Owsianka na słono
- Płatki owsiane (45 g)
- Cukinia (80 g)
- Cebula (105 g)
- Papryka czerwona (100 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (100 g)
Przepis na owsiankę na słono krok po kroku
Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
Dodaj do nich przecier, pokruszone tofu, 0,5 łyżeczki kurkumy, imbiru, czosnku, 0,25 łyżeczki pieprzu, szczyptę soli i 0,5 szklanki wody. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie dodaj płatki i dokładnie wymieszaj.
Gotuj jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Filet z kurczaka
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Ceviche
-
Omlet z warzywami
-
Placki z kaszy mannej
-
Pancakes bananowe
-
Zupa mleczna
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasta z ciecierzycy
-
Dietetyczne śniadania
Więcej informacji na temat owsianki na słono
Owsianki to bardzo częste śniadania u osób, które chcą schudnąć, ale żeby zrobić zdrową owsiankę, trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii. Podstawa to oczywiście płatki owsiane. Najlepiej wybierać te górskie, ponieważ nie rozgotują się tak łatwo. Żeby je ugotować, potrzebny jest też jakiś płyn. Najsmaczniejsza owsianka jest na mleku, ale często chcąc ograniczyć kalorie, wybieramy wodę. Obie opcje mogą być dobre, zależnie od tego, z czym później podasz owsiankę. Jeżeli zamierzasz podać ją tylko z owocami, to lepszym wyborem będzie mleko. Płatki owsiane i owoce zawierają głównie węglowodany. Przy gotowaniu na wodzie taka owsianka będzie miała prawie tylko węglowodany, przez co szybciej zrobisz się po niej głodna. Dobry posiłek to taki, który zawiera białko, tłuszcz i węglowodany. Owsiankę z owocami możesz ugotować na mleku, a dodatkowo dodać jeszcze twarożku, wysokobiałkowego jogurtu, odżywki białkowej itp., żeby zadbać o odpowiednią ilość białka. Dodatkowo możesz dodać do owsianki orzechy, nasiona, pestki itd., aby dostarczyć tłuszczu. W ten sposób uzyskasz zbilansowaną owsiankę na śniadanie. Przejdźmy jednak do tego, jak zrobić owsiankę na słono. Jest to świetny pomysł na urozmaicenie swojej diety i wzbogacenie jej w warzywa. Owsianka na słono zrobiona jest z płatków owsianych, cukinii, cebuli, tofu, papryki, oliwy z oliwek, przecieru pomidorowego i przypraw. Jej gotowanie zaczynamy od pokrojenia warzyw w kostkę. Warzywa lekko podsmażam na oliwie z oliwek. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy pokruszone tofu, przyprawy i przecier pomidorowy. Żeby owsianka była smaczna dobrze ją dopraw. Ja używam kurkumy, pieprzu, imbiru, czosnku i szczypty soli. Całość dusimy, aż warzywa będą prawie miękkie. Taki mix warzyw z tofu możesz przygotować dzień wcześniej, żeby szybciej mieć gotową owsiankę na śniadanie. Dodatkowo, dzięki temu, że tofu poleży przez noc w sosie, to jeszcze bardziej przejdzie jego smakiem. Gdy warzywa są już prawie ugotowane, dodajemy płatki owsiane i wodę, tak aby trochę rozrzedzić sos, ale nie zrobić z niego zupy ;) Wszystko mieszamy i chwilę gotujemy, aby płatki zmiękły. Potem całość przekładamy do miseczki i możemy już jeść. Taka owsianka jest dobra na chłodne dni, gdy chcesz się rozgrzać i potrzebujesz zastrzyku energii do życia. Dokładny przepis na owsiankę na słono znajdziesz powyżej.
Alergeny w owsiance na słono
Lista alergenów dla owsianki na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze owsianki na słono
Owsianka na słono ma niski indeks glikemiczny, oraz nie zawiera laktozy.
Energia i białka
(590g)
Węglowodany
(590g)
Tłuszcze
(590g)
Witaminy
(590g)
Składniki mineralne
(590g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.