Paszteciki z grzybami
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Drożdże świeże (15 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% (75 ml)
- Cukier (5 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Mrożone grzyby leśne (200 g)
- Kapusta kwaszona (200 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na paszteciki z grzybami krok po kroku
Grzyby rozmroź i pokrój w kostkę.
Do garnka włóż kapustę kiszoną i zalej ją wodą. Dodaj ziele i liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj grzyby i cebule pokrojone w drobną kostkę. Smaż przez chwilę, by cebulka była zarumieniona.
Ugotowaną kapustę pokrój drobno i wymieszaj razem z grzybami i cebulą. Dopraw solą, pieprzem i mielonym czosnkiem.
Do dużej miski wsyp mąkę. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże wraz z cukrem. Drożdże wlewaj powoli do miski z mąką i mieszaj masę rękami. Dodaj jajko i olej i wyrób ciasto, by było gładkie. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 4 części. A każdą na 2 kolejne. Każdą część rozwałkuj lekko, a na środek wyłóż farsz. Brzegi ciasta sklej ze sobą. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj paszteciki, zachowując odstęp.
Piecz paszteciki w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut.
Więcej informacji na temat pasztecików z grzybami
Paszteciki z grzybami to świetna opcja na smaczną i naprawdę ciekawą przekąskę. Paszteciki pasują jako dodatek do ulubionej zupy, czy smaczny podwieczorek.
Przepis na paszteciki z grzybami to pomysł na wykorzystanie smacznych grzybów w prosty sposób. Paszteciki są smaczne i wyjątkowo aromatyczne przez duży dodatek grzybów. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca każdego, kto je spróbuje. To zasługa pysznego grzybowego farszu i niezwykle miękkiego ciasta. Są tak eleganckie, że udekorują każdy stół. Wystarczy kilka prostych przypraw, by całość smakowała naprawdę wybornie. W tej opcji są w pełni jarskie, więc będą idealne dla wegetarian i wegan. Jednak zamknięcie tego wspaniałego farszu wewnątrz idealnie miękkiego i kruchego ciasta drożdżowego sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Do farszu można dodać również mielonego mięsa, jeżeli ciężko jest wyobrazić sobie ulubione danie w jarskim wydaniu. W każdej wersji smakują idealnie i prezentują się wspaniale.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paszteciki z grzybami, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Nie potrzeba do niego wyszukanych składników, czy drogich sprzętów. Poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Całość robi się naprawdę szybko, a jeżeli chce się przyspieszyć cały proces, można przygotować ciasto na paszteciki dzień wcześniej. Wtedy będzie odpowiednio wyrośnięte. Wystarczy kilka chwil, by je zrobić. Nie musi długo leżakować, wystarczy mu godzina, by naprawdę dobrze wyrosło, dzięki temu paszteciki są jędrne i puszyste. Do ciasta używa się tylko podstawowych produktów, dzięki czemu jest naprawdę tanie. Z podanego przepisu wychodzi tylko kilka sztuk, dlatego warto od razu zrobić podwójną porcję, gdyż paszteciki znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Paszteciki idealnie pasują do barszczu, zwłaszcza tego świątecznego. Są idealnym pomysłem na wigilijną przekąskę, która choć jarska, świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Jej wspaniały farsz i pyszne ciasto docenią nawet najwięksi smakosze.
Alergeny w pasztecikach z grzybami
Lista alergenów dla pasztecików z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze pasztecików z grzybami
To opcja, która ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie sprawdzi się dla osób mających problem z gospodarką cukrową.
Energia i białka
(163g)
Węglowodany
(163g)
Tłuszcze
(163g)
Witaminy
(163g)
Składniki mineralne
(163g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.