Deser z ricotty

deser z ricotty

Ricotta to ser wytwarzany z mleka bydlęcego, koziego lub baraniego. Jego smak jest łagodny i lekko słodki. Dzięki dość nietypowemu smakowi ricotta nadaje się zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Pomimo subtelnej słodyczy, wyrazisty smak sera dominuje nad ricottą. Doskonale komponuje się z makaronem, ale też wymyślnymi deserami i potrawami na słodko. Należy jednak pamiętać, że ser jest raczej suchy, więc jeśli preferujesz konsystencję zbliżoną do twarożku, warto dodać owoce do ricotty.

Deser z ricottą – jakie desery przygotować z sera ricotty

Deser z ricottą bywa często przyrządzany w naszym kraju. To dość specyficzny ser, który jest pyszny i świetnie sprawdza się dodawany do dań na słodko. Ser ricotta świetnie smakuje do kawy na zimno. Jest smaczny, a także pożywny. Jak się robi ser ricotta? Czy to łatwy proces? Sprawdź, jak zrobić deser z ricottą i dowiedz się, który przepis na deser z ricottą jest najlepszy.

Jak zrobić deser z ricottą? Sprawdź dobry przepis na deser ricottą

Wszystko, co warto wiedzieć o serze ricotta

Ricotta to delikatny, niedojrzewający ser, który produkowany jest we Włoszech. Powstaje z serwatki pozostałej po serze podpuszczkowym. Najczęściej robi się go z mleka krowiego, koziego lub owczego, po drugim gotowaniu. Sporo miłośników sera uważa, że ricotta przypomina smakiem twaróg, ale mimo to wcale nie jest słonym serem. Zawartość tłuszczu w ricotcie wynosi zwykle od 20 do 30%. Niektórzy opisują ser jako wyjątkowo delikatny i rozpływający się w ustach. Ser ricotta świetnie komponuje się ze słonymi, ale też słodkimi potrawami. Nic dziwnego, że ten pyszny ser często dodawany jest do deserów na zimno. Po pierwsze, jest dobry. Po drugie, łatwy do obróbki.

Głównymi składnikami ricotty są globulina i albumina. Należy podkreślić, że są to niezwykle ważne białka dla naszego organizmu. Ricottę uzyskuje się jako pozostałość po produkcji innych serów, takich jak np. mozzarella – o szczegółowym procesie powstawania opowiemy w dalszej części tekst. Świeżą ricottę należy spożyć w ciągu kilku dni od produkcji – nie jest to bowiem ser długotrwały jak chociażby pleśniowy. Ser ricotta zawiera znacznie więcej wapnia niż tradycyjny twarożek. Dodatkowo stanowi cenne źródło łatwo przyswajalnego białka. Ricotta zawiera również witaminę A, kwas foliowy i witaminy z grupy B. W serze sporo też selenu wzmacniającego odporność organizmu.

Jak powstaje ser ricotta?

Produkcja sera ricotta to dość złożony proces, jednak można opisać go w zaledwie kilku krokach. Jako surowiec wykorzystuje się serwatkę, czyli pozostałość po produkcji innych serów (może to być np. ser podpuszczkowy). Serwatka zostaje podgrzana, w wyniku czego białka oddzielają się od płynnej części. Do serwatki dodaje się kwas (cytryna / ocet), co mobilizuje białko do krzepnięcia. Następnie delikatnie podgrzewa się skrzep, aby osiągnął odpowiednią konsystencję. Po uzyskaniu skrzepu przypominającego twaróg delikatnie się go odcedza, aby usunąć nadmiaru płynu. Następnie ricottę pakuje się do specjalnych opakowań. Ser musi również zostać ochłodzony, aby można było zachować na dłużej jego świeżość i trwałość. Proces produkcji ricotty jest skrupulatnie i bardzo dokładnie kontrolowany, aby zapewnić jak najwyższą jakość produktu.

Warto podkreślić, że ricotta dzieli się na wiele rozmaitych rodzajów. Produkuje się je w zależności nie tylko od preferencji smakowych, ale też regionu w Italii. Jak już wspominaliśmy, niektóre sery mają solony lub wędzony posmak, co sprawia, że można komponować je z wieloma daniami. Jeśli chodzi o desery do kawy z serem ricotta, wykorzystuje się do nich klasyczną wersję sera. Dzięki odpowiedniej technologii i starannej kontroli deser z ricottą może smakować wybitnie – o ile zaopatrzymy się w ser wysokiej jakości. Na co zwrócić uwagę, kupując ricottę? Otóż powinna być delikatna, ale jednocześnie łagodna w smaku. Taki ser będzie najlepszy do różnego rodzaju słodkich deserów.

Jak się robi deser z ricottą? Sprawdź, jak zrobić smaczny deser do kawy

Deser z ricottą i owocami – zaskocz domowników i gości

Chcesz zrobić pyszny deser na niedzielę? Jeśli naprawdę pragniesz zaskoczyć domowników lub gości, przygotuj dla nich przepis na deser z ricottą i owocami. Z całą pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. W porównaniu do sklepowych słodyczy deser z ricottą ma znacznie więcej korzyści zdrowotnych. Deser składa się z trzech warstw. Do przygotowania pierwszej potrzebujesz sera ricotta, miód, sól, skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii. Do zrobienia drugiej warstwy przygotuj posiekane migdały, miód i cynamon. Ostatnia warstwa będzie składać się ze świeżych owoców (np. truskawek), cukru trzcinowego i soku z cytryny. Należy też przygotować dodatkowe składniki – startą czekoladę i liście mięty do dekoracji.

Wymieszaj składniki pierwszej warstwy – warto skorzystać w tym celu z miksera, aby uzyskać gładką masę. Odstaw do lodówki. Następnie wymieszaj w małej misce składniki należące do drugiej warstwy – powinny się ze sobą połączyć. Odstaw na chwilę. W ostatniej misce umieść pokrojone owoce, sok z cytryny i cukier trzcinowy – mieszaj, aż składniki się połączą i odstaw na kilka minut. Kolejnym krokiem będzie podzielenie deseru na warstwy. Dno pucharka przykryj połową masy z ricottą (pierwsza warstwa). Rozłóż na niej połowę mieszanki z migdałami (druga warstwa). Następnie powtórz proces, rozkładając ponownie dwie pierwsze warstwy. Wierzch deseru udekoruj trzecią warstwą z owocami, nieco dociskając. Włóż deser do lodówki na minimum 2 godziny, aby składniki się schłodziły, a smaki przemieszały. Zanim podasz deser gościom lub domownikom, udekoruj go startą czekoladą i listkami mięty.

Deser z ricottą i owocami jest pełen naturalnych składników. Właśnie dlatego sprawdza się znacznie lepiej niż sklepowe słodycze. Ser ricotta jest lekki i ma niewielką zawartość tłuszczu – rzecz jasna w porównaniu do innych serów. Poza tym ricotta to ser bogaty w cenne dla organizmu białko i wapń. Dodane do deseru owoce (np. truskawki) wzbogacają deser o cenne dla zdrowia minerały i witaminy, a migdały zapewniają dużą dawkę błonnika i zdrowych tłuszczów. W przeciwieństwie do wielu słodyczy z marketu, których skład pozostawia wiele do życzenia (barwniki, aromaty i inne konserwanty), deser z ricottą jest naturalniejszy. Nie ma w nim sztucznych dodatków. Jeśli zależy ci na obniżeniu ilości cukru, zawsze możesz używać ksylitolu zamiast cukru trzcinowego. Może być to też erytrol. Zrobienie tego typu deseru będzie zdrowszą opcją niż wybranie gotowca ze sklepu.

Deser z ricottą i galaretką – sprawdź, jak go zrobić

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich pysznym deserem z ricottą, warto nauczyć się tego przepisu. Nie dość, że jest smaczny, to w dodatku atrakcyjny wizualnie. Podobnie jak poprzedni, ten też składa się z trzech warstw. Do przygotowania pierwszej warstwy potrzebujesz sera ricotta, cukru pudru, bitej śmietany i ekstraktu z wanilii. Druga warstwa to galaretka smakowa (mogą być dwie, np. malinowa i pomarańczowa) oraz wrząca woda. Ostatnia warstwa powinna się składać z sera mascarpone, ekstraktu z wanilii, cukru pudru i bitej śmietany. Do dekoracji użyj świeżych owoców, takich jak borówki lub maliny.

Zacznij od przygotowania pierwszej warstwy deseru. Wymieszaj ser ricotta z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj – powinna powstać jednolita masa. Zrób galaretki według instrukcji – aby były bardziej zwarte, użyj mniejszej ilości wody. Zostaw do ostygnięcia, ale nie pozwól, aby stężały. W drugiej misce zrób ostatnią warstwę – ser mascarpone zmieszaj z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj – powinna powstać gładka masa. Następnym krokiem jest podzielenie deseru na warstwy. Najpierw wyłóż pierwszą warstwę z ricottą. Następnie wylej jedną z galaretek (powinna być jeszcze płynna) i włóż do lodówki, aby nieco stężała. Dodaj ostatnią warstwę z serem mascarpone i schowaj do lodówki na kwadrans. Później trzeba powtórzyć cały proces, podmieniając galaretkę na drugi smak.

Deser z ricottą i galaretką jest bardzo smaczny, a także wygląda zjawiskowo. W ten sposób stanowi idealne danie np. na imprezę. Deser na pewno spodoba się gościom, zwłaszcza że jest kolorowy  i zachwyca nietypowym wyglądem. W dodatku jego smak jest zniewalający. Co najważniejsze, deser jest bardzo prosty do odtworzenia – nawet amator gotowania nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Co jeszcze ważniejsze, podczas tworzenia deseru masz pełną kontrolę nad ilością cukru. Dzięki temu uczynisz go znacznie zdrowszym od sklepowych, gotowych słodkich przekąsek.

Deser z ricotty - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto