Pastilla

Opublikowano: 16.11.2021 r., 9:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marokańska pastilla na złotym talerzyku
Pastilla
Pastilla to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Jest to połączenie ciasta, mięsnego farszu i cukru. Danie świetnie sprawdzi się dla osób lubiących słodko słone połączenia.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
914 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kurczak cały (1200 g)
  • Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Białko jajka (5 szt.)
  • Limonka (200 g)
  • Ciasto francuskie (600 g)
  • Migdały - płatki (150 g)
  • Rodzynki (150 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Przepis na pastilla krok po kroku

Ugotuj kurczaka z dodatkiem jarzyn, liścia laurowego i ziela angielskiego na wolnym ogniu jak na rosół. Wystudzone mięso oddziel od kości.

Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oleju.

Dodaj rodzynki, przyprawy oraz płatki migdałów.

Pokrój paprykę w paski i dodaj na patelnię.

Podsmażone warzywa wymieszaj z kurczakiem.

W misce ubij białka jajka z łyżką cukru, dodaj do niego skórkę z limonki i wymieszaj z farszem mięsno warzywnym.

Ceramiczne naczynie do zapiekania posmaruj masłem i wyłóż je ciastem francuskim, ułóż na cieście farsz i przykryj szczelnie drugim płatem ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Ciasto po wystudzeniu posyp cukrem pudrem z cynamonem.

Jak oceniasz przepis na pastilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat pastilla

Pastilla to danie prosto z Maroko. Historia głosi, że powstało w XV wieku. Słodko słone połączenie jest bardzo charakterystyczne dla kuchni Afrykańskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je w naczyniu, które wykłada się ciastem zwanym Quarka, które jest lokalnym produktem Marokańskim. Ciasto jest bardzo cienkie i ma elastyczną strukturę. Farsz do ciasta przygotowuje się z gotowane mięsa lub owoców morza z dodatkiem korzennych przypraw i cukru lub suszonych owoców. Wierzch ciasta dekoruje się cukrem pudrem. Danie jest bardzo efektowne i dobrze prezentuje się na stole. Podaje się je na ciepło, krojąc w kawałki. Nie możliwe jest odwzorowanie przepisu w pełni ze względu na brak odpowiedniego ciasta. Można je zamienić na ciasto francuskie lub ciasto filo. Do przygotowania tej aromatycznej potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurczak, ciasto francuskie, papryka czerwona, papryka zielona, cebula, rodzynki, cynamon, kumin, płatki migdałów, białko jajka, limonka, sól, pieprz.

Jak zrobić pastilla? Na początek ugotuj kurczaka z dodatkiem jarzyn liścia laurowego i ziela angielskiego na wolnym ogniu jak na rosół. Wystudzone mięso oddziel od kości. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj rodzynki, przyprawy oraz płatki migdałów. Pokrój paprykę w paski i dodaj na patelnię. Podsmażone warzywa wymieszaj z kurczakiem. W misce ubij białka jajka, dodaj do niego skórkę z limonki i wymieszaj z farszem mięsno warzywnym. Ceramiczne naczynie do zapiekania posmaruj masłem i wyłóż je ciastem francuskim, ułóż na cieście farsz i przykryj szczelnie drugim płatem ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Ciasto po wystudzeniu posyp cukrem pudrem z cynamonem.

Podsumowując pastilla to danie podawane w Maroko na święta. Spróbuj, czy zasmakuje również twoim domownikom. Danie możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni. Jest ono doskonałym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu lub pieczonego na obiad dzień wcześniej. Możesz przygotować potrawę bez słodkich dodatków, jeśli nie lubisz słodkich dodatków do mięsa.

Alergeny w pastilla

Lista alergenów dla pastilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze pastilla

na 100g gotowej potrawy

Pastilla to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera przyprawy korzenne, które mają silne działanie bakteriobójcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
261.26
914.41
Białko (g)
10.61
37.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
16.73
58.55
Węglowodany przyswajalne (g)
15.00
52.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
6.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
17.24
60.35
Tłuszcze nasycone (g)
4.81
16.85
Tłuszcze nienasycone (g)
12.43
43.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.31
32.59
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.12
10.91
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.09
Brak danych dla: białko jajka, ciasto francuskie.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.08
157.77
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
15.63
54.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.33
57.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.14
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.79
6.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.65
12.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.52
12.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.63
89.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
126.07
441.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
96.60
338.11
Potas (mg)
210.11
735.40
Wapń (mg)
25.38
88.84
Fosfor (mg)
95.58
334.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.52
96.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.12
3.94
Cynk (mg)
0.80
2.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pastilla 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pastilla

Koszt składników
77.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1200 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
11.33
Za 1200 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Białko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Limonka
200 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Ciasto francuskie
600 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
13.04
Za 600 g
Migdały - płatki
150 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
14.06
Za 150 g
Rodzynki
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
77.50