Przepis na spring rolls krok po kroku

Składniki
  • Płatki ryżowe 60 g Zamienić na papier ryżowy
  • Marchewka 100 g 1 mała sztuka
  • Ogórek 100 g 1 mała sztuka
  • Papryka czerwona 150 g 1 mła sztuka
  • Kiełki rzodkiewki 20 g
  • sałata rzymska 20 g
Przyprawy
sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, miska, rondelek

Marchewkę, paprykę i ogórka oczyść i pokrój w słupki.

Papier ryżowy namocz w wodzie, aby lepiej się go zwijało.

Na środek każdego papieru ułóż pokrojone warzywa, kiełki oraz porwaną sałatę. Papier ryżowy złóż z dwóch boków do środka, natomiast wolną część papieru zawiń mocno dociskając.

Przygotuj sos: 2 łyżki wody podgrzej w małym rondelku, rozpuść w niej jedną łyżkę cukru, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę octu oraz drobno posiekany kawałek papryczki chilli. Całość zagotuj i zdejmij z ognia do ostygnięcia.

Gotowe spring rollsy podawaj z sosem.

Spring rolls podane na czarnej desce. W oddali stoi miseczka z sosem.
Spring rolls
Koszt przygotowania dania
6.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
168 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
43

Spring rolls - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o spring rolls

Poznaj przepis na spring rolls z papieru ryżowego. Spring rolls idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie podawane z sosem. Nasz przepis na spring rolls jest łatwy w  przygotowaniu i jest w wersji warzywnej. Sprawdzi się on idealnie dla osób, które są na diecie wegetariańskiej, bezmlecznej, niskotłuszczowej i o niskim indeksie glikemicznym. Do przepisu na spring rolls wegetariańskie potrzebować będziemy papieru ryżowego, sosu sojowego, octu ryżowego i cukru. Większość produktów znajdziemy w sklepach spożywczych na dziale z artykułami chińskimi lub z artykułami spożywczymi z zagranicy. Do naszego warzywnego farszu potrzebować będziemy warzyw takich jak marchewka, ogórek, papryka czerwona, rzodkiewka kiełki, sałata rzymska i papryczka chilli.

Jak zrobić spring rolls warzywne? Pokrój w słupki marchewkę, paprykę i ogórka. Papier ryżowy namocz w wodzie. Na środek papieru ułóż pokrojone warzywa, kiełki oraz porwaną sałatę. Papier ryżowy złóż z dwóch boków do  środka, natomiast wolną część zwiń mocno dociskając.

Jak przygotować sos do spring rollsów? Dwie łyżki wody i łyżeczkę cukru podgrzej w rondelku. Dodaj dwie łyżki sosu sojowego, łyżeczkę octu oraz posiekaną drobno papryczkę chilli. Zagotuj całość. Gotowe spring rollsy podawaj z sosem.

Warzywa użyte do przygotowania spring rollsów to doskonały pomysł na włączenie do swojej diety produktów, które zawierają spore ilości witamin i składników mineralnych. Papryka jest warzywem, które stanowi doskonałe źródło witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Spożywanie tej witaminy na odpowiednim poziomie jest szczególnie ważne w okresie jesienno zimowym.

Podsumowując spring rollsy nazywane są inaczej sajgonkami i pochodzą z kuchni chińskiej. Do naszych spring rollsów użyliśmy farszu warzywnego, ale można zrobić również wersję z mięsem dodając kurczaka lub wołowinę. Spring rolls to idealna przekąska na zimno, która będzie się nadawać na każdą imprezę rodzinną, firmową, urodzinową i wiele wiele innych.

Wartości odżywcze spring rolls

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (225g)
Energia (kalorie)
74.84 kcal
168.40 kcal
Białko
1.80 g
4.04 g

Węglowodany w spring rolls

Na 100g
Na porcję (225g)
Węglowodany
16.75 g
37.68 g
Węglowodany przyswajalne
14.97 g
33.68 g
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.62 g
3.65 g
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (225g)
Tłuszcz
0.47 g
1.06 g
Tłuszcze nasycone
0.24 g
0.54 g
Tłuszcze nienasycone
0.23 g
0.52 g
Tłuszcze jednonasycone
0.06 g
0.13 g
Tłuszcze wielonasycone
0.17 g
0.39 g

Witaminy w przepisie na spring rolls

Na 100g
Na porcję (225g)
Witamina A
259.27 µg (mcg)
583.35 µg (mcg)
Brak danych dla: płatki ryżowe.
czytaj dalej
Witamina B6
0.41 mg
0.93 mg
Witamina C
54.56 mg
122.76 mg
Witamina E
0.69 mg
1.56 mg
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.72 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.52 mg
Niacyna
4.57 mg
10.29 mg
Foliany
112.18 µg (mcg)
252.40 µg (mcg)
Beta karoten
2644.71 µg (mcg)
5950.60 µg (mcg)
Brak danych dla: płatki ryżowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spring rolls

Na 100g
Na porcję (225g)
Sód
90.40 mg
203.40 mg
Potas
203.04 mg
456.85 mg
Wapń
17.62 mg
39.65 mg
Fosfor
41.20 mg
92.70 mg
Magnez
15.20 mg
34.20 mg
Żelazo
4.72 mg
10.61 mg
Cynk
0.39 mg
0.88 mg
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny spring rolls 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spring rolls

Lista alergenów dla spring rolls przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża, cukier.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na spring rolls

Cena przygotowania spring rolls

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki ryżowe
60 g
Zamienić na papier ryżowy
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 60 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ogórek
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka czerwona
150 g
1 mła sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Kiełki rzodkiewki
20 g
4.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
sałata rzymska
20 g
5.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
22.50
Łączny koszt
6.41
Jak oceniasz przepis na spring rolls
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób