką. Gdy soczewica będzie już na tyle miękka, że będzie się rozwalać, odcedź ją.

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Po ok. 5 min dodaj sól, pieprz, czosnek granulowany oraz majeranek do smaku. Wymieszaj, duś pod przykryciem ok. 5 min, a później smaż do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Odstaw do wystudzenia.

Pieczarki z cebulą wymieszaj z soczewicą i delikatnie zblenduj.

Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki. Kolejno każdy z nich rozwałkuj, umieść na nim farsz, zawiń w roladę i pokrój. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 10-15 min, a potem posmaruj żółtkiem.

Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Paszteciki piecz przez ok. 25 min (do momentu przyrumienienia).

Jak oceniasz przepis na paszteciki z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasztecików z soczewicą

Jak zrobić paszteciki z soczewicą i warzywami? Warto zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, można przygotować farsz. Świeże drożdże, z których robi się rozczyn, powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Należy je rozkruszyć do ciepłego mleka. Jeżeli mleko będzie gorące, zabijesz drożdże, a rozczyn będzie trzeba wykonać od nowa. Po dokładnym wymieszaniu drożdży z resztą składników szklankę lub miskę z rozczynem należy odstawić na ok. 10-15 min.

Wyrabianie ciasta drożdżowego nie należy do najprostszych rzeczy. Trzeba je bardzo dobrze wyrobić, a to oznacza, że należy je zagniatać nawet 15 min. Dla kogoś niewprawionego może to być bardzo męczące zajęcie. Ciasto jest gotowe, gdy jest miękkie i elastyczne. Wtedy możesz przełożyć je z powrotem do miski i przykryć ściereczką. Ciasto powinno wyrastać ok. 60 min. Możesz też pokusić się na wykonanie pasztecików w cieście kruchym. Wszystkie składniki na kruche ciasto należy ze sobą szybko zagnieść, a potem schować do lodówki na ok. 30 min.

Farsz z soczewicy do pasztecików nie jest trudny do przygotowania, ale za to jest czasochłonny. Soczewicę czerwoną gotuje się najkrócej, podobnie jest z soczewicą żółtą. Najdłużej trzeba gotować soczewicę brązową (ją należy także moczyć w wodzie ok. 4-5 h przed ugotowaniem). Istnieje jeszcze soczewica zielona, która wyróżnia się odrobinę pikantniejszym smakiem.

Paszteciki z soczewicą należy upiec w piekarniku. Wcześniej warto posmarować je żółtkiem. Możesz wtedy obsypać je np. czarnuszką lub sezamem. Jeżeli wolisz usmażyć paszteciki, należy je ulepić w inny sposób. Farsz powinien znajdować się w środku, a paszteciki powinny być bardzo dobrze zalepione.

Paszteciki drożdżowe z soczewicą i pieczarkami to dobry pomysł na rodzinny obiad, ale można je podać także dla swoich gości. Farsz do tych pasztecików możesz przygotować z różnymi dodatkami. Do zup polecana jest soczewica czerwona, a do pasztecików lub farszu soczewica zielona i czerwona.

Alergeny w pasztecikach z soczewicą

Lista alergenów dla pasztecików z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze pasztecików z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
244.77
636.39
Białko (g)
9.90
25.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
32.92
85.58
Węglowodany przyswajalne (g)
30.81
80.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
5.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
8.49
22.07
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
4.60
Tłuszcze nienasycone (g)
6.72
17.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.67
12.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.05
5.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.55
141.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.93
7.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
99.21
257.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
137.30
356.98
Potas (mg)
246.61
641.20
Wapń (mg)
41.98
109.14
Fosfor (mg)
139.69
363.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.57
63.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.99
7.78
Cynk (mg)
1.34
3.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z soczewicą 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików z soczewicą

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
240 g
1 i 1/3 szklanki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 240 g
Pieczarki
260 g
13 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 260 g
Cebula
150 g
3 małe cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
96 ml
8 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 96 ml
Mąka pszenna typ 500
450 g
3 i 1/3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
3 żółtka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
33 g
1/3 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 33 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
40.50