Pasta z bobu
- Bób (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (50 ml)
- Musztarda (15 g)
Przepis na pastę z bobu krok po kroku
Bób ugotuj w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękki (około 20-25 minut). Następnie pozostaw go do ostygnięcia i obierz.
Jajka ugotuj na twardo, pozostaw je do ostygnięcia i obierz że skorupek.
Koper umyj i posiekaj.
Do pojemnika blendera włóż bób, pokrojone w grubą kostkę jajka, koper, jogurt, musztardę, łyżeczkę octu oraz pryszprawy do smaku.
Wszystkie składniki wymieszaj blenderem do uzyskania porządanej konsystencji.
Gotową pastę podawaj na pieczywie, a niewykorzystaną przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat pasty z bobu
Pyszna pasta z bobu i jajek to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Jest to doskonały wybór w diecie wegetariańskiej, ponieważ danie nie zawiera produktów mięsnych. Jest to również doskonały sposób na włączenie do diety nasion roślin strączkowych, które powinny w naszej diecie przyjemniej 2 razy w tygodniu zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego. Przepis na pastę z bobu jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją wykonać. Do zrobienia pasty z bobu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: bobu, jajek, jogurtu greckiego, musztardy oraz przypraw (soli, pieprzu, kopru oraz octu balsamicznego). Pastę możesz przygotować również z tahini.
A więc jak zrobić pastę z bobu? Wystarczy, że jajka i bób ugotujesz a następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksujesz na jednolitą masę. Gotową pastę możesz podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać ją w lodówce.
Bób jest produktem, który chętnie wybierany jest przez osoby na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Stanowi on doskonałe źródło białka pochodzenia roślinnego. Jest to produkt, który cechuje się wysokim wskaźnikiem sytości, dlatego spożywanie posiłków z bobem sprawia, że dłużej czujemy się syci. Bób stanowi również doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy nim przede wszystkim sód, żelazo, miedź, magnez oraz foliany. Obecność folianów w diecie jest szczególnie ważna u kobiet, które planują ciążę lub już spodziewają się dziecka. Odpowiednia podaż tego składnika zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu. Ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzyc.ę powinny uważać na jego ilość w swojej diecie.
Podsumowując pasta do kanapek z bobu jest łatwa w przygotowaniu, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Jest to doskonała propozycja na dodatek do kanapek lub może być stosowana jako dip do przekąsek na imprezach okolicznościowych. Jest to doskonały sposób na włączenie do swojej diety nasion roślin strączkowych, które są doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego.
Alergeny w paście z bobu
Lista alergenów dla pasty z bobu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze pasty z bobu
Pasta z bobu i jajek to wartościowy dodatek do kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na imprezy. Jest to doskonałe rozwiązanie, aby włączyć do swojego jadłospisu nasiona roślin strączkowych.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.