Przepis na gulasz z soczewicy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Soczewicę przepłucz, zalej wodą i odstaw na 30 minut, a następnie ugotuj do miękkości.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Gdy będą rumiane dodaj paprykę pokrojoną w dużą kostkę, marchew obraną i pokrojoną w talarki i seler pokrojony w półksiężyce.

Podsmaż je 5 - 6 minut, a następnie zalej je bulionem.

Gotuj 30 minut do miękkości.

Gdy warzywa będą miękkie dodaj do nich soczewicę i przecier pomidorowy, całość przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.

Gulasz z soczewicy podany w małych miseczkach ułożonych na ściereczkach.
gulasz z soczewicy
Koszt przygotowania dania
19.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
369 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Gulasz z soczewicy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu z soczewicy

Gulasz z soczewicy to niezwykle smaczne danie roślinne, pełne smaku, aromatu, ale również niezwykle sycące. To idealna opcja na rozgrzewający obiad, gdyż ten sos jest pełen wielu wspaniały i aromatycznych przypraw. Będzie świetny nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować alternatywy dla zwykłego mięsnego gulaszu.

Przepis na gulasz z soczewicy jest bardzo prosty, a przy tym pozwala stworzyć naprawdę niezwykłe danie. Nie tylko pod względem wyglądu, gdyż ten dorównuje innym gulaszom, ale raczej smaku. To wspaniały sposób na pyszny i sycący posiłek, który choć nie zawiera ani grama mięsa, dostarcza sporo białka i jest bardzo pełnowartościowy. To wszystko zasługa soczewicy. Ta roślina strączkowa wciąż nie gości w typowej diecie zbyt często, a szkoda, gdyż dostarcza naprawdę sporo cennych składników do diety. Jest również jednym z najlepiej tolerowanych strączków, przez co będzie idealna zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z kuchnią roślinną, albo mają problem z układem trawiennym, który bardzo nadwrażliwie reaguje na zwiększoną ilość błonnika. Ten gulasz robi się z zielonej soczewicy, ale równie dobrze można go przygotować z czerwonej. Jednak należy wtedy pamiętać o skróceniu czasu gotowania, gdyż ona rozpada się znacznie wcześniej. Soczewica dostarcza naprawdę sporo białka, co jest szczególnie ważne na diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej. Jest również dobry źródłem żelaza i błonnika, przez co wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. W tym wypadku została również połączona z innymi warzywami, dzięki czemu całość ma jeszcze więcej korzyści. Ta potrawa to naprawdę wspaniała okazja do przygotowania wartościowego posiłku, pełnego smaku, ale również wielu witamin i antyoksydantów, co pozytywnie wpływa na zdrowie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z soczewicy, który będzie w pełni wegetariański, a przy tym naprawdę pyszny, ta receptura będzie naprawdę świetną inspiracją. Do jej przygotowania wystarczy tylko dobry garnek i warzywa. Będzie super opcją na obiad, nawet dla dzieci. To również świetny pomysł na naprawdę smaczną i sycącą kolację.

Wartości odżywcze gulaszu z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kalorie)
98.58 kcal
369.66 kcal
Białko
4.87 g
18.25 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w gulaszu z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany
15.34 g
57.51 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
12.26 g
45.98 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.08 g
11.53 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz
2.54 g
9.51 g
Tłuszcze nasycone
0.51 g
1.91 g
Tłuszcze nienasycone
2.03 g
7.60 g
Tłuszcze jednonasycone
1.56 g
5.83 g
Brak danych dla: seler naciowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.47 g
1.77 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina B6
0.19 mg
0.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
23.82 mg
89.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.48 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.85 mg
3.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
50.20 µg (mcg)
188.24 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej
Beta karoten
829.26 µg (mcg)
3109.74 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód
112.53 mg
421.99 mg
Potas
281.35 mg
1055.06 mg
Wapń
27.58 mg
103.44 mg
Fosfor
69.74 mg
261.54 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
19.80 mg
74.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.73 mg
6.50 mg
Cynk
0.76 mg
2.87 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.28 mg
1.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z soczewicy 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z soczewicy

Lista alergenów dla gulaszu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gulaszu z soczewicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
250 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Seler naciowy
135 g
3 szt
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 135 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
63.80
Jak oceniasz przepis na gulasz z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób