Przepis na sałatkę z soczewicy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, durszlak, patelnia

Soczewicę zamocz w zimnej wodzie, zamieszaj i odlej mętną wodę. Czynność powtarzaj, aż woda będzie czysta.

Przepłukaną soczewicę wsyp do garnka i zalej wodą powyżej 2cm od ziaren. Opcjonalnie możesz ją posolić.

Gotuj soczewice, ale pilnuj, aby się rozgotowała. Powinna być miękka, nie rozpadająca się.

Ugotowaną soczewicę przełóż do durszlaka i przelej ją zimną wodą. Pozostaw do wystudzenia.

Paprykę i cebulę pokrój w paski. Podsmaż delikatnie na oliwie z oliwek.

Pomidory pokrój w kostkę. Wszystkie składniki połącz w jednej misce. Dopraw sosem sojowym i przyprawami. Dokładnie wymieszaj sałatkę.

Sałatka z soczewicy w misce
Sałatka z soczewicy
Koszt przygotowania dania
13.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
28

Sałatka z soczewicy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z soczewicy

Pyszna sałatka z soczewicy to pomysł na domową, a co ważne szybką w wykonaniu przekąskę, która idealnie nadaje się jako posiłek do pracy, podczas podróży czy kolację. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Soczewica czerwona w połączeniu z warzywami i marynatą z sosu sojowego da Ci pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Sałatkę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Z soczewicy zielonej również powstanie dobra kompozycja smaków.

Jak zrobić sałatkę z soczewicy? Na początek należy przepłukać dokładnie w zimnej wodzie soczewice. Powinno się tą czynność powtórzyć kilka razy, ponieważ na początku woda będzie mętna. Po uzyskaniu czystej wody, możemy ja ugotować w garnku, który powinien być napełniony wodą powyżej 2 cm od ziaren. Soczewice gotujemy, tak aby była miękka, ale nie rozpadająca się. Ugotowaną przekładamy do durszlaka i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. W między czasie kroimy paprykę i cebulę na cienkie paski, które podsmażamy na oliwie z oliwek. Opcjonalnie możemy je posilić. Pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Sałatka wegetariańska z soczewicy idealnie komponuje się z chrupkim pieczywem.

Przepis na sałatkę z czerwonej soczewicy to doskonały pomysł na posiłek ciągu dnia dla zbieganych. Przepis składa się głównie z soczewicy, która jest bogata w dobre składniki odżywcze dla naszego organizmu. Soczewica należy do strączków, dlatego jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Ponadto zawiera w swoim składzie duże ilości potasu i kwasu foliowego, które są bardzo istotne, ponieważ potas ma wpływ na ciśnienia krwi, a kwas foliowy jest kluczowy podczas ciąży. Naukowcy również udowodnili, że soczewica zawiera taniny, które są odpowiedzialne za hamowanie procesów nowotworowych. Soczewica jest ogólnodostępna w postaci mąki, makaronu czy kiełków.

Pomysł na sałatkę z soczewicy idealnie sprawdzi się również na imprezę. Ten sprawdzony prosty przepis na sałatkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie. Jest to najlepsza sałatka jaką kiedykolwiek jadłam. Dodatkowo możesz ją wzbogacić o inne warzywa lub np. zamienić paprykę na cukinię.

Wartości odżywcze sałatki z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
153.13 kcal
321.57 kcal
Białko
6.65 g
13.96 g

Węglowodany w sałatce z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
18.43 g
38.70 g
Węglowodany przyswajalne
14.90 g
31.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.52 g
7.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
6.48 g
13.62 g
Tłuszcze nasycone
1.16 g
2.43 g
Tłuszcze nienasycone
5.33 g
11.19 g
Tłuszcze jednonasycone
4.38 g
9.20 g
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
1.99 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
39.21 µg (mcg)
82.34 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
24.49 mg
51.43 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.27 mg
2.67 mg
Brak danych dla: soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.12 mg
Niacyna
0.86 mg
1.82 mg
Foliany
62.81 µg (mcg)
131.91 µg (mcg)
Beta karoten
412.37 µg (mcg)
865.98 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
324.10 mg
680.62 mg
Potas
320.81 mg
673.71 mg
Wapń
20.74 mg
43.56 mg
Fosfor
94.51 mg
198.47 mg
Magnez
25.21 mg
52.94 mg
Żelazo
2.03 mg
4.26 mg
Cynk
1.01 mg
2.12 mg
Miedź
0.34 mg
0.71 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z soczewicy 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z soczewicy

Lista alergenów dla sałatki z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania sałatki z soczewicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Pomidor
340 g
2 pomidory
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.53
Za 340 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Sos sojowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 ml
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób