Pączki pieczone
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Masło (120 g)
- Drożdże świeże (60 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (250 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na pączki pieczone krok po kroku
W misce umieść drożdże i wlej ciepłe mleko, dodaj cukier.
Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut.
Przesiej mąkę pszenną i dodaj roztopione masło i jajka.
Zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Podziel ciasto na 12 części.
Formuj pączki.
Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Pączki przestudź i nadziej dżemem truskawkowym.
Wierzch pączków posyp cukrem pudrem.
Pączki umieść na paterze.
-
Faworki
-
Pączki
-
Churros
-
Chanuka
-
Oponki serowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Pączki serowe
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Oponki drożdżowe
-
Pączki z piekarnika
-
Faworki z piekarnika
-
Pączki hiszpańskie
-
Pączki z ziemniakami
-
Szybkie pączki
-
Pączki z mascarpone
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Przepisy na tłusty czwartek
Więcej informacji na temat pączków pieczonych
Pączki pieczone to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pączki to idealny dodatek do kawy. Pieczone pączki zawierają mniejszą ilość kalorii niż smażona wersja. Domowe pączki są pachnące i bardzo miękkie. Przepis na pączki pieczone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące składniki: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, jajka, masło, dżem truskawkowy, cukier puder.
Jak zrobić pączki pieczone? W misce umieść drożdże i wlej ciepłe mleko, dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę pszenną i dodaj roztopione masło i jajka. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Podziel ciasto na 12 części. Formuj pączki. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Pączki przestudź i nadziej dżemem truskawkowym. Wierzch pączków posyp cukrem pudrem. Pączki umieść na paterze.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta. Pieczone w piekarniku ciasto jest bardzo nisko kaloryczne.
Podsumowując pączki przygotowane w domu to świetny deser dla całej rodziny. Pączki sprawdzą się także na tłusty czwartek. Pączki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać przez jeden dzień w temperaturze pokojowej pod przykryciem.
Alergeny w pączkach pieczonych
Lista alergenów dla pączków pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pączków pieczonych
Pączki pieczone to dobre źródło węglowodanów prostych, podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Pączki zawierają mniej kalorii niż te smażone na tłuszczu.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.