Gulasz z soczewicy

Opublikowano: 30.10.2021 r., 20:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z soczewicy podany w małych miseczkach ułożonych na ściereczkach.
Gulasz z soczewicy
Gulasz z soczewicy to świetna opcja dla wszystkich miłośników naprawdę smacznych i sycących dań. Będzie idealną i łatwą alternatywą dla mięsnego klasyka.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
369 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Soczewica zielona (250 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (230 g)
  • Seler naciowy 3 szt (135 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z soczewicy krok po kroku

Soczewicę przepłucz, zalej wodą i odstaw na 30 minut, a następnie ugotuj do miękkości.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Gdy będą rumiane dodaj paprykę pokrojoną w dużą kostkę, marchew obraną i pokrojoną w talarki i seler pokrojony w półksiężyce.

Podsmaż je 5 - 6 minut, a następnie zalej je bulionem.

Gotuj 30 minut do miękkości.

Gdy warzywa będą miękkie dodaj do nich soczewicę i przecier pomidorowy, całość przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.

Jak oceniasz przepis na gulasz z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z soczewicy

Gulasz z soczewicy to niezwykle smaczne danie roślinne, pełne smaku, aromatu, ale również niezwykle sycące. To idealna opcja na rozgrzewający obiad, gdyż ten sos jest pełen wielu wspaniały i aromatycznych przypraw. Będzie świetny nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować alternatywy dla zwykłego mięsnego gulaszu.

Przepis na gulasz z soczewicy jest bardzo prosty, a przy tym pozwala stworzyć naprawdę niezwykłe danie. Nie tylko pod względem wyglądu, gdyż ten dorównuje innym gulaszom, ale raczej smaku. To wspaniały sposób na pyszny i sycący posiłek, który choć nie zawiera ani grama mięsa, dostarcza sporo białka i jest bardzo pełnowartościowy. To wszystko zasługa soczewicy. Ta roślina strączkowa wciąż nie gości w typowej diecie zbyt często, a szkoda, gdyż dostarcza naprawdę sporo cennych składników do diety. Jest również jednym z najlepiej tolerowanych strączków, przez co będzie idealna zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z kuchnią roślinną, albo mają problem z układem trawiennym, który bardzo nadwrażliwie reaguje na zwiększoną ilość błonnika. Ten gulasz robi się z zielonej soczewicy, ale równie dobrze można go przygotować z czerwonej. Jednak należy wtedy pamiętać o skróceniu czasu gotowania, gdyż ona rozpada się znacznie wcześniej. Soczewica dostarcza naprawdę sporo białka, co jest szczególnie ważne na diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej. Jest również dobry źródłem żelaza i błonnika, przez co wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. W tym wypadku została również połączona z innymi warzywami, dzięki czemu całość ma jeszcze więcej korzyści. Ta potrawa to naprawdę wspaniała okazja do przygotowania wartościowego posiłku, pełnego smaku, ale również wielu witamin i antyoksydantów, co pozytywnie wpływa na zdrowie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z soczewicy, który będzie w pełni wegetariański, a przy tym naprawdę pyszny, ta receptura będzie naprawdę świetną inspiracją. Do jej przygotowania wystarczy tylko dobry garnek i warzywa. Będzie super opcją na obiad, nawet dla dzieci. To również świetny pomysł na naprawdę smaczną i sycącą kolację.

Alergeny w gulaszu z soczewicy

Lista alergenów dla gulaszu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gulaszu z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

To zdrowsza alternatywa dla mięsnego dania, może gościć na stole bardzo często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
98.58
369.66
Białko (g)
4.87
18.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
15.34
57.51
Węglowodany przyswajalne (g)
12.26
45.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.08
11.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
2.54
9.51
Tłuszcze nasycone (g)
0.51
1.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.03
7.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.56
5.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.77
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
81.59
305.95
Witamina B6 (mg)
0.19
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
23.82
89.33
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.93
3.49
Brak danych dla: soczewica zielona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.13
0.48
Ryboflawina (mg)
0.06
0.23
Niacyna (mg)
0.85
3.17
Foliany (µg (mcg))
50.20
188.24
Beta karoten (µg (mcg))
829.26
3109.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
112.53
421.99
Potas (mg)
281.35
1055.06
Wapń (mg)
27.58
103.44
Fosfor (mg)
69.74
261.54
Magnez (mg)
19.80
74.25
Żelazo (mg)
1.73
6.50
Cynk (mg)
0.76
2.87
Miedź (mg)
0.28
1.06
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z soczewicy 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z soczewicy

Koszt składników
63.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
250 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Seler naciowy
135 g
3 szt
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 135 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
63.80