Przepis na dahl z soczewicy krok po kroku
- Soczewica czerwona 100 g
- Imbir korzeń 3 g
- Cebula 100 g 1 szt
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) 125 ml pół szklanki
- Oliwa z oliwek 30 ml
Do garnka włóż soczewicę i zalej ją 1,5 l wody. Dodaj odrobinę soli i zagotuj.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, imbir i czosnek.
Gdy się zarumienią dodaj do soczewicy.
Dopraw soczewicę pieprzem, kuminem i curry.
Całość gotuj przez 30 minut.
Dodaj do całości mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Podawaj z posiekaną kolendrą.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Dahl z soczewicy - cechy przepisu
Więcej o dahlu z soczewicy
Dahl z soczewicy to pyszna i aromatyczna zupa, która zaskakuje swoim wspaniałym aromatem i pysznym smakiem. To potrawa typowa dla kuchni indyjskiej, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza dla miłośników orientalnych smaków. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zachwyca wyśmienitym smakiem. To dobra opcja na rozgrzewającą jesienną potrawę.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dahl z soczewicy, by był naprawdę smaczny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle łatwa, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. To również dobre wyjście dla wszystkich, którzy nie mają zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków. Ten dahl można zrobić w kilka chwil z podstawowych produktów, dzięki czemu jego cena nie jest zbyt wysoka, a recepturę łatwo odwzorować we własnym domu.
Przepis na dahl z soczewicy jest niezwykle prosty, a pozwala przygotować naprawdę fantastyczną potrawę, która zaskakuje smakiem, aromatem, ale również pięknym wyglądem. To całkowicie orientalne danie, które kusi mnóstwem przypraw. Wszystkie one wspaniale się wewnątrz tej zupy mieszają i tworzą kompozycję obok której ciężko jest przejść obojętnie. Dodatkowo, choć całość jest naprawdę smaczna, to nie to jest głównym atutem tej zupy. Jest ona również bardzo zdrowa. Ze względu na spory udział soczewicy dostarcza bardzo dużo białka i błonnika, dwóch składników które zapewniają naprawdę wysoką sytość. Dlatego po zjedzeniu talerza tej zupy nie ma się ochoty na podjadanie. Soczewica dostarcza dość sporo roślinnego białka, co na pewno jest niezwykle ważną kwestią dla wszystkich osób na diecie wege. To również dobra opcja dla wszystkich, których układ pokarmowy przesadnie reaguje na obecność strączków w menu. Soczewica jest naprawdę delikatna i najlepiej tolerowana spośród wszystkich. W tej wersji została zrobiona z czerwonej odmiany, ze względu na krótszy czas obróbki, ale można użyć również zielonej.
Zupa dahl na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom curry i potraw z nim zrobionych. Jest niezwykle intensywna w smaku, przez co jest po prostu pyszna. Świetnie sprawdzi się na obiad, ale to również dobry pomysł na sycącą kolację. Ta dobra indyjska zupa nie tylko dobrze smakuje, ale także świetnie syci i rozgrzewa.
Wartości odżywcze dahlu z soczewicy
Energia i białka
(468g)
Węglowodany w dahlu z soczewicy
(468g)
Tłuszcze
(468g)
Witaminy w przepisie na dahl z soczewicy
(468g)
Składniki mineralne w przepisie na dahl z soczewicy
(468g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w dahlu z soczewicy
Lista alergenów dla dahlu z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dahl z soczewicy