Przepis na pasztet z soczewicy krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, obieraczka, miska, patelnia, foremka aluminiowa do pasztetu

Ugotuj soczewicę w stosunki 1:2 z wodą.

Po ugotowaniu dodaj sporą szczyptę soli do soczewicy. Pozostaw do wystudzenia.

Marchewkę obierz, usuń końce i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do miski.

Cebulę obierz, drobno pokrój, wrzuć na patelnię i podduś na 5-7 łyżkach wody aż będzie miękka. Przełóż do miski z marchwią.

Do marchwi i cebuli dodaj ostudzoną soczewicę oraz nasiona słonecznika.

Dodaj jajko i przypraw masę sporą szczyptą pieprzu, soli, papryki słodkiej i kurkumy.

Masę przełóż do foremki i piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet z soczewicy podany na drewnianej desce z nożem, świeżymi ziołami, obok ściereczka z ząbkami czosnku, czekoladowym pomidorem, miseczka z ogórkami i pieprzem
Pasztet z soczewicy
Koszt przygotowania dania
5.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
145 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Pasztet z soczewicy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z soczewicy

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.

Pasztet z soczewicy to warzywny dodatek, który można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet wegetariański z soczewicy czerwonej z dodatkiem marchewki, pietruszki i pora to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Dobry pasztet wege idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia. Pasztet wigilijny wegetariański możesz podać nawet podczas kolacji wigilijnej.

Dobry przepis na pasztet z soczewicy jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie więcej czasu aby składniki po ugotowaniu wystygły. Prosty przepis sprawi, że będziesz przygotowywać go częściej niż tylko na święta. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Warzywa możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Jak zrobić pasztet z soczewicy oraz jakie dodać przyprawy się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.

Wartości odżywcze pasztetu z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(58g)
Energia (kalorie)
Białko
15.41 g
8.94 g

Węglowodany w pasztecie z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(58g)
Węglowodany
38.58 g
22.38 g
Węglowodany przyswajalne
31.47 g
18.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
7.11 g
4.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(58g)
Tłuszcz
4.75 g
2.76 g
Tłuszcze nasycone
1.16 g
0.67 g
Tłuszcze nienasycone
3.60 g
2.09 g
Tłuszcze jednonasycone
1.56 g
0.90 g
Tłuszcze wielonasycone
2.04 g
1.18 g
Cholesterol
27.84 mg
16.15 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(58g)
Witamina A
172.82 µg (mcg)
100.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.35 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina C
3.13 mg
1.82 mg
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Retinol
11.97 µg (mcg)
6.94 µg (mcg)
Tiamina
0.38 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.08 mg
Niacyna
1.48 mg
0.86 mg
Foliany
133.10 µg (mcg)
77.20 µg (mcg)
Beta karoten
1598.91 µg (mcg)
927.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z soczewicy

Na 100g
Na porcję
(58g)
Sód
28.61 mg
16.60 mg
Potas
489.78 mg
284.07 mg
Wapń
43.97 mg
25.50 mg
Fosfor
221.35 mg
128.38 mg
Magnez
54.34 mg
31.52 mg
Żelazo
4.52 mg
2.62 mg
Cynk
2.40 mg
1.39 mg
Miedź
0.83 mg
0.48 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z soczewicy 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z soczewicy

Lista alergenów dla pasztetu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasztetu z soczewicy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
400 g
2 pełne szklanki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 400 g
Marchewka
140 g
2 duże marchwie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Cebula
100 g
1 duża cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Słonecznik nasiona łuskane
40 g
4 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 40 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na pasztet z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób