Owsianka z piekarnika

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owsianka z piekarnika podana w naczyniu. Obok owsianki stoi słoiczek z miodem.
Owsianka z piekarnika
Owsianka z piekarnika to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie na słodko. Pieczona owsianka jest ciekawym pomysłem na dość nudną owsiankę. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 35 min
773 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Płatki owsiane (180 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Mleko 3,2% (400 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (50 g)
  • Jabłko 1 średnia sztuka (200 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Wiśnie (100 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na owsianka z piekarnika krok po kroku

W misce umieść płatki owsiane.

W rondlu podgrzej mleko i dodaj do niego masło.

Zalej płatki mlekiem.

Dodaj ksylitol, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Jabłka pokrój w kostkę.

Do płatków dodaj jabłka, wiśnie i rodzynki oraz przyprawę do piekarnika.

Wymieszaj składniki dokładnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej masę na owsiankę i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 35-40 minut.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Owsiankę podziel na porcje.

Podawaj na płaskim talerzyku.

Jak oceniasz przepis na owsianka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat owsianki z piekarnika

Owsianka z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Owsiankę można przygotować z ulubionymi dodatkami. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Najlepsza pieczona owsianka może być także dobrym pomysłem na zdrowy deser. Owsianka z pieca sprawdzi się jako zamiennik ciasta. Przepis na owsiankę z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pieczonej owsianki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko, ksylitol, jabłka, rodzynki, wiśnie, masło, przyprawa do piernika.

Jak zrobić owsiankę z piekarnika? W misce umieść płatki owsiane. W rondlu podgrzej mleko i dodaj do niego masło. Zalej płatki mlekiem. Dodaj ksylitol, proszek do pieczenia i wymieszaj. Jabłka pokrój w kostkę. Do płatków dodaj jabłka, wiśnie i rodzynki oraz przyprawę do piekarnika. Wymieszaj składniki dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na owsiankę i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Owsiankę podziel na porcje. Podawaj na płaskim talerzyku.

Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta.

Podsumowując: sprawdzony przepis na pyszne płatki nie sprawi Ci wielkiego problemu. Płatki z pieca są bardzo ciekawym pomysłem na smaczne śniadanie. Wiesz już, ile piec owsiankę. Wszystko zależy także od wielkości przygotowywanej porcji. Smaczna owsianka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Najlepsza owsianka z pieca sprawdzi się także na deser. Owsiankę można podać także z dodatkiem lodów.

Alergeny w owsiance z piekarnika

Lista alergenów dla owsianki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze owsianki z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Owsianka z piekarnik to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pieczona owsianka ma niski ładunek glikemiczny i sprawdzi się doskonale jako śniadanie na diecie redukcyjnej oraz dla osób z insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
154.73
773.64
Białko (g)
3.88
19.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
27.05
135.24
Węglowodany przyswajalne (g)
24.29
121.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.76
13.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
4.84
24.18
Tłuszcze nasycone (g)
2.98
14.90
Tłuszcze nienasycone (g)
1.86
9.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.30
6.52
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
2.76
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.92
54.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
39.15
195.73
Witamina B6 (mg)
0.07
0.34
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
1.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.36
6.78
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
2.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.61
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.58
157.91
Tiamina (mg)
0.12
0.58
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.51
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.35
1.75
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.38
46.89
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
86.93
434.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
19.91
99.56
Potas (mg)
394.59
1972.96
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
145.75
728.74
Fosfor (mg)
251.99
1259.95
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.70
163.50
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
5.42
Cynk (mg)
0.84
4.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.50
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny owsianki z piekarnika 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania owsianki z piekarnika

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
180 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 180 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Jabłko
200 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Wiśnie
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
45.10