Spring rolls

Opublikowano: 22.05.2021 r., 12:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spring rolls podane na czarnej desce. W oddali stoi miseczka z sosem.
Spring rolls
Spring rollsy to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na ten wegetariański specjał i zaskocz swoich gości.
Przygotowanie 30 min
168 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Płatki ryżowe Zamienić na papier ryżowy (60 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (100 g)
  • Ogórek 1 mała sztuka (100 g)
  • Papryka czerwona 1 mła sztuka (150 g)
  • Kiełki rzodkiewki (20 g)
  • Sałata rzymska (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, rondelek

Przepis na spring rolls krok po kroku

Marchewkę, paprykę i ogórka oczyść i pokrój w słupki.

Papier ryżowy namocz w wodzie, aby lepiej się go zwijało.

Na środek każdego papieru ułóż pokrojone warzywa, kiełki oraz porwaną sałatę. Papier ryżowy złóż z dwóch boków do środka, natomiast wolną część papieru zawiń mocno dociskając.

Przygotuj sos: 2 łyżki wody podgrzej w małym rondelku, rozpuść w niej jedną łyżkę cukru, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę octu oraz drobno posiekany kawałek papryczki chilli. Całość zagotuj i zdejmij z ognia do ostygnięcia.

Gotowe spring rollsy podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na spring rolls
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,2% osób

Więcej informacji na temat spring rolls

Poznaj przepis na spring rolls z papieru ryżowego. Spring rolls idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie podawane z sosem. Nasz przepis na spring rolls jest łatwy w  przygotowaniu i jest w wersji warzywnej. Sprawdzi się on idealnie dla osób, które są na diecie wegetariańskiej, bezmlecznej, niskotłuszczowej i o niskim indeksie glikemicznym. Do przepisu na spring rolls wegetariańskie potrzebować będziemy papieru ryżowego, sosu sojowego, octu ryżowego i cukru. Większość produktów znajdziemy w sklepach spożywczych na dziale z artykułami chińskimi lub z artykułami spożywczymi z zagranicy. Do naszego warzywnego farszu potrzebować będziemy warzyw takich jak marchewka, ogórek, papryka czerwona, rzodkiewka kiełki, sałata rzymska i papryczka chilli.

Jak zrobić spring rolls warzywne? Pokrój w słupki marchewkę, paprykę i ogórka. Papier ryżowy namocz w wodzie. Na środek papieru ułóż pokrojone warzywa, kiełki oraz porwaną sałatę. Papier ryżowy złóż z dwóch boków do  środka, natomiast wolną część zwiń mocno dociskając.

Jak przygotować sos do spring rollsów? Dwie łyżki wody i łyżeczkę cukru podgrzej w rondelku. Dodaj dwie łyżki sosu sojowego, łyżeczkę octu oraz posiekaną drobno papryczkę chilli. Zagotuj całość. Gotowe spring rollsy podawaj z sosem.

Warzywa użyte do przygotowania spring rollsów to doskonały pomysł na włączenie do swojej diety produktów, które zawierają spore ilości witamin i składników mineralnych. Papryka jest warzywem, które stanowi doskonałe źródło witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Spożywanie tej witaminy na odpowiednim poziomie jest szczególnie ważne w okresie jesienno zimowym.

Podsumowując spring rollsy nazywane są inaczej sajgonkami i pochodzą z kuchni chińskiej. Do naszych spring rollsów użyliśmy farszu warzywnego, ale można zrobić również wersję z mięsem dodając kurczaka lub wołowinę. Spring rolls to idealna przekąska na zimno, która będzie się nadawać na każdą imprezę rodzinną, firmową, urodzinową i wiele wiele innych.

Alergeny w spring rolls

Lista alergenów dla spring rolls przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze spring rolls

na 100g gotowej potrawy

Spring rollsy to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Warto włączyć je do swojej diety, aby ją urozmaicić i wzbogacić w warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
74.84
168.40
Białko (g)
1.80
4.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
16.75
37.68
Węglowodany przyswajalne (g)
14.97
33.68
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.62
3.65
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
0.47
1.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
0.54
Tłuszcze nienasycone (g)
0.23
0.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.06
0.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.39
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki ryżowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
259.27
583.35
Brak danych dla: płatki ryżowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
0.93
Witamina B12 (µg (mcg))
0.73
1.64
Witamina C (mg)
54.56
122.76
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki ryżowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.69
1.56
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki ryżowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.72
Ryboflawina (mg)
0.23
0.52
Niacyna (mg)
4.57
10.29
Foliany (µg (mcg))
112.18
252.40
Beta karoten (µg (mcg))
2644.71
5950.60
Brak danych dla: płatki ryżowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
90.40
203.40
Potas (mg)
203.04
456.85
Wapń (mg)
17.62
39.65
Fosfor (mg)
41.20
92.70
Magnez (mg)
15.20
34.20
Żelazo (mg)
4.72
10.61
Cynk (mg)
0.39
0.88
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny spring rolls 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spring rolls

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki ryżowe
60 g
Zamienić na papier ryżowy
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 60 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ogórek
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka czerwona
150 g
1 mła sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Kiełki rzodkiewki
20 g
4.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Sałata rzymska
20 g
5.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 20 g
Koszt składników
22.50