Pascha ciasto

Opublikowano: 10.05.2021 r., 18:20 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojone pascha ciasto z miętą.
Pascha ciasto
Pascha ciasto, czyli tradycyjna Wielkanocna babka bez pieczenia. Ciasto o dużej symbolice, tradycji, wyjątkowym wyglądzie i smaku. Specjalnie na Święta.
Przygotowanie 30 min
380 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masło - niecała kostka (200 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
  • Cukier wanilinowy - 2 łyżki (20 g)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
  • Orzechy włoskie - 1 garść (30 g)
  • Migdały - 1 garść (30 g)
  • Rodzynki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, sitko

Przepis na pascha ciasto krok po kroku

Masło przełóż do miski, dodaj ksylitol, cukier wanilinowy oraz przyprawy (cukier z prawdziwą wanilią, skórka z pomarańczy).

Ubij mikserem na puszystą, jednolitą masę.

Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

Dodaj twaróg sernikowy i zmiksuj wszystkie składniki.

Orzechy i migdały drobno posiekaj, dodaj do ubitej masy razem z rodzynkami.

Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Przygotuj sito i wyłóż je gazą.

Masę serową przełóż do sitka.

Przykryj talerzem i odstaw na całą noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na pascha ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat pascha ciasta

Pascha ciasto to danie wywodzące się z kuchni wschodnio-europejskiej - najprawdopodobniej rosyjskiej lub ukraińskiej, tradycyjnie przygotowywane raz w roku z okazji świąt Wielkanocnych. Jest to ciasto, którego każdy składnik i element ma swoją religijną, chrześcijańską symbolikę. Przykładowo, to ciasto na Wielkanoc formowane jest na kształt stożka, co ma na celu symbolizowanie grobowca Chrystusa. Jajka wykorzystywane do jej przygotowania mają symbolizować, odrodzenie, nowy początek, nowe życie. Tradycyjnymi dodatkami są bakalie, które w dawnych czasach uchodziły za towary luksusowe, dlatego dziś mogą symbolizować dobrobyt i bogactwo. Jak zrobić paschę wielkanocną? Zgodnie z wieloletnią tradycją dobra pascha powstaje z twarogu, najlepiej bardzo dobrze zmielonego. Najprościej wykorzystać gotowe masy z sera twarogowego, takie same jakie wykorzystuje się przygotowując sernik, dzięki czemu przepis na wielkanocną paschę będzie szybszy i prostszy, niż w przypadku konieczności samodzielnego, kilkukrotnego mielenia sera twarogowego w specjalnych maszynkach. Aby powstała pascha serowa potrzebne będą również masło w temperaturze pokojowej, jajka, cukier lub słodzik (najlepiej ksylitol lub erytrytol) oraz bakalie, takie jak rodzynki, migdały, orzechy włoskie, morele suszone, starta skórka z cytryny lub pomarańczy.

Masło należy ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka jaj i skórkę pomarańczy. Następnie otrzymaną masę wystarczy połączyć z serem twarogowym sernikowym, zmiksować, dodać drobno posiekane bakalie (wcześniej można namoczyć je w alkoholu lub wodzie). Tak przygotowaną masę serową przekładamy do sita wyłożonego gazą, odstawiamy do lodówki na całą noc i rano ciasto jest gotowe do podania. Jak widzisz, jest to bardzo szybki, prosty przepis nie wymagający nawet pieczenia.

Poznaj nasz łatwy przepis na paschę wielkanocną i dowiedz się jak zrobić to tradycyjne ciasto, które pięknie prezentuje się na świątecznym stole i z pewnością posmakuje całej rodzinie i wszystkim domownikom.

Alergeny w pascha cieście

Lista alergenów dla pascha ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Migdały

Wartości odżywcze pascha ciasta

na 100g gotowej potrawy

Aby przygotować dietetyczną, niskokaloryczną zdrowszą wersję, cukier całkowicie należy zastąpić słodzikiem, na przykład ksylitolem czy erytrytolem. W takiej postaci ciasto będzie odpowiedniejsze również dla osób z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
238.01
380.81
Białko (g)
8.80
14.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
17.54
28.06
Węglowodany przyswajalne (g)
16.56
26.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
1.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
16.39
26.22
Tłuszcze nasycone (g)
9.76
15.61
Tłuszcze nienasycone (g)
6.63
10.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.82
7.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
2.90
Cholesterol (mg)
103.37
165.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
130.02
208.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.65
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.52
0.83
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.63
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
127.18
203.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.26
0.41
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.58
31.32
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.39
51.82
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
200.18
320.28
Potas (mg)
170.96
273.54
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
71.11
113.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
146.54
234.46
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.10
25.76
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
0.92
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.53
0.85
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pascha ciasta 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pascha ciasta

Koszt składników
78.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masło
200 g
niecała kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Orzechy włoskie
30 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Migdały
30 g
1 garść
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 30 g
Rodzynki
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
78.20