Przepis na pasta z soczewicy krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała, malakser

Soczewicę wsyp do garnka, wlej wodę i dodaj łyżkę soli.

Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Soczewicę odcedź i wystudź.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Posiekaj natkę pietruszki.

Umieść w malakserze soczewicę, cebulę i natkę pietruszki.

Dopraw całość curry, papryką ostrą i pieprzem czarnym.

Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Pastę podawaj na świeżym pieczywie żytnim.

Często zadawane pytania

Pasta z soczewicy podana w białej miseczce.
Pasta z soczewicy
Koszt przygotowania dania
4.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
248 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
21

Pasta z soczewicy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z soczewicy

Pasta z soczewicy to świetny pomysł na dodatek do chleba, który można wykorzystać na śniadanie i na kolację. Wegetariańska pasta zawiera dużą ilość białka pochodzenia roślinnego. Smaczna pasta może być podana także jako dodatek do zapiekanek i naleśników. Przepis na pastę z soczewicy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, cebula, curry, papryka ostra, natka pietruszki, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pastę z soczewicy? Soczewicę wsyp do garnka, wlej wodę i dodaj łyżkę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Soczewicę odcedź i wystudź. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Posiekaj natkę pietruszki. Umieść w malakserze soczewicę, cebulę i natkę pietruszki. Dopraw całość curry, papryką ostrą i pieprzem czarnym. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pastę podawaj na świeżym pieczywie żytnim.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych oraz białko roślinne. Białko to nie jest białkiem pełnowartościowym, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Soczewica świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu, co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.

Podsumowując smaczna pasta do kanapek sprawdzi się także jako dodatek do innych potraw. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pastę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pyszna pasta powinna być bardzo aromatyczna, gdyż soczewica sama w sobie ma dość mdły smak. Pasta jest łatwa do zrobienia i przygotujesz ją bez większego problemu. Jeśli chcesz przygotować pastę jeszcze szybciej, użyj soczewicy z puszki.

Wartości odżywcze pasty z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kalorie)
261.83 kcal
248.74 kcal
Białko
10.60 g
10.07 g

Węglowodany w paście z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany
30.58 g
29.05 g
Węglowodany przyswajalne
25.16 g
23.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.41 g
5.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz
11.41 g
10.84 g
Tłuszcze nasycone
1.00 g
0.95 g
Tłuszcze nienasycone
10.41 g
9.89 g
Tłuszcze jednonasycone
7.11 g
6.75 g
Tłuszcze wielonasycone
3.30 g
3.14 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pasta z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A
27.56 µg (mcg)
26.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.10 mg
11.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.76 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
102.42 µg (mcg)
97.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
330.62 µg (mcg)
314.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasta z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód
8.08 mg
7.68 mg
Potas
373.79 mg
355.10 mg
Wapń
38.21 mg
36.30 mg
Fosfor
138.21 mg
131.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.88 mg
30.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.55 mg
3.38 mg
Cynk
1.64 mg
1.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.57 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z soczewicy 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z soczewicy

Lista alergenów dla pasty z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z soczewicy

Cena przygotowania pasty z soczewicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
200 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
15.50
Jak oceniasz przepis na pasta z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.3% osób