Przepis na gulasz z soczewicy krok po kroku
- Soczewica zielona 250 g
- Cebula 100 g 1 szt
- Marchewka 90 g 2 szt
- Papryka czerwona 230 g 1 szt
- Seler naciowy 135 g 3 szt
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Pomidory w puszce 400 g
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
Soczewicę przepłucz, zalej wodą i odstaw na 30 minut, a następnie ugotuj do miękkości.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek.
Gdy będą rumiane dodaj paprykę pokrojoną w dużą kostkę, marchew obraną i pokrojoną w talarki i seler pokrojony w półksiężyce.
Podsmaż je 5 - 6 minut, a następnie zalej je bulionem.
Gotuj 30 minut do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj do nich soczewicę i przecier pomidorowy, całość przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Gulasz z soczewicy - cechy przepisu
Więcej o gulaszu z soczewicy
Gulasz z soczewicy to niezwykle smaczne danie roślinne, pełne smaku, aromatu, ale również niezwykle sycące. To idealna opcja na rozgrzewający obiad, gdyż ten sos jest pełen wielu wspaniały i aromatycznych przypraw. Będzie świetny nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować alternatywy dla zwykłego mięsnego gulaszu.
Przepis na gulasz z soczewicy jest bardzo prosty, a przy tym pozwala stworzyć naprawdę niezwykłe danie. Nie tylko pod względem wyglądu, gdyż ten dorównuje innym gulaszom, ale raczej smaku. To wspaniały sposób na pyszny i sycący posiłek, który choć nie zawiera ani grama mięsa, dostarcza sporo białka i jest bardzo pełnowartościowy. To wszystko zasługa soczewicy. Ta roślina strączkowa wciąż nie gości w typowej diecie zbyt często, a szkoda, gdyż dostarcza naprawdę sporo cennych składników do diety. Jest również jednym z najlepiej tolerowanych strączków, przez co będzie idealna zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z kuchnią roślinną, albo mają problem z układem trawiennym, który bardzo nadwrażliwie reaguje na zwiększoną ilość błonnika. Ten gulasz robi się z zielonej soczewicy, ale równie dobrze można go przygotować z czerwonej. Jednak należy wtedy pamiętać o skróceniu czasu gotowania, gdyż ona rozpada się znacznie wcześniej. Soczewica dostarcza naprawdę sporo białka, co jest szczególnie ważne na diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej. Jest również dobry źródłem żelaza i błonnika, przez co wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. W tym wypadku została również połączona z innymi warzywami, dzięki czemu całość ma jeszcze więcej korzyści. Ta potrawa to naprawdę wspaniała okazja do przygotowania wartościowego posiłku, pełnego smaku, ale również wielu witamin i antyoksydantów, co pozytywnie wpływa na zdrowie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z soczewicy, który będzie w pełni wegetariański, a przy tym naprawdę pyszny, ta receptura będzie naprawdę świetną inspiracją. Do jej przygotowania wystarczy tylko dobry garnek i warzywa. Będzie super opcją na obiad, nawet dla dzieci. To również świetny pomysł na naprawdę smaczną i sycącą kolację.
Wartości odżywcze gulaszu z soczewicy
Energia i białka
(375g)
Węglowodany w gulaszu z soczewicy
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy w przepisie na gulasz z soczewicy
(375g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz z soczewicy
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu z soczewicy
Lista alergenów dla gulaszu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- bulion warzywny