Pascha ciasto
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masło - niecała kostka (200 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
- Cukier wanilinowy - 2 łyżki (20 g)
- Żółtko jajka (5 szt.)
- Orzechy włoskie - 1 garść (30 g)
- Migdały - 1 garść (30 g)
- Rodzynki (150 g)
Przepis na pascha ciasto krok po kroku
Masło przełóż do miski, dodaj ksylitol, cukier wanilinowy oraz przyprawy (cukier z prawdziwą wanilią, skórka z pomarańczy).
Ubij mikserem na puszystą, jednolitą masę.
Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
Dodaj twaróg sernikowy i zmiksuj wszystkie składniki.
Orzechy i migdały drobno posiekaj, dodaj do ubitej masy razem z rodzynkami.
Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sito i wyłóż je gazą.
Masę serową przełóż do sitka.
Przykryj talerzem i odstaw na całą noc do lodówki.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat pascha ciasta
Pascha ciasto to danie wywodzące się z kuchni wschodnio-europejskiej - najprawdopodobniej rosyjskiej lub ukraińskiej, tradycyjnie przygotowywane raz w roku z okazji świąt Wielkanocnych. Jest to ciasto, którego każdy składnik i element ma swoją religijną, chrześcijańską symbolikę. Przykładowo, to ciasto na Wielkanoc formowane jest na kształt stożka, co ma na celu symbolizowanie grobowca Chrystusa. Jajka wykorzystywane do jej przygotowania mają symbolizować, odrodzenie, nowy początek, nowe życie. Tradycyjnymi dodatkami są bakalie, które w dawnych czasach uchodziły za towary luksusowe, dlatego dziś mogą symbolizować dobrobyt i bogactwo. Jak zrobić paschę wielkanocną? Zgodnie z wieloletnią tradycją dobra pascha powstaje z twarogu, najlepiej bardzo dobrze zmielonego. Najprościej wykorzystać gotowe masy z sera twarogowego, takie same jakie wykorzystuje się przygotowując sernik, dzięki czemu przepis na wielkanocną paschę będzie szybszy i prostszy, niż w przypadku konieczności samodzielnego, kilkukrotnego mielenia sera twarogowego w specjalnych maszynkach. Aby powstała pascha serowa potrzebne będą również masło w temperaturze pokojowej, jajka, cukier lub słodzik (najlepiej ksylitol lub erytrytol) oraz bakalie, takie jak rodzynki, migdały, orzechy włoskie, morele suszone, starta skórka z cytryny lub pomarańczy.
Masło należy ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka jaj i skórkę pomarańczy. Następnie otrzymaną masę wystarczy połączyć z serem twarogowym sernikowym, zmiksować, dodać drobno posiekane bakalie (wcześniej można namoczyć je w alkoholu lub wodzie). Tak przygotowaną masę serową przekładamy do sita wyłożonego gazą, odstawiamy do lodówki na całą noc i rano ciasto jest gotowe do podania. Jak widzisz, jest to bardzo szybki, prosty przepis nie wymagający nawet pieczenia.
Poznaj nasz łatwy przepis na paschę wielkanocną i dowiedz się jak zrobić to tradycyjne ciasto, które pięknie prezentuje się na świątecznym stole i z pewnością posmakuje całej rodzinie i wszystkim domownikom.
Alergeny w pascha cieście
Lista alergenów dla pascha ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- Migdały
Wartości odżywcze pascha ciasta
Aby przygotować dietetyczną, niskokaloryczną zdrowszą wersję, cukier całkowicie należy zastąpić słodzikiem, na przykład ksylitolem czy erytrytolem. W takiej postaci ciasto będzie odpowiedniejsze również dla osób z cukrzycą.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.