Płatki ryżowe - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
płatki ryżowe 82 70
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w płatkach ryżowych oraz jakie alergie mogą powodować.
Płatki ryżowe - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego płatków ryżowych

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak płatki ryżowe indeks glikemiczny wynosi 82, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z płatkami ryżowymi
Płatki owsiane, Makaron ryżowy, Mąka ryżowa, Komosa ryżowa, Płatki kukurydziane, Wafle ryżowe, Płatki jęczmienne, Płatki gryczane, Płatki jaglane, Płatki orkiszowe, Papier ryżowy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla płatków ryżowych

Płatki ryżowe
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 82
(wysoki)

Przepisy z płatkami ryżowymi

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto