Pączki z ricotty

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki z ricotty podane na eleganckim talerzu.
Pączki z ricotty
Pączki z ricotty to doskonała opcja na smaczny i bezproblemowy deser. Robi się je w kilka chwil, a ze względu na duży dodatek serka mają mniejszy indeks glikemiczny.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 25 min
1445 kcal
Kcal w porcji
277 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Serek ricotta (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (180 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier puder (25 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na pączki z ricotty krok po kroku

Do miski wbij jajka i dodaj cukier puder. Całość ubij na gęstą masę.

Małymi partiami dodawaj serek, ciągle ubijając.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.

Gdy masa będzie już gęsta, odstaw ją na 15 minut do odpoczęcia.

W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć do niego odrobinę ciasta i sprawdź czy wokół niego powstaną bąbelki, jeśli tak, olej jest już gotowy do smażenia.

Powoli odrywaj dość spore kawałki ciasta i formuj z nich w dłoni kulki. Kulki wrzucaj do oleju i smaż do zarumienienia.

Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na pączki z ricotty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat pączków z ricotty

Pączki z ricotty to doskonała opcja na smaczny i bezproblemowy deser. Robi się je w kilka chwil, a ze względu na duży dodatek serka mają mniejszy indeks glikemiczny.

Przepis na pączki z ricotty to doskonały pomysł na naprawdę pyszne słodkości, które sprawdzą się na co dzień i od święta. Charakteryzuje je smaczne i proste ciasto z serka ricotta. Choć można również zrobić nadzienie z ricotty, to jednak po dodaniu serka do ciasta całość jest smaczniejsza, szybsza i łatwiejsza. Robi się je podobnie jak oponki, czy mini pączki z serka homogenizowanego. To deser, który, choć bardzo efektowny wcale nie jest skomplikowany czy pracochłonny. Świetnie sprawdzi się na co dzień, do kawy, ale również na przyjęcia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pączki z ricotty, by były smaczne i dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Powstają z niego pączki idealne. O wspaniałym puszystym i miękkim cieście, pełne waniliowego smaku. To gratka dla wszystkich fanów domowych wypieków. Te szybkie pączki na pewno przypadną do gustu miłośnikom ekspresowych przepisów. Choć bardzo proste w wykonaniu, wcale nie są nudne. Ich minimalizm jest ich ogromnym atutem. Najlepiej smakują podane z cukrem pudrem lub oblane deserową czekoladą. Choć nie mają nadzienia, są tak słodkie, że przypadną do gustu nawet miłośnikom prawdziwej słodyczy. Dzięki serkowi ciasto jest niezwykle gęste i aksamitne, a po usmażeniu bardzo miękkie. Skórka pięknie się rumieni i staje się twarda. Całość jest bardzo słodka, choć nie dodaje się do nich zbyt dużo cukru. Serek sprawia, że pączki mają wspaniały, lekko waniliowy smak. Te słodkości są ekspresowe, dlatego idealnie sprawdzą się na szybki deser. Do ich wykonania nie trzeba specjalnych umiejętności, dlatego poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze. Ten przepis będzie idealnym wyborem dla miłośników kulinarnego minimalizmu. Całość jest niezwykle smaczna i nieskomplikowana. Efekt końcowy prezentuje się zachwycająco, choć całość zabiera tylko kilka chwil. Do ich przygotowania używa się niewielu produktów, które razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową.

Alergeny w pączkach z ricotty

Lista alergenów dla pączków z ricotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pączków z ricotty

na 100g gotowej potrawy

Ten deser nie powinien gościć w diecie zbyt często ze względu na duży udział cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(277g)
Energia (kcal)
521.84
1445.50
Białko (g)
5.81
16.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(277g)
Węglowodany (g)
15.77
43.67
Węglowodany przyswajalne (g)
15.76
43.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(277g)
Tłuszcz (g)
48.41
134.11
Tłuszcze nasycone (g)
5.53
15.33
Tłuszcze nienasycone (g)
42.88
118.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
30.49
84.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.39
34.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.51
181.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(277g)
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(277g)
Sód (mg)
46.16
127.85
Potas (mg)
125.29
347.06
Wapń (mg)
72.52
200.88
Żelazo (mg)
1.21
3.34
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z ricotty 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków z ricotty

Koszt składników
24.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
25 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
24.60