Przepis na sambar krok po kroku
- Marchewka 200 g 1 duża sztuka
- Ziemniaki późne 300 g 3 średnie sztuki
- Bakłażan 200 g pół małej sztuki
- Soczewica czerwona 200 g
- Olej rzepakowy 100 ml
- Dynia 200 g
- Pomidor 500 g 2 duże sztuki
- Cebula 200 g 1 duża sztuka
Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Bakłażana pokrój w kostkę.
Dynie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
Do garnka wlej wodę (około 1 litra), dodaj soczewicę i warzywa.
Całość gotuj do miękkości przez 20 minut.
Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Dodaj pastę z tamaryndowca.
Gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę wlej do miski, podawaj z chlebem żytnim.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
Sambar - cechy przepisu
Więcej o sambar
Sambar to tradycyjne Indyjskie danie na bazie soczewicy. Zupa jest bardzo aromatyczna i zawiera dodatek wielu przypraw, które dostać można jedynie w tematycznych sklepach. Zupę można przygotować jednak w wersji bardziej spolszczonej z dostępnych w sklepach produktów. Przepis na sambar jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica, pasta z tamaryndowca, bakłażan, pomidory, ziemniaki, marchew, dynia, cebula, papryka ostra, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić sambar? Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Bakłażana pokrój w kostkę. Dynie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Do garnka wlej wodę (około 1 litra), dodaj soczewicę i warzywa. Całość gotuj do miękkości przez 20 minut. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i wymieszaj. Dodaj pastę z tamaryndowca. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę wlej do miski, podawaj z chlebem żytnim.
Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.
Podsumowując indyjskie danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis można przygotować także po pracy. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupa z soczewicy jest bardzo aromatyczna.
Wartości odżywcze sambar
Energia i białka
(540g)
Węglowodany w sambar
(540g)
Tłuszcze
(540g)
Witaminy w przepisie na sambar
(540g)
Składniki mineralne w przepisie na sambar
(540g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sambar
Lista alergenów dla sambar przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na sambar nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pasta z tamaryndowca