Paszteciki z kapustą

Opublikowano: 26.04.2021 r., 21:26 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paszteciki z kapustą w koszu
Paszteciki z kapustą
Wypróbuj sprawdzony przepis na najlepsze paszteciki z kapustą. Pyszne i delikatne ciasto otulające pyszny farsz z pieczarek. Idealna przekąska na imprezę, święta czy rodzinną kolację.
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
287 kcal
Kcal w porcji
143 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki + 2 łyżki (87 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier - 1 szczypta (3 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Suszone grzyby - 1 garść (10 g)
  • Cebula - 1 średnia cebula (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, duży garnek, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na paszteciki z kapustą krok po kroku

Do miski przesyp mąkę, zrób wgłębienie i wbij jedno całej jajko i jedno żółtko (białko pozostaw) oraz wsyp do niego drożdże, szczyptę cukru, sporą szczyptę soli i olej.

Stopniowo dolewaj szklankę ciepłego mleka i wyrabiaj ciasto.

Gdy ciasto się już połączy wyłóż je na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut.

Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

Grzyby zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw.

Z kapusty odlej płyn.

Kapustę pokrój i przełóż do garnka.

Zalej kapustę wodą do połowy. Dodaj liść laurowy, dwa ziela angielskie oraz szczyptę kminku. Duś pod przykryciem około 20-30 minut aż będzie miękka.

Do kapusty dodaj pokrojone grzyby i dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.

Kapustę pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Gdy na ciasto drożdżowe położy się ciepły farsz, nie wyrośnie i będzie zakalcowate.

Ciasto możesz podzielić na około 20-24 kawałki, każdy rozwałkować w owal, położyć farsz i zlepić na górze dobierając ciasto z każdej strony. Drugim sposobem, tradycyjnym jest rozwałkowanie ciasta na grubość około 3-5 mm, pokrojenie na 4-5 pasków. Wzdłuż jednego brzegu położyć farsz (zostawiając margines na zlepienie) i przykrycie pozostałą częścią. Następnie dokładne zlepienie i pokrojenie co 4-5 cm.

Paszteciki układaj w odległości 3-4 cm od siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Rozmąć białko z 2-3 łyżkami mleka i posmaruj paszteciki. Możesz je posypać czarnuszką, sezamem lub makiem.

Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni z włączoną funkcją grzałki góra dół.

Jak oceniasz przepis na paszteciki z kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasztecików z kapustą

Paszteciki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej znanym od wielu, wielu lat. Jest mnóstwo teorii, które mówią jak wymyślono przepis na nie. Jedna z nich to pochodzenie od krokietów, druga, że to właśnie z pasztecików wymyślono krokiety, a kolejna, że pochodzą od pasztetu. Dokładnie nie wiadomo jakie jest ich pochodzenie jednak od zawsze były przygotowywane w kruchym cieście lub cieście drożdżowym. Początkowo w ciasto zamykany był jedynie farsz mięsny, z biegiem czasu drugim nadzieniem stała się kapusta. Obecnie paszteciki drożdżowe i kruche robione są z wieloma rodzajami farszu. Robi się je z kapustą i grzybami, pieczarkami, szpinakiem, mięsem czy soczewicą. Popularne paszteciki z kapustą i grzybami bardzo często goszczą na wigilijnym stole. Równie popularne i podawane na Wigilię są paszteciki z pieczarkami. Świetnie pasują do barszczu czerwonego.

Przepis na paszteciki z kapustą nie jest trudny jednak wymaga trochę pracy. Szczególnej uwagi wymaga ciasto na paszteciki z pieczarkami. Ciasto drożdżowe na paszteciki wymaga dobrego wyrobienia oraz czasu na wyrośnięcie po wyrobieniu oraz po zrobieniu pasztecików. Jeśli robisz je z ciasta kruchego wymaga on dobrego schłodzenia aby było kruche i maślane w smaku po upieczeniu. Ważne aby farsz na paszteciki z kapustą był dobrze przyprawiony, to on jest głównym źródłem smaku. Jednak nawet najlepszy farsz nie stworzy niesamowitego pasztecika bez dobrego ciasta, dlatego warto poświęcić mu odpowiednią ilość czasu. Ciasto na paszteciki z kapustą jest bardzo ważną częścią tego dania. Przepis na paszteciki z kapustą staje się dużo łatwiejszy i szybszy z każdym razem kiedy go robisz, w tym przypadku praktyka czyni mistrza. Jak zrobić paszteciki z kapustą dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Paszteciki to świetna propozycja imprezowa oraz świąteczna. Mogą być również pyszną przekąską lub kolacją. Najlepiej smakują z dodatkiem barszczu czerwonego, czystego gotowanego na bulionie warzywnym. Dopełnia on ich smak oraz tworzy z nimi pełne danie.

Alergeny w pasztecikach z kapustą

Lista alergenów dla pasztecików z kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztecików z kapustą

na 100g gotowej potrawy

Paszteciki z kapustą i grzybami to fantastyczne, okazjonalne danie. Spożywanie go raz na jakiś czas, tak jak mamy to w zwyczaju, absolutnie nie wypłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(143g)
Energia (kcal)
200.91
287.30
Białko (g)
6.89
9.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(143g)
Węglowodany (g)
27.38
39.16
Węglowodany przyswajalne (g)
26.06
37.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(143g)
Tłuszcz (g)
7.21
10.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.39
1.98
Tłuszcze nienasycone (g)
5.82
8.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(143g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.42
3.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
70.86
101.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(143g)
Sód (mg)
235.95
337.40
Potas (mg)
143.32
204.95
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.87
59.88
Fosfor (mg)
82.69
118.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.54
27.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.53
3.61
Cynk (mg)
0.62
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z kapustą 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików z kapustą

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
87 ml
1/4 szklanki + 2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 87 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
3 g
1 szczypta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Suszone grzyby
10 g
1 garść
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 10 g
Cebula
50 g
1 średnia cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
37.50