Papryka faszerowana kuskusem

Opublikowano: 26.02.2022 r., 22:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa papryka nadzienie kuskus
Papryka faszerowana kuskusem
Wegetariańska wersja faszerowanej papryki z kaszą kuskus to świetna alternatywa mięsnego obiadu dla wszystkich. Poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 10 min
511 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Kasza kuskus - 1 szklanka (250 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Pietruszka - 1 pęczek (30 g)
  • Ser Mozzarella - 1/2 kuli (60 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża

Przepis na paprykę faszerowaną kuskusem krok po kroku

Kaszę kuskus wsyp do szklanki i zalej gorącą wodą, poczekaj, aż napęcznieje.

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Podsmaż krótko drobno posiekane pieczarki.

Kaszę kuskus wymieszaj z pieczarkami i posiekaną pietruszką.

Przygotowanym farszem nadziej papryki, połóż plastry mozzarelli.

Całość zapiecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera.

Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną kuskusem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej kuskusem

Papryka faszerowana kuskusem to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po

gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na paprykę faszerowaną kuskusem masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej.

Ja dzisiaj przedstawię Ci wersję wegetariańską, czyli bez mięsa ale z kaszą kuskus.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci pieczarki, kasza kuskus, cebula, czosnek i odrobina oliwy z oliwek. Dodatkowo mozzarella lub inny ser, który będziemy zapiekać w piecu.

Do wersji tradycyjnej wykorzystaj mięso mielone z indyka, charakteryzuje się ono niską zawartością tłuszczu. Wersja wegetariańska będzie tak samo pożywna, jak wersja mięsna.

Ja postawiłam na kaszę kuskus, śmiało możesz postawić także na tofu, ciecierzycę lub soczewicę.

Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami.

Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że papryka jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy Ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na charakterystyczne produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Papryka może być zapiekana w piekarniku lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli.

Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej papryki.

Pyszna faszerowana papryka sprawdzi się idealnie jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Dokładnie jak zrobić paprykę faszerowaną kuskusem, opisuję krok po kroku nieco niżej.

Alergeny w papryce faszerowana kuskusem

Lista alergenów dla papryki faszerowanej kuskusem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza kuskus
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze papryki faszerowanej kuskusem

na 100g gotowej potrawy

Moja wersja jest całkowicie wegetariańska, czyli nie zawiera mięsa. Śmiało możesz zdecydować się na dodatek mięsa mielonego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
127.94
511.77
Białko (g)
5.39
21.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
20.26
81.03
Węglowodany przyswajalne (g)
18.12
72.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.14
8.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.08
12.33
Tłuszcze nasycone (g)
1.17
4.69
Tłuszcze nienasycone (g)
1.91
7.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.54
6.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.46
Cholesterol (mg)
3.89
15.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
39.69
158.75
Witamina B6 (mg)
0.15
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.51
Witamina C (mg)
27.52
110.07
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.11
Witamina E (mg)
0.60
2.40
Brak danych dla: kasza kuskus.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.56
34.23
Tiamina (mg)
0.09
0.35
Ryboflawina (mg)
0.22
0.87
Niacyna (mg)
2.43
9.72
Foliany (µg (mcg))
23.71
94.85
Beta karoten (µg (mcg))
322.44
1289.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
29.67
118.69
Potas (mg)
237.37
949.48
Wapń (mg)
37.70
150.79
Fosfor (mg)
99.24
396.95
Magnez (mg)
17.99
71.97
Żelazo (mg)
0.60
2.40
Cynk (mg)
0.62
2.49
Miedź (mg)
0.20
0.79
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej kuskusem 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej kuskusem

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Kasza kuskus
250 g
1 szklanka
3.50
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 250 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Pietruszka
30 g
1 pęczek
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Ser Mozzarella
60 g
1/2 kuli
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
45.00