Przepis na dal krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Obierz batata i paprykę, pokrój w paski i dodaj na patelnię.

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir.

Soczewicę przepłucz pod wodą i dodaj na patelnię, wlej bulion i gotuj.

Całość zagotuj i dodaj mleczko kokosowe.

Danie podawaj z ryżem.

dal
Dal
Koszt przygotowania dania
21.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
214 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Dal - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dal

Dal to danie, które urozmaici Twoją dietę w nasiona roślin strączkowych, które są bogatym źródłem białka roślinnego.

Mój dzisiejszy przepis na dal jest całkowicie wegetariański, czyli bez mięsa.

Pamiętaj o tym, że dania wegetariańskie powinno się spożywać minimum raz w tygodniu dlatego, jeśli brakuje Ci pomysłów, przekonaj się jak zrobić dal i skorzystaj z mojej propozycji.

Ten indyjski specjał możesz przygotować w wersji na ostro lub łagodniejszej.

Zatem, jak zrobić najlepszy dhal?

W pierwszej kolejności zaopatrz się w takie składniki jak: soczewica, mleczko kokosowe, cebula, imbir, bataty, papryka, bulion warzywny.

W przepisie użyłam batatów, a to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty są bezglutenowe, dlatego przepis na dal z roślin strączkowych to dobry pomysł na bezglutenowy obiad. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Jeśli wszystkie składniki są gotowe, na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Obierz batata i paprykę, pokrój w paski i dodaj na patelnię. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir. Soczewicę przepłucz pod wodą i dodaj na patelnię, wlej bulion i gotuj. Całość zagotuj i dodaj mleczko kokosowe. Danie podawaj z ryżem.

Wartości odżywcze dal

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
107.03 kcal
214.06 kcal
Białko
5.04 g
10.09 g

Węglowodany w dal

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
17.54 g
35.08 g
Węglowodany przyswajalne
14.82 g
29.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.72 g
5.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.23 g
4.45 g
Tłuszcze nasycone
0.47 g
0.93 g
Tłuszcze nienasycone
1.76 g
3.52 g
Tłuszcze jednonasycone
1.12 g
2.23 g
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
1.29 g
Cholesterol
0.98 mg
1.95 mg

Witaminy w przepisie na dal

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
140.82 µg (mcg)
281.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
21.14 mg
42.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
2.04 µg (mcg)
4.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.54 mg
1.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.31 µg (mcg)
90.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1616.93 µg (mcg)
3233.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dal

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
166.34 mg
332.67 mg
Potas
213.84 mg
427.67 mg
Wapń
26.23 mg
52.47 mg
Fosfor
82.41 mg
164.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.35 mg
34.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.54 mg
3.07 mg
Cynk
0.76 mg
1.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.26 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dal 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dal

Lista alergenów dla dal przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania dal

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
200 g
1 sztuka
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
200 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
5 g
1 kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Soczewica czerwona
250 g
1 szklanka
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mleczko kokosowe
125 ml
1/2 szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 125 ml
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na dal
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób