Przepis na pastilla krok po kroku
- Kurczak cały 1200 g
- Papryka zielona 200 g 1 średnia sztuka
- Papryka czerwona 200 g 1 średnia sztuka
- Olej rzepakowy 50 ml
- Białko jajka 5 szt.
- Limonka 200 g
- Ciasto francuskie 600 g
- Migdały - płatki 150 g
- Rodzynki 150 g
- Cukier puder 30 g
Ugotuj kurczaka z dodatkiem jarzyn, liścia laurowego i ziela angielskiego na wolnym ogniu jak na rosół. Wystudzone mięso oddziel od kości.
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oleju.
Dodaj rodzynki, przyprawy oraz płatki migdałów.
Pokrój paprykę w paski i dodaj na patelnię.
Podsmażone warzywa wymieszaj z kurczakiem.
W misce ubij białka jajka z łyżką cukru, dodaj do niego skórkę z limonki i wymieszaj z farszem mięsno warzywnym.
Ceramiczne naczynie do zapiekania posmaruj masłem i wyłóż je ciastem francuskim, ułóż na cieście farsz i przykryj szczelnie drugim płatem ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
Ciasto po wystudzeniu posyp cukrem pudrem z cynamonem.

(liczba kalorii)
Pastilla - cechy przepisu
Więcej o pastilla
Pastilla to danie prosto z Maroko. Historia głosi, że powstało w XV wieku. Słodko słone połączenie jest bardzo charakterystyczne dla kuchni Afrykańskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je w naczyniu, które wykłada się ciastem zwanym Quarka, które jest lokalnym produktem Marokańskim. Ciasto jest bardzo cienkie i ma elastyczną strukturę. Farsz do ciasta przygotowuje się z gotowane mięsa lub owoców morza z dodatkiem korzennych przypraw i cukru lub suszonych owoców. Wierzch ciasta dekoruje się cukrem pudrem. Danie jest bardzo efektowne i dobrze prezentuje się na stole. Podaje się je na ciepło, krojąc w kawałki. Nie możliwe jest odwzorowanie przepisu w pełni ze względu na brak odpowiedniego ciasta. Można je zamienić na ciasto francuskie lub ciasto filo. Do przygotowania tej aromatycznej potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kurczak, ciasto francuskie, papryka czerwona, papryka zielona, cebula, rodzynki, cynamon, kumin, płatki migdałów, białko jajka, limonka, sól, pieprz.
Jak zrobić pastilla? Na początek ugotuj kurczaka z dodatkiem jarzyn liścia laurowego i ziela angielskiego na wolnym ogniu jak na rosół. Wystudzone mięso oddziel od kości. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj rodzynki, przyprawy oraz płatki migdałów. Pokrój paprykę w paski i dodaj na patelnię. Podsmażone warzywa wymieszaj z kurczakiem. W misce ubij białka jajka, dodaj do niego skórkę z limonki i wymieszaj z farszem mięsno warzywnym. Ceramiczne naczynie do zapiekania posmaruj masłem i wyłóż je ciastem francuskim, ułóż na cieście farsz i przykryj szczelnie drugim płatem ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Ciasto po wystudzeniu posyp cukrem pudrem z cynamonem.
Podsumowując pastilla to danie podawane w Maroko na święta. Spróbuj, czy zasmakuje również twoim domownikom. Danie możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni. Jest ono doskonałym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu lub pieczonego na obiad dzień wcześniej. Możesz przygotować potrawę bez słodkich dodatków, jeśli nie lubisz słodkich dodatków do mięsa.
Wartości odżywcze pastilla
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w pastilla
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na pastilla
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na pastilla
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pastilla
Lista alergenów dla pastilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki