Przepis na paprykę faszerowaną kuskusem krok po kroku
- Papryka czerwona 240 g 2 sztuki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Kasza kuskus 250 g 1 szklanka
- Pieczarki 500 g
- Pietruszka 30 g 1 pęczek
- Ser Mozzarella 60 g 1/2 kuli
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Kaszę kuskus wsyp do szklanki i zalej gorącą wodą, poczekaj, aż napęcznieje.
Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Podsmaż krótko drobno posiekane pieczarki.
Kaszę kuskus wymieszaj z pieczarkami i posiekaną pietruszką.
Przygotowanym farszem nadziej papryki, połóż plastry mozzarelli.
Całość zapiecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera.
Często zadawane pytania
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana

(liczba kalorii)
Papryka faszerowana kuskusem - cechy przepisu
Więcej o papryce faszerowana kuskusem
Papryka faszerowana kuskusem to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.
Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po
gotowe lub wysoko przetworzone potrawy. Znając przepis na paprykę faszerowaną kuskusem masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja, którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej.
Ja dzisiaj przedstawię Ci wersję wegetariańską, czyli bez mięsa ale z kaszą kuskus.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci pieczarki, kasza kuskus, cebula, czosnek i odrobina oliwy z oliwek. Dodatkowo mozzarella lub inny ser, który będziemy zapiekać w piecu.
Do wersji tradycyjnej wykorzystaj mięso mielone z indyka, charakteryzuje się ono niską zawartością tłuszczu. Wersja wegetariańska będzie tak samo pożywna, jak wersja mięsna.
Ja postawiłam na kaszę kuskus, śmiało możesz postawić także na tofu, ciecierzycę lub soczewicę.
Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami.
Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj, co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać, że papryka jest dość delikatna w smaku, dlatego, jeśli zależy Ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na charakterystyczne produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Papryka może być zapiekana w piekarniku lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli.
Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować, co znajdzie się w farszu nadziewanej papryki.
Pyszna faszerowana papryka sprawdzi się idealnie jako pomysł na obiad czy na kolację ze znajomymi. Dokładnie jak zrobić paprykę faszerowaną kuskusem, opisuję krok po kroku nieco niżej.
Wartości odżywcze papryki faszerowanej kuskusem
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w papryce faszerowana kuskusem
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na paprykę faszerowaną kuskusem
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na paprykę faszerowaną kuskusem
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w papryce faszerowana kuskusem
Lista alergenów dla papryki faszerowanej kuskusem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza kuskus
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella