Pasta z czarnej fasoli

Opublikowano: 04.12.2021 r., 15:25 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czarna fasola w misce
Pasta z czarnej fasoli
Coś na szybko na śniadanie do kanapek z fasoli czarnej? Pasta z czarnej fasoli jest zdrowa i prosta. Sprawdź jak zrobić pastę z czarnej fasoli do chleba.
Przygotowanie 5 min
98 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Czarna fasola z puszki (240 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
blender, duża miska, metalowe sito

Przepis na pastę z czarnej fasoli krok po kroku

Fasolę wyłóż na sitku i bardzo dobrze ja opłukaj pod wodą.

3 ząbki czosnku obierz.

Zblenduj fasolę, oliwę, czosnek oraz przyprawy (do smaku) na gładką masę.

Podawaj, z czym lubisz.

Jak oceniasz przepis na pastę z czarnej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat pasty z czarnej fasoli

Coś na szybko na śniadanie do kanapek z fasoli czarnej? Pasta z czarnej fasoli jest zdrowa i prosta. Sprawdź jak zrobić pastę z czarnej fasoli do chleba. Jest bardzo dobrym dodatkiem do zdrowego posiłku. Bogata w białko pochodzenia roślinnego oraz cenne witaminy i minerały. Przepis na pastę z czarnej fasoli to dobry sposób na coś odżywczego. Jest lekko pikantna przez dodatek papryki ostrej i czosnku. Na kanapki, tosty lub razem z warzywami to prosty przepis na fit przekąskę. To szybka pasta, którą zrobisz w 5 minut.

Przepis na pastę z czarnej fasoli możesz podawać nie tylko na śniadanie, ale też super sprawdzi się do lunch boxa do pracy bądź na szybką przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Najbardziej pasuje do chleba. Może być na tosty lub jako dodatek do kanapek.

Pasta z czarnej fasoli jest szybka i idealnie pasuje na śniadania z rodziną. Bardzo syci dostarcza dobrych dla organizmu składników odżywczych. Jak zrobić pastę z czarnej fasoli? To bardzo prosty przepis. Przygotuj blender, najlepiej, gdy ma dużą moc. Przed zrobieniem przepisu na pastę z czarnej fasoli należy dobrze umyć fasolę, by usunąć zalewę. Dobrze jest zrobić to na sitku. Obierz czosnek. Jego nie trzeba siekać. Zblenduj fasolę z czosnkiem, oliwą oraz przyprawami. Pasta z fasoli z puszki gotowa. Warto jest zblendować dokładnie, by konsystencja była gładka. Skórka fasoli często jest ciężka do rozdrobnienia, dlatego właśnie dobry blender jest potrzebny. Jeśli wolisz, możesz zostawić konsystencję z grudkami. Podawaj z chlebem.

Pasta z czarnej fasoli jest bogata w błonnik, ponieważ fasola jest jego bardzo dobrym źródłem. Może powodować nieprzyjemne dolegliwości z przewodu pokarmowego. Jak zrobisz pastę z czarnej fasoli z puszki, możesz dodać do niej kminek. Jego działanie sprawia, że potrawa nie jest tak ciężkostrawna i nie powstaje duże ryzyko wzdęć po posiłku. Poza kminkiem pasta z fasoli puszki powinna być dobrze doprawiona. Przyprawy to bardzo ważny składnik pasty. Dzięki nim potrawa jest pyszna i wyrazista w smaku.

Pasta z fasolą z puszki jest prostym przepisem na posiłek dla osób będących na diecie wegańskiej. Posiłki z roślin strączkowych powinny znajdować się w jadłospisie każdego zdrowego człowieka, który nie ma nadwrażliwości na te rośliny. Są odpowiednim produktem nie tylko dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych. To wynika z ogromnej wartości odżywczej nasion roślin strączkowych. Mają niski indeks glikemiczny, zawierają skrobię oporną i zapewniają bardzo duże uczucie sytości, zapewniają ją na długo. Zdecydowanie warto jeść fasolę i nie tylko (gdy nie ma ku temu przeciwwskazań.

Alergeny w paście z czarnej fasoli

Lista alergenów dla pasty z czarnej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z czarnej fasoli

Wartości odżywcze pasty z czarnej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Pasta z czarnej fasoli jest bogata w roślinne białko. Ma bardzo dużo składników mineralnych i witamin. Może być ciężkostrawna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
152.00
98.80
Białko (g)
5.57
3.62
Fenyloalanina (mg)
0.33
0.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
15.32
9.96
Węglowodany przyswajalne (g)
8.95
5.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.37
4.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
7.96
5.17
Tłuszcze nasycone (g)
1.39
0.90
Tłuszcze nienasycone (g)
6.57
4.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.64
3.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
0.60
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.49
1.62
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.68
1.09
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.13
0.08
Ryboflawina (mg)
0.11
0.07
Niacyna (mg)
0.57
0.37
Foliany (µg (mcg))
56.31
36.60
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
127.54
82.90
Potas (mg)
284.38
184.85
Wapń (mg)
32.38
21.05
Fosfor (mg)
99.69
64.80
Magnez (mg)
32.31
21.00
Żelazo (mg)
1.80
1.17
Cynk (mg)
0.50
0.32
Miedź (mg)
0.18
0.11
Mangan (mg)
0.21
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z czarnej fasoli 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z czarnej fasoli

Koszt składników
23.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna fasola z puszki
240 g
3.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 240 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
23.30