Paszteciki z kapustą
- Mąka pszenna typ 550 (500 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki + 2 łyżki (87 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 1 szczypta (3 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Suszone grzyby - 1 garść (10 g)
- Cebula - 1 średnia cebula (50 g)
Przepis na paszteciki z kapustą krok po kroku
Do miski przesyp mąkę, zrób wgłębienie i wbij jedno całej jajko i jedno żółtko (białko pozostaw) oraz wsyp do niego drożdże, szczyptę cukru, sporą szczyptę soli i olej.
Stopniowo dolewaj szklankę ciepłego mleka i wyrabiaj ciasto.
Gdy ciasto się już połączy wyłóż je na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut.
Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
Grzyby zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw.
Z kapusty odlej płyn.
Kapustę pokrój i przełóż do garnka.
Zalej kapustę wodą do połowy. Dodaj liść laurowy, dwa ziela angielskie oraz szczyptę kminku. Duś pod przykryciem około 20-30 minut aż będzie miękka.
Do kapusty dodaj pokrojone grzyby i dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.
Kapustę pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Gdy na ciasto drożdżowe położy się ciepły farsz, nie wyrośnie i będzie zakalcowate.
Ciasto możesz podzielić na około 20-24 kawałki, każdy rozwałkować w owal, położyć farsz i zlepić na górze dobierając ciasto z każdej strony. Drugim sposobem, tradycyjnym jest rozwałkowanie ciasta na grubość około 3-5 mm, pokrojenie na 4-5 pasków. Wzdłuż jednego brzegu położyć farsz (zostawiając margines na zlepienie) i przykrycie pozostałą częścią. Następnie dokładne zlepienie i pokrojenie co 4-5 cm.
Paszteciki układaj w odległości 3-4 cm od siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Rozmąć białko z 2-3 łyżkami mleka i posmaruj paszteciki. Możesz je posypać czarnuszką, sezamem lub makiem.
Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni z włączoną funkcją grzałki góra dół.
Więcej informacji na temat pasztecików z kapustą
Paszteciki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej znanym od wielu, wielu lat. Jest mnóstwo teorii, które mówią jak wymyślono przepis na nie. Jedna z nich to pochodzenie od krokietów, druga, że to właśnie z pasztecików wymyślono krokiety, a kolejna, że pochodzą od pasztetu. Dokładnie nie wiadomo jakie jest ich pochodzenie jednak od zawsze były przygotowywane w kruchym cieście lub cieście drożdżowym. Początkowo w ciasto zamykany był jedynie farsz mięsny, z biegiem czasu drugim nadzieniem stała się kapusta. Obecnie paszteciki drożdżowe i kruche robione są z wieloma rodzajami farszu. Robi się je z kapustą i grzybami, pieczarkami, szpinakiem, mięsem czy soczewicą. Popularne paszteciki z kapustą i grzybami bardzo często goszczą na wigilijnym stole. Równie popularne i podawane na Wigilię są paszteciki z pieczarkami. Świetnie pasują do barszczu czerwonego.
Przepis na paszteciki z kapustą nie jest trudny jednak wymaga trochę pracy. Szczególnej uwagi wymaga ciasto na paszteciki z pieczarkami. Ciasto drożdżowe na paszteciki wymaga dobrego wyrobienia oraz czasu na wyrośnięcie po wyrobieniu oraz po zrobieniu pasztecików. Jeśli robisz je z ciasta kruchego wymaga on dobrego schłodzenia aby było kruche i maślane w smaku po upieczeniu. Ważne aby farsz na paszteciki z kapustą był dobrze przyprawiony, to on jest głównym źródłem smaku. Jednak nawet najlepszy farsz nie stworzy niesamowitego pasztecika bez dobrego ciasta, dlatego warto poświęcić mu odpowiednią ilość czasu. Ciasto na paszteciki z kapustą jest bardzo ważną częścią tego dania. Przepis na paszteciki z kapustą staje się dużo łatwiejszy i szybszy z każdym razem kiedy go robisz, w tym przypadku praktyka czyni mistrza. Jak zrobić paszteciki z kapustą dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Paszteciki to świetna propozycja imprezowa oraz świąteczna. Mogą być również pyszną przekąską lub kolacją. Najlepiej smakują z dodatkiem barszczu czerwonego, czystego gotowanego na bulionie warzywnym. Dopełnia on ich smak oraz tworzy z nimi pełne danie.
Alergeny w pasztecikach z kapustą
Lista alergenów dla pasztecików z kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztecików z kapustą
Paszteciki z kapustą i grzybami to fantastyczne, okazjonalne danie. Spożywanie go raz na jakiś czas, tak jak mamy to w zwyczaju, absolutnie nie wypłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(143g)
Węglowodany
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Witaminy
(143g)
Składniki mineralne
(143g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.