Przepis na paszteciki z soczewicą krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, blender, tarka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Drożdże rozkrusz do szklanki z ciepłym mlekiem. Rozmieszaj i dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Ponownie wymieszaj. Szklankę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min.

W misce umieść przesianą mąkę i połączą ją z 1 łyżeczką soli. Następnie dodaj 6 łyżek oleju, 1 jajko, 1 żółtko i rozczyn. Po wstępnym połączeniu składniki przełóż masę na stolnicę i zagniataj ciasto przez ok. 10-12 min. Po tym czasie umieść je w misce i zakryj. Odstaw na ok. 55-60 min w ciepłe miejsce.

Soczewicę przepłucz na sitku i ugotuj do miękkości (ok. 18-20 min) na niskiej mocy kuchenki z lekko uchyloną pokrywką. Gdy soczewica będzie już na tyle miękka, że będzie się rozwalać, odcedź ją.

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Po ok. 5 min dodaj sól, pieprz, czosnek granulowany oraz majeranek do smaku. Wymieszaj, duś pod przykryciem ok. 5 min, a później smaż do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Odstaw do wystudzenia.

Pieczarki z cebulą wymieszaj z soczewicą i delikatnie zblenduj.

Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki. Kolejno każdy z nich rozwałkuj, umieść na nim farsz, zawiń w roladę i pokrój. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 10-15 min, a potem posmaruj żółtkiem.

Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Paszteciki piecz przez ok. 25 min (do momentu przyrumienienia).

Często zadawane pytania

Paszteciki z soczewicą, pieczarkami i cebulą znajdują się na jasnym blacie.
Paszteciki z soczewicą
Koszt przygotowania dania
12.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
636 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Paszteciki z soczewicą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecikach z soczewicą

Jak zrobić paszteciki z soczewicą i warzywami? Warto zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, można przygotować farsz. Świeże drożdże, z których robi się rozczyn, powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Należy je rozkruszyć do ciepłego mleka. Jeżeli mleko będzie gorące, zabijesz drożdże, a rozczyn będzie trzeba wykonać od nowa. Po dokładnym wymieszaniu drożdży z resztą składników szklankę lub miskę z rozczynem należy odstawić na ok. 10-15 min.

Wyrabianie ciasta drożdżowego nie należy do najprostszych rzeczy. Trzeba je bardzo dobrze wyrobić, a to oznacza, że należy je zagniatać nawet 15 min. Dla kogoś niewprawionego może to być bardzo męczące zajęcie. Ciasto jest gotowe, gdy jest miękkie i elastyczne. Wtedy możesz przełożyć je z powrotem do miski i przykryć ściereczką. Ciasto powinno wyrastać ok. 60 min. Możesz też pokusić się na wykonanie pasztecików w cieście kruchym. Wszystkie składniki na kruche ciasto należy ze sobą szybko zagnieść, a potem schować do lodówki na ok. 30 min.

Farsz z soczewicy do pasztecików nie jest trudny do przygotowania, ale za to jest czasochłonny. Soczewicę czerwoną gotuje się najkrócej, podobnie jest z soczewicą żółtą. Najdłużej trzeba gotować soczewicę brązową (ją należy także moczyć w wodzie ok. 4-5 h przed ugotowaniem). Istnieje jeszcze soczewica zielona, która wyróżnia się odrobinę pikantniejszym smakiem.

Paszteciki z soczewicą należy upiec w piekarniku. Wcześniej warto posmarować je żółtkiem. Możesz wtedy obsypać je np. czarnuszką lub sezamem. Jeżeli wolisz usmażyć paszteciki, należy je ulepić w inny sposób. Farsz powinien znajdować się w środku, a paszteciki powinny być bardzo dobrze zalepione.

Paszteciki drożdżowe z soczewicą i pieczarkami to dobry pomysł na rodzinny obiad, ale można je podać także dla swoich gości. Farsz do tych pasztecików możesz przygotować z różnymi dodatkami. Do zup polecana jest soczewica czerwona, a do pasztecików lub farszu soczewica zielona i czerwona.

Wartości odżywcze pasztecików z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
244.77 kcal
636.39 kcal
Białko
9.90 g
25.75 g

Węglowodany w pasztecikach z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
32.92 g
85.58 g
Węglowodany przyswajalne
30.81 g
80.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.10 g
5.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
8.49 g
22.07 g
Tłuszcze nasycone
1.77 g
4.60 g
Tłuszcze nienasycone
6.72 g
17.46 g
Tłuszcze jednonasycone
4.67 g
12.15 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.05 g
5.32 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
54.55 mg
141.84 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paszteciki z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina B6
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.47 µg (mcg)
1.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.42 mg
1.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.93 mg
7.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
99.21 µg (mcg)
257.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paszteciki z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
137.30 mg
356.98 mg
Potas
246.61 mg
641.20 mg
Wapń
41.98 mg
109.14 mg
Fosfor
139.69 mg
363.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.57 mg
63.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.99 mg
7.78 mg
Cynk
1.34 mg
3.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.31 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z soczewicą 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecikach z soczewicą

Lista alergenów dla pasztecików z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania pasztecików z soczewicą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
240 g
1 i 1/3 szklanki
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 240 g
Pieczarki
260 g
13 sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 260 g
Cebula
150 g
3 małe cebule
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
96 ml
8 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 96 ml
Mąka pszenna typ 500
450 g
3 i 1/3 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
3 żółtka
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
33 g
1/3 kostki
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 33 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na paszteciki z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób