Pasta z czarnej fasoli
- Czarna fasola z puszki (240 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na pastę z czarnej fasoli krok po kroku
Fasolę wyłóż na sitku i bardzo dobrze ja opłukaj pod wodą.
3 ząbki czosnku obierz.
Zblenduj fasolę, oliwę, czosnek oraz przyprawy (do smaku) na gładką masę.
Podawaj, z czym lubisz.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Koktajl sirt
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat pasty z czarnej fasoli
Coś na szybko na śniadanie do kanapek z fasoli czarnej? Pasta z czarnej fasoli jest zdrowa i prosta. Sprawdź jak zrobić pastę z czarnej fasoli do chleba. Jest bardzo dobrym dodatkiem do zdrowego posiłku. Bogata w białko pochodzenia roślinnego oraz cenne witaminy i minerały. Przepis na pastę z czarnej fasoli to dobry sposób na coś odżywczego. Jest lekko pikantna przez dodatek papryki ostrej i czosnku. Na kanapki, tosty lub razem z warzywami to prosty przepis na fit przekąskę. To szybka pasta, którą zrobisz w 5 minut.
Przepis na pastę z czarnej fasoli możesz podawać nie tylko na śniadanie, ale też super sprawdzi się do lunch boxa do pracy bądź na szybką przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Najbardziej pasuje do chleba. Może być na tosty lub jako dodatek do kanapek.
Pasta z czarnej fasoli jest szybka i idealnie pasuje na śniadania z rodziną. Bardzo syci dostarcza dobrych dla organizmu składników odżywczych. Jak zrobić pastę z czarnej fasoli? To bardzo prosty przepis. Przygotuj blender, najlepiej, gdy ma dużą moc. Przed zrobieniem przepisu na pastę z czarnej fasoli należy dobrze umyć fasolę, by usunąć zalewę. Dobrze jest zrobić to na sitku. Obierz czosnek. Jego nie trzeba siekać. Zblenduj fasolę z czosnkiem, oliwą oraz przyprawami. Pasta z fasoli z puszki gotowa. Warto jest zblendować dokładnie, by konsystencja była gładka. Skórka fasoli często jest ciężka do rozdrobnienia, dlatego właśnie dobry blender jest potrzebny. Jeśli wolisz, możesz zostawić konsystencję z grudkami. Podawaj z chlebem.
Pasta z czarnej fasoli jest bogata w błonnik, ponieważ fasola jest jego bardzo dobrym źródłem. Może powodować nieprzyjemne dolegliwości z przewodu pokarmowego. Jak zrobisz pastę z czarnej fasoli z puszki, możesz dodać do niej kminek. Jego działanie sprawia, że potrawa nie jest tak ciężkostrawna i nie powstaje duże ryzyko wzdęć po posiłku. Poza kminkiem pasta z fasoli puszki powinna być dobrze doprawiona. Przyprawy to bardzo ważny składnik pasty. Dzięki nim potrawa jest pyszna i wyrazista w smaku.
Pasta z fasolą z puszki jest prostym przepisem na posiłek dla osób będących na diecie wegańskiej. Posiłki z roślin strączkowych powinny znajdować się w jadłospisie każdego zdrowego człowieka, który nie ma nadwrażliwości na te rośliny. Są odpowiednim produktem nie tylko dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych. To wynika z ogromnej wartości odżywczej nasion roślin strączkowych. Mają niski indeks glikemiczny, zawierają skrobię oporną i zapewniają bardzo duże uczucie sytości, zapewniają ją na długo. Zdecydowanie warto jeść fasolę i nie tylko (gdy nie ma ku temu przeciwwskazań.
Alergeny w paście z czarnej fasoli
Lista alergenów dla pasty z czarnej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z czarnej fasoli
Wartości odżywcze pasty z czarnej fasoli
Pasta z czarnej fasoli jest bogata w roślinne białko. Ma bardzo dużo składników mineralnych i witamin. Może być ciężkostrawna.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.