Przepis na sałatkę z soczewicy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, durszlak, patelnia

Soczewicę zamocz w zimnej wodzie, zamieszaj i odlej mętną wodę. Czynność powtarzaj, aż woda będzie czysta.

Przepłukaną soczewicę wsyp do garnka i zalej wodą powyżej 2cm od ziaren. Opcjonalnie możesz ją posolić.

Gotuj soczewice, ale pilnuj, aby się rozgotowała. Powinna być miękka, nie rozpadająca się.

Ugotowaną soczewicę przełóż do durszlaka i przelej ją zimną wodą. Pozostaw do wystudzenia.

Paprykę i cebulę pokrój w paski. Podsmaż delikatnie na oliwie z oliwek.

Pomidory pokrój w kostkę. Wszystkie składniki połącz w jednej misce. Dopraw sosem sojowym i przyprawami. Dokładnie wymieszaj sałatkę.

Sałatka z soczewicy w misce
Sałatka z soczewicy
Koszt przygotowania dania
13.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
28

Sałatka z soczewicy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z soczewicy

Pyszna sałatka z soczewicy to pomysł na domową, a co ważne szybką w wykonaniu przekąskę, która idealnie nadaje się jako posiłek do pracy, podczas podróży czy kolację. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Soczewica czerwona w połączeniu z warzywami i marynatą z sosu sojowego da Ci pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Sałatkę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Z soczewicy zielonej również powstanie dobra kompozycja smaków.

Jak zrobić sałatkę z soczewicy? Na początek należy przepłukać dokładnie w zimnej wodzie soczewice. Powinno się tą czynność powtórzyć kilka razy, ponieważ na początku woda będzie mętna. Po uzyskaniu czystej wody, możemy ja ugotować w garnku, który powinien być napełniony wodą powyżej 2 cm od ziaren. Soczewice gotujemy, tak aby była miękka, ale nie rozpadająca się. Ugotowaną przekładamy do durszlaka i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. W między czasie kroimy paprykę i cebulę na cienkie paski, które podsmażamy na oliwie z oliwek. Opcjonalnie możemy je posilić. Pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Sałatka wegetariańska z soczewicy idealnie komponuje się z chrupkim pieczywem.

Przepis na sałatkę z czerwonej soczewicy to doskonały pomysł na posiłek ciągu dnia dla zbieganych. Przepis składa się głównie z soczewicy, która jest bogata w dobre składniki odżywcze dla naszego organizmu. Soczewica należy do strączków, dlatego jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Ponadto zawiera w swoim składzie duże ilości potasu i kwasu foliowego, które są bardzo istotne, ponieważ potas ma wpływ na ciśnienia krwi, a kwas foliowy jest kluczowy podczas ciąży. Naukowcy również udowodnili, że soczewica zawiera taniny, które są odpowiedzialne za hamowanie procesów nowotworowych. Soczewica jest ogólnodostępna w postaci mąki, makaronu czy kiełków.

Pomysł na sałatkę z soczewicy idealnie sprawdzi się również na imprezę. Ten sprawdzony prosty przepis na sałatkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie. Jest to najlepsza sałatka jaką kiedykolwiek jadłam. Dodatkowo możesz ją wzbogacić o inne warzywa lub np. zamienić paprykę na cukinię.

Wartości odżywcze sałatki z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
153.13 kcal
321.57 kcal
Białko
6.65 g
13.96 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
18.43 g
38.70 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
14.90 g
31.30 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.52 g
7.40 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
6.48 g
13.62 g
Tłuszcze nasycone
1.16 g
2.43 g
Tłuszcze nienasycone
5.33 g
11.19 g
Tłuszcze jednonasycone
4.38 g
9.20 g
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
1.99 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6
0.19 mg
0.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.31 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.86 mg
1.82 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
62.81 µg (mcg)
131.91 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
324.10 mg
680.62 mg
Potas
320.81 mg
673.71 mg
Wapń
20.74 mg
43.56 mg
Fosfor
94.51 mg
198.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
25.21 mg
52.94 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
2.03 mg
4.26 mg
Cynk
1.01 mg
2.12 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.34 mg
0.71 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z soczewicy 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z soczewicy

Lista alergenów dla sałatki z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania sałatki z soczewicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Pomidor
340 g
2 pomidory
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.53
Za 340 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Sos sojowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób