Pasta z pestek dyni
- Pestki dyni (130 g)
- Suszone pomidory w oleju - 10 plastrów (70 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Sos sojowy - 1 łyżka (10 ml)
- Sok z cytryny (5 ml)
- Słonecznik nasiona łuskane (50 g)
Przepis na pastę z pestek dyni krok po kroku
Pestki dyni i słonecznika wsyp do miski i zalej wodą. Odstaw na 3-4 godziny by zmiękły. Następnie odcedź i przelej wodą.
Na początku zmiksuj sos sojowy z oliwą, pomidorami suszonymi, sokiem z cytryny i czosnkiem.
Stopniowo dodawaj pestki dyni i nasiona słonecznika ciągle miksując.
Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
-
Pancakes
-
Papryka faszerowana
-
Placki z dyni
-
Pulpety
-
Krokiety z mięsem
-
Zupa krem z cukinii
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Pasztet wieprzowo-drobiowy
-
Ceviche
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Spring rolls
-
Zupa krem z pomidorów
-
Pałki z kurczaka
-
Placki z serka wiejskiego
-
Moussaka
-
Bananowe pancakes
-
Pyszna kolacja
Więcej informacji na temat pasty z pestek dyni
Pasta z pestek dyni to pyszny dodatek do chleba. Taka szybka, prosta pasta świetnie zastępuje masło do kanapek, ale również może być wykorzystana jako dip do świeżych warzyw.
Przekonaj się sam, że przepis na pastę z pestek dyni wykonasz w kilka chwil. Najpierw pestki dyni i słonecznika wsyp do miski i zalej wodą. Odstaw na 3-4 godziny by zmiękły. Następnie odcedź i przelej wodą. Na początku zmiksuj sos sojowy z oliwą, pomidorami suszonymi, sokiem z cytryny i czosnkiem. Stopniowo dodawaj pestki dyni i nasiona słonecznika ciągle miksując. Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić nasz pomysł na pastę ze słonecznikiem i dynią. Taka najlepsza, domowa pasta nie tylko świetnie smakuje, ale również ma wiele wartości odżywczych.
Pestki dyni mają w sobie znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc najzdrowszych tłuszczy dla naszego organizmu. Wpływają tym samym pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając poziom cholesterolu i obniżając ciśnienie tętnicze krwi. Do tego przyczynia się również wysoka zawartość magnezu i potasu, które wspomagają pracę serca. Na uwagę zasługuje również cynk obecny w nasionach dyni. Ten składnik mineralny odpowiada za piękny wygląd skóry, włosów i paznokci, co ucieszy fanów pięknego wyglądu. Pestki dyni posiadają również błonnik, wspomagający pracę układu pokarmowego. Polecane są dla osób chorujących na cukrzycę lub inne choroby wymagające diety o niskim indeksie glikemicznym.
W ziarnach słonecznika obecne są aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Znaleźć tu można aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie syntetyzować, a są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu, dlatego muszą być dostarczone z dietą. W nasionach słonecznika obecny jest kwas linolowy z grupy kwasów omega-6. On również jest niezbędny dla organizmu i nie jest przez niego wytwarzany. Zawierają też wiele witamin, np. E, A oraz witaminy z grupy B. 100 g nasion uzupełnia zapotrzebowanie na witaminę E w 145%. Nie wolno pominąć również obecności w nich antyoksydantów, cynku, żelaza, wapnia i potasu. Każdy z tych mikro- i makroelementów jest niezwykle ważny i potrzebny dla zachowania zdrowia.
Sami widzicie, że ta łatwa w przygotowaniu pasta do pieczywa to naprawdę świetny pomysł na zdrowy i smaczny dodatek do kanapek.
Alergeny w paście z pestek dyni
Lista alergenów dla pasty z pestek dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
Wartości odżywcze pasty z pestek dyni
Pestki dyni mają w sobie znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc najzdrowszych tłuszczy dla naszego organizmu. Wpływają tym samym pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.