Owsianka bananowa
- Płatki owsiane - 5 łyżek (50 g)
- Banan - 1 sztuka (120 g)
- Maliny - 1 garść (60 g)
- Nasiona chia - 1 łyżka (10 g)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 1 szklanka (250 ml)
- Migdały - 1 łyżka (10 g)
Przepis na owsiankę bananową krok po kroku
Napój roślinny wlej do rondelka, delikatnie podgrzewaj.
Po chwili dodaj płatki owsiane, stale mieszając.
Na końcu dodaj nasiona chia, gdy płatki napęcznieją maksymalnie, przełóż je do miseczki.
Dodaj maliny, banan pokrojony w plastry.
Całość posyp posiekanymi migdałami i polej miodem.
Więcej informacji na temat owsianki bananowej
Pyszna owsianka bananowa to świetny pomysł na pyszne, pełnowartościowe i dobrze zbilansowane śniadanie. Głównym składnikiem są płatki owsiane, które dają poczucie sytości na długi czas. Przygotuj owsiankę z Twoimi ulubionymi dodatkami, będzie to świetny pomysł na śniadanie.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na owsiankę bananową.
Musisz zaopatrzyć się w płatki owsiane, napój roślinny, które możesz śmiało zastąpić mlekiem lub wodą, miód, nasiona chia, maliny, banan.
Polecam, aby skorzystać z płatków owsianych górskich są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem naszej owsianki, dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.
Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Owsiankę możesz przygotować na mleku, wodzie lub napoju roślinnym. Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny Twoja smaczna owsianka będzie bardzo treściwa i da Ci energię na długie godziny.
Śniadanie z płatkami owsianymi i z bananem, będzie dobre dla dorosłych i dla dzieci, szczególnie przed szkołą. Owsianka to szybka i łatwa alternatywa stałego posiłku.
Jeśli jednak cierpisz na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, nie gotuj płatków na mleku ani napoju roślinnym, lepiej zalej płatki gorącą wodą, poczekaj, aż napęcznieją i podawaj je z jogurtem oraz ulubionymi owocami. Taka wersja będzie równie pełnowartościowa.
Dokładnie jak zrobić owsiankę bananową, przedstawiam nieco niżej, poznaj mój prosty przepis.
Alergeny w owsiance bananowej
Lista alergenów dla owsianki bananowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
- Migdały
Wartości odżywcze owsianki bananowej
Do owsianki możesz użyć dowolnego napoju roślinnego, pamiętaj, aby sprawdzić skład. Jeśli cierpisz na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, lepszym rozwiązaniem będzie namoczenie płatków i podanie ich z jogurtem.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.